#ESCCongress. Extrasistolele atriale sunt frecvent asociate cu fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral

  • Health literacyPrezența extrasistolelor atriale (PAC – Premature Atrial Contraction) pe traseul electrocardiografic (ECG) este prospectiv asociată cu fibrilația atrială, accidentul vascular cerebral ischemic și un risc crescut de mortalitate, conform datelor prezentate în cadrul Congresului European de Cardiologie 2018.

Meta-analiza efectuată de Centrul Medical Academic din Amsterdam, Olanda, a inclus date de la 198.330 de pacienți, preluate din 31 de studii de cohortă, cu o perioadă de urmărire între 6 luni și 13 ani. Extrasistolele atriale au fost documentate paraclinic, prin EKG-ului sau monitorizare Holter, rezultatele fiind următoarele:

abonare
  • prezența a cel puțin unei PAC pe EKG se asociază cu fibrilația atrială și mortalitate crescută
  • înregistrări frecvente de PAC pe traseul de 24-48 h (Holter) cresc riscul de a dezvolta fibrilație atrială sau un prim episod de ischemie cerebrală

Extrasistolele atriale reprezintă un eveniment aritmic comun și nu implică existența unei afecțiuni cardiace structurale. Atunci când nu există o patologie cardiovasculară documentată, cele mai frecvente cauze care determină PAC sunt consumul excesiv de cafea, fumatul, stresul sau lipsa somnului. Asocierea dintre frecvența extrasistolelor atriale ca prodrom pentru fibrilația atrială este un subiect încă în dezbatere; informații suplimentare găsiți aici.

Citește și: