#ERSCongress. Cele mai noi studii despre ASTMUL BRONȘIC

  • Health literacy



La nivel mondial aproximativ 315 de milioane de persoane suferă de astm, iar statisticile arată un trend în creștere. În Europa de Vest, prevalența astmului s-a dublat  în ultimii 10 ani, fiind o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică. În cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii desfășurat la Milano, numeroase studii dedicate astmului au fost la ordinea zilei. Modificarea stilului de viață, relația dintre fertilitate și astm și controversele din jurul consumului de antibiotice au fost principalele subiecte dezbătute.

Prevalența astmului în Europa Sursa foto – European Lung Foundation

Țigările electronice pe timpul sarcinii, o opțiune riscantă

Folosirea țigărilor electronice în timpul sarcinii ar trebui considerată riscantă conform unui studiul desfasurat în Australia. Acesta s-a bazat pe modele animale: înainte de împerechere, șoarecii au fost expusi la vapori, cu sau fără nicotină, proces care a continuat în timpul sarcinii și postpartum. Puii expuși ulterior la un alergen (ovalbumina- substanța care se găseste în ouă) au dezvoltat astm.

abonare

De asemenea, celule umane au fost expuse vaporilor din țigarile electronice și s-a măsurat ulterior funcția mitocondrială, componenta responsabilă de respirația celulară. S-a demonstrat că vaporii din țigările electronice au un efect negativ asupra acestui proces, indiferent daca există sau nu nicotină.

”Sunt necesare măsuri pentru a schimba percepția oamenilor că utilizarea țigării electronice este lipsită de riscuri și trebuie conștientizat faptul că singura soluție este abstinența”Dr. Pawan Sharma, Universitatea Tehnologică din Syndey, Australia

Astmul și fertilitatea

Femeile care suferă de astm sunt mai predispuse să urmeze un tratament pentru fertilitate (fertilizare in vitro sau inseminare intrauterină) comparativ cu cele făra aceasta boală. Dintre cele 774 de femei înrolate într-un studiu din Danemarca, 12% dintre femeile bolnave de astm au primit tratament înainte de a rămâne însărcinate comparativ cu cele 7% din grupul de control care nu au avut astm.

Mesajul pentru femeile care au astm este să nu aștepte prea mult, pentru că aceasta ar însemna o reducere a șanselor de a avea copii.”Dr. Charlotte Suppli Ulrik de la Spitalul Hvidovre din Danemarca

Infecție bacteriană sau exacerbare a bolii. Când administrăm antibiotice?

Un studiu realizat în Olanda a arătat că prescrierea antibioticelor este mult mai frecventă la copiii cu astm atât din cauza confuziei care se realizeaza între o exacerbare a bolii și o infecție respiratorie, cât si ca masură preventivă, cu toate că ghidurile nu recomandă aceste practici.

Autoarea studiului, Dr. Esme Baan, de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, precizează:

”Antibioticele se administrează atunci când există o dovadă clară de infecție bacteriană, cum este pneumonia. Cu toate acestea, am observat că în cazul copiilor cu astm cele mai multe antibiotice sunt prescrise pentru exacerbările astmului sau pentru bronșită, afecțiuni provocate mai des de virusuri decât de bacterii.”

Rezistența antibioticelor în Europa – România pe primele locuri. Prevalența Klebsiella Pneumoniae rezistentă la aminoglicozide, cefalosporine de generația a-3-a și fluorochinolone Sursa foto – MJHID

Studiul a inclus 1,5 milioane de copii din Marea Britanie, dintre care 150.000 cu astm și 357.000 din Olanda, dintre care bolnavi – 30.000. În ambele țări sunt urmate aceleași ghiduri de tratament. Raportat la 1.000 de copii fără astm, în Olanda s-au înregistrat 126 de prescripții, iar în Marea Britanie 250. Olanda este una dintre țările cu cele mai scăzute rate de prescriere a antibioticelor, ceea ce sugerează că în țările unde utilizarea acestor medicamente este mult mai frecventă, cum ar fi Spania, Portugalia si Grecia situația ar putea fi mult mai gravă.

Astmul nu înseamnă restricționarea activităților fizice

Copii bolnavi de astm care petrec mai mult timp în parc au o simptomatologie atenuată față de cei care locuiesc departe de spațiile verzi din oraș. Studiul, prezentat de asistenta medicală Kelli DePriest de la Universitatea Maryland din Baltimore, a arătat că acei copii care locuiesc aproape de un parc au în medie 5 zile în care boala prezintă exacerbări, iar cei care locuiesc la 305 m de parc au o medie de 6 zile.

Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta autoritățile să ia deciziile corecte pentru sănătatea copiilor și au fost prezentate în cadrul campaniei Healthy Lungs for Life, lansată de ERS în colaborare cu European Lung Foundation.

De asemenea, accesul la spațiile verzi promovează activitatea fizică, care, în ciuda preconcepțiilor existente în societate, aduce beneficii bolnavilor de astm. Un studiu desfăsurat în Copenhaga a urmărit efectul sportului și al unei diete echilibrate la pacienții normoponderali. Se cunoaște în prezent faptul că indivizii obezi cu astm au o calitate a vieții crescută, cu o reducere a simptomelor de-a lungul timpului, daca aderă la un stil de viață sănătos.

Studiul a umărit 149 de pacienți normoponderali împărțiți în 4 grupuri. Un grup a ținut o dietă cu indice glicemic scăzut și cel puțin 6 porții de fructe și legume pe zi, al doilea grup a urmat exerciții fizice de intensitate variabilă, de 3 ori pe săptămână, iar al treilea a combinat dieta cu sportul. Grupul patru a fost de control.

Persoanele care au combinat dieta cu activitatea fizică au înregistrat un scor privitor la simptomatologia bolii cu 50% mai bun comparativ cu grupul de control. Grupurile 1 și 2 au avut un scor cu 30% mai bun decât cei care nu au făcut nicio schimbare în stilul de viață. De asemenea, activitatea fizică intensă s-a dovedit sigură la pacienții cu astm.

Mai multe noutăți de la ERSCongress – aici și aici