FDA aprobă terapia genică Zynteglo pentru pacienţii cu beta-talasemie dependentă de transfuzii

  • Acces la inovațieTerapia genică Zynteglo (Betibeglogene autotemcel, beti-cel) a fost aprobată de către U.S. Food and Drug Administration (FDA) pentru pacienţii aduţi şi pediatrici cu beta-talasemie dependentă de transfuzii. Agenţia a stabilit că beneficiile administrării acestei terapii inovative depăşesc potenţialele riscuri asociate. Zynteglo a fost dezvoltat de compania Bluebird bio şi este a treia terapie genică aprobată de FDA, după Luxturna şi Zolgensma. Zynteglo a primit aprobare în Uniunea Europeană în urmă cu trei ani, dar a fost retras ulterior din considerente financiare.

Bluebird estimează că între 1.300 și 1.500 pacienți cu beta-talasemie severă sunt eligibili pentru a primi Zynteglo în SUA. Costurile terapiei sunt estimate la 2,8 milioane de dolari pentru un pacient, devenind cea mai scumpă terapie. Transfuziile regulate de sânge și îngrijirea asociată, însă, pot costa milioane de dolari pe parcursul vieții unui pacient cu talasemie severă.

abonare

Talasemia este o boală determinată de mutaţii ale beta-globinei. Beta-globina reprezintă un tip de lanţ din structura hemoglobinei, fiind important pentru transportul de oxigen. Aceste modificări genetice determină o scădere a producţiei beta-globinei, până la absenţa completă a sintezei, la cazurile severe. Pacienţii cu forme grave de boală au o anemie accentuată şi necesită transfuzii de sânge frecvente, la un interval de 2-5 săptămâni. Transfuziile determină o acumulare de fier în organism, ceea ce are consecinţe negative asupra organelor, precum ficatul şi inima, dar şi la nivel hormonal şi metabolic. Din această cauză, pacienţii cu talasemie dependentă de transfuzii trebuie să urmeze terapie cu chelatori de fier.

În lipsa terapiilor genice, talasemia putea fi vindecată doar prin transplant allogen de celule stem hematopoietice. Donatori înrudiţi compatibili sunt disponibili pentru un sfert dintre aceşti pacienţi, iar efectuarea unui astfel de transplant de la persoane neînrudine se asociază cu o creştere a mortalităţii. Însă majoritatea pacienţilor cu beta-talasemie dependentă de transfuzii ar putea fi eligibili pentru o terapie genică cu potenţial curativ, în contextul disponibilităţii acesteia.

Cum a obţinut Bluebird aprobarea terapiei genice pentru pacienţii cu beta-talasemie severă?

Conform studiului clinic de fază III care a inclus 41 persoane cu beta talasemie dependentă de transfuzii, terapia Zynteglo a înlăturat complet necesarul de transfuzii la 89% dintre pacienţii înrolaţi, pe o perioadă de urmărire de minim 12 luni. Zynteglo este o terapie personalizată şi necesită o singură administrare, care presupune colectarea celulelor stem hematopoietice ale pacientului, modificarea ex vivo a acestora pentru a produce lanţuri de beta-globină care îşi pot îndeplini rolul în transportul oxigenului şi infuzarea acestor celule modificate înapoi în corpul pacientului. Prin această tehnologie sunt introduse în interiorul celulelor stem hematopoietice copii funcţionale, normale, ale genei mutante care determină apariţia bolii, cu ajutorul unui vector viral reprezentat de lentivirus.

Pentru a putea obţine aprobarea, a fost necesară evaluarea riscurilor asociate administrării terapiei. Efectele adverse raportate în cadrul studiilor au fost reprezentate de scăderea unora dintre liniile celulare sanguine, inflamaţii ale mucoaselor, neutropenie febrilă, vomă, febră, alopecie, epistaxis, dureri abdominare sau musculoscheletale, tuse, diaree, rash, constipaţie, greaţă, scăderea apetitului, tulburări de pigmentare şi prurit.

FDA aprobă terapia genică Zynteglo pentru pacienţii cu beta-talasemie dependentă de transfuzii
Sursa foto: Pixabay

Niciunul dintre pacienţii înrolaţi în studiile care au investigat terapia Zynteglo nu a dezvoltat o formă de cancer, însă un participant la studiile Bluebird pentru terapia genică dedicată anemiei falciforme a fost diagnosticat cu leucemie după administrarea tratamentului. Cele două terapii genice sunt similare ca design, dar nu şi ca mod de producţie. De asemenea, au fost raportate 3 cazuri de neoplazii hematologice în urma administrării terapiei genice dezvoltate de Bluebird pentru adrenoleucodistrofie cerebrală (CALD).

În iunie, FDA a convocat Comitetul consultativ pentru terapii celulare, tisulare și genetice (Cellular, Tissue, and Gene Therapies Advisory Committee, CTGTAC), care a concluzionat că terapiile genice dezvoltate de Bluebird care ar putea fi asociate cu neoplazii sunt diferite de Zynteglo, astfel că se poate considera că profilul de siguranţă este într-adevăr cel determinat în studiile dedicate acestui tratament. Eficacitatea ridicată a terapiei a fost, de asemenea, foarte importantă pentru a ajunge la o decizie. CTGTAC a votat în unanimitate susţinerea aprobării terapiei genice Zynteglo. Totuşi, FDA recomandă monitorizarea pentru semne de cancer minim 15 ani după administrarea terapiei.

Pentru Zynteglo, FDA a acordat distincţiile Priority Review, Fast Track, Breakthrough Therapy, şi Orphan Drug, precum şi un voucher pentru boli pediatrice rare, care va asigura revizuirea cu prioritate a următoarei terapii pentru care Bluebird va aplica pentru aprobare din partea FDA.

Citeşte şi: