#ERSCongress. Mai mult de 1 din 4 europeni sunt expuși fumatului pasiv la locul de muncă

  • Health literacy



Numărul de persoane expuse fumatului pasiv la locul de muncă este în creștere la nivel european, în ciuda legilor anti-fumat care sunt adoptate de tot mai multe țări. Un studiu inițiat de Imperial College London a urmărit acest fenomen în 28 de țări din UE, iar rezultatele au fost prezentate cu ocazia Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii de la Milano. S-a descoperit că în mai multe țări aplicarea legislației care interzice fumatul este deficitară.

Date cheie:

abonare
  • în 2009, 23,8% dintre persoanele evaluate au fost expuse fumatului pasiv la serviciu, iar în 2014 procentul a crescut la 27,5%
  • în ceea ce privește fumatul în baruri, una din 2 persoane a fost expusă la fumatul pasiv în 2009 pe când în 2014 raportul a fost de  1/4
  • pentru fumatul în restaurante, raportul este de 1/3 în 2009 comparativ cu 1/9 în 2014;

Studiul a evaluat 55.000 de persoane din UE, jumătate fiind chestionați în 2009 și restul în 2014. În acestă perioadă Bulgaria, Spania, Belgia și Ungaria au introdus legi mai stricte, interzicând fumatul în locurile de muncă din spații închise. Rezultatele au arătat că în timp ce expunerea la fumatul pasiv în restaurante și baruri a scăzut, expunerea persoanelor care lucrează în spații închise la fumul de țigară a crescut.

Specialișii spun că este dificil de introdus legislația la locurile de muncă pentru că există un număr mare de plângeri. Studiul a scos în evidență eșecul implementării legii anti-fumat în anumite țări.

Dr. Filippos Filippidis de la Imperial College, Londra a declarat în cadrul prezentării:

”Pot să compar țara mea de proveniență, Grecia, cu Marea Britanie, unde am lucrat în ultimii ani. Ambele au legi foarte bune antifumat, dar implementarea lor este deficitară în Grecia comparativ cu Marea Britanie.”

Suedia, Marea Britanie și Irlanda se numără printre țările care au obținut rezultate bune în această privință, în timp ce, la polul opus, Grecia și Cipru încă se luptă cu aceste reglementări. Dr. Filippidis explică faptul că din moment ce unele tări au găsit metodele potrivite pentru a aplica legea, este clar că restul trebuie să preia modelul, iar în mare parte acestă responsabilitate revine sectorului politic.

”Atâta timp cât guvernele din UE sunt determinate să își protejeze cetățenii, expunerea la fumatul pasiv poate fi scăzută dramatic, cu imense beneficii pentru sănătate.”

Fumatul pasiv provoacă aproximativ 600.000 decese pe an în jurul lumii. Printre efectele expunerii la fumatul pasiv se numără riscul de accident vascular cerebral, boală coronariană și cancer pulmonar.

Sursa foto – Pinterest

Conform datelor WHO (World Health Organization) din 2016 pentru România se estimează 2,1 milioane de decese premature cauzate de fumat raportate la cei 4,3 miloane de fumatori care au fost înregistrați la momentul respectiv. Prevalența fumătorilor pasivi la locul de muncă în România era de aproximativ 27%, conform datelor Institutului “Marius Nasta” dintr-un studiu din 2015. Dintre cei 42.000 de români care mor din cauza fumatului, 5.700 sunt fumători pasivi.

Conform National Cancer Institute fumătorii pasivi sunt expuși la cel puțin 50 de tipuri de carcinogeni Sursa foto- AirBetter

Alte noutăți de la ERSCongress:

  • Studii despre riscul folosirii țigării electronice – aici
  • Cele mai noi studii despre astm – aici
  • Despre noul tratament al fibrozei pulmonare idiopatice – aici