#ESCCongress 2020 – The Digital Experience: Topul 10 al celor mai importante studii prezentate
Pentru prima dată în istoria sa de 70 de ani, Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC) s-a desfășurat în format digital, adaptându-se situației impuse de pandemia COVID-19.
„Ni s-a amintit că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global și trebuie să continuăm, ca o comunitate, să îmbunătățim viețile pacienților noștri […] Ne-a bucurat să vedem un număr mare de specialiști din întreaga lume alăturându-se congresului pentru prima dată.” – Prof. Barbara Casadei, președinte ESC.
Care este topul 10 al celor mai importante studii prezentate la ESC 2020? Aflați accesând Medic.raportuldegarda.ro, platformă dedicată medicilor și profesioniștilor din domeniul sănătății.

Peste 100.000 de participanți din 211 țări au urmărit evenimentul european de referință în domeniul cardiologiei. Multe dintre studiile prezentate au un impact semnificativ pentru practica medicală. De exemplu, primul studiu randomizat care confirmă siguranța continuării tratamentului antihipertensiv la pacienții cu infecție SARS-CoV-2 a fost prezentat în cadrul congresului. De asemenea, inhibitorii SGLT-2, o clasă terapeutică recent intrată în arsenalul cardiologilor demonstrează beneficii pentru categorii extinse de pacienți, inclusiv pentru cei fără diabet zaharat.
Mai mult decât atât, un medicament istoric ar putea reprezenta o nouă opțiune pentru prevenția pe termen lung a evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu boală coronariană cronică. Rolul vaccinării împotriva infecțiilor respiratorii, noile terapii hipolipemiante se află, de asemenea, printre subiectele aflate în prim plan la ESC 2020.
„Întâlnirea a fost virtuală, dar discuțiile au fost reale” – Professor Marco Roffi
Care este topul 10 al celor mai importante studii prezentate la ESC 2020? Aflați accesând Medic.raportuldegarda.ro.
Citește și:
- #ESCCongress. Empagliflozin scade cu 25% riscul de deces cardiovascular și spitalizare la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție scăzută, cu și fără diabet
- #ESCCongress. INTERVIU. Prof. Dr. G. Andrei Dan, despre ghidul ESC pentru managementul fibrilației atriale: „Acest ghid vine într-o evoluție istorică a medicinei bazate pe dovezi, care se transformă în medicină personalizată”
- CE SPUN STUDIILE de la ESC Congress 2020 despre legătura dintre stilul de viață sănătos și sănătatea cardiovasculară