#ESCCongress: Ciocolata neagră care are în compoziție ulei de măsline scade riscul de boli cardiovasculare

  • Health literacyNoi date susțin corelația între consumul de ciocolată neagră îmbogățită cu fenolii vegetali ai uleiului de măsline extra virgin și reducerea riscului de boli cardiovasculare, prin creșterea nivelului de celule endoteliale progenitoare (EPC) și ale colesterolului bun. Datele au fost prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie din acest an.

„O dietă sănătoasă reduce riscul de boli cardiovasculare. Fructele și legumele își aduc efectele benefice prin polifenolii vegetali, care se găsesc în cacao, uleiul de măsline și mere”, a declarat conducătorul studiului, Dr. Rossela Di Stefano, cardiolog la Universitatea din Pisa, Italia.

Acest studiu a testat asocierea dintre consumul de ciocolată neagră îmbogățită cu ulei de măsline extra virgin sau cu măr roșu de Panaia și progresia aterosclerozei în cazul indivizilor sănătoși, dar aflați la risc cardiovascular.

abonare

Studiul încrucișat, randomizat a inclus 26 de voluntari (14 bărbați și 12 femei) cu cel puțin 3 factori de risc cardiovascular (fumatul, dislipidemia, hipertensiunea sau un istoric de boli cardiovasculare în familie). Aceștia au primit 40 de grame de ciocolată neagră zilnic, timp de 28 de zile. Timp de 14 zile consecutive, ciocolata a conținut 10% ulei de măsline extra virgin, iar în următoarele 14 zile rămase – 2,5% măr roșu de Panaia.

Valorile nutriționale ale 100 g de ciocolată neagră cu 70% cacao

Progresia aterosclerozei a fost observată cu ajutorul schimbărilor metabolice (nivelurile carnitinei și hipuratului), profilului lipidic, tensiunii arteriale și nivelul celulelor endoteliale progenitoare. EPC-urile sunt critice pentru repararea vaselor de sânge și menținerea funcției endoteliale.

Mostre de urină și sânge au fost colectate la începutul studiului și după intervenție. De asemenea, au fost monitorizați indicii corporali, tensiunea arterială, glicemia și profilul lipidic.

După cele 28 de zile, specialiștii au descoperit că ciocolata care conținea ulei de măsline a fost asociată cu o creștere a nivelului EPC și o scădere a nivelului de carnitină și hipurat, comparativ cu analizele inițiale și cele făcute în cazul ciocolatei cu măr. De asemenea, ciocolata cu ulei de măsline a crescut nivelul de colesterol bun din sânge și a scăzut tensiunea arterială.

„Am descoperit că porțiile mici de ciocolată neagră îmbogățită cu polifenoli vegetali din uleiul de măsline extra virgin au scăzut riscul de boli cardiovasculare. Studiul nostru sugerează că uleiul de măsline ar putea fi un bun aditiv pentru a îmbunătăți nivelul de celulelor endoteliale progenitoare”, a concluzionat Dr. Stefano.

Mai multe știri ESC:

Studiu. Consumul ridicat de sare dublează riscul de insuficiență cardiacă

Consumul de cafea în cantități mari este asociat cu scăderea riscului unui deces prematur

Consumul de lipide scade cu 23% riscul de deces prematur prin boli cardiace