#ESCCongress: Mariajul crește rata de supraviețuire cu 14% în cazul persoanelor ce au suferit un infarct miocardic

  • Health literacy



Persoanele căsătorite tind să aibă o rată de supraviețuire mai mare în urma afecțiunilor cardiovasculare decât cele ce nu au un partener de viață. Sprijinul emoțional și susținerea pacienților îi încurajează să se lupte cu boala, crescând astfel șansele unui trai armonios.

Un studiu realizat în Birmingham, UK și prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC2017) confirmă legătura strânsă dintre cele două elemente: mariajul și șansa de supraviețuire după o afecțiune a inimii.

abonare

Subiecții studiului au fost aleși în funcție de statutul marital, astfel încât numărul de aproximativ 1 milion de participanți a inclus persoane căsătorite, necăsătorite, divorțate sau văduve. Dintre aceștia, 25.000 supraviețuiseră unui atac de cord, 170.000 aveau hipertensiune arterială, 53.000 aveau nivelul colesterolului ridicat, iar 68.000 sufereau de diabet de tipul doi.

„Natura relației este importantă și sunt multe date care arată cum trecerea prin evenimente stresante, precum divorțul, influențează apariția bolilor cardiovasculare. Având acest lucru în minte, am aflat că persoanele divorțate care suferă de hipertensiune arterială sau care au trecut printr-un atac de cord prezintă o rată de supraviețuire mult mai scăzută decât persoanele căsătorite aflate în aceeași situație”, afirmă Dr. Paul Carter, autorul principal al studiului.

Începând cu anul 2000, timp de 13 ani, aceștia au fost monitorizați pentru a putea oferi informații relevante studiului. Astfel, s-a demonstrat cum pacienții căsătoriți care trecuseră printr-un infarct miocardic au avut o rată de supraviețuire, la finalul studiului, cu 14 procente mai mult decât cei necăsătoriți. De asemenea și persoanele căsătorite, cu un nivel ridicat al colesterolului din sânge, au prezentat un grad de supraviețuire cu 16% mai mare. Nu în ultimul rând, statisticile s-au dovedit a fi asemănătoare și pentru suferinzii de diabet sau hipertensiune arterială, care aveau un partener de viață.

”Infarcturile miocardice sunt evenimente devastatoare. Este important pentru pacienții care au suferit un astfel de episod să primească ajutorul necesar pentru a le putea depăși, fie că acesta vine de la prieteni, familie sau oricine decide să se implice în îngrijirea lor”, afirmă Dr. Rahul Potluri, fondatorul Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of Stay and Mortality  ACALM) Study Unit.

Există nenumărați factori ce pot influența apariția bolilor cardiovasculare, de la stilul de viață neadecvat sau nesănătos până la factorii genetici. Studiul realizat de Dr. Paul Carter pune în valoare importanța pe care o au factorii psihosociali în viața unui pacient suferind de afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, acesta scoate în evidență și faptul că este vital pentru astfel de pacienți să elimine cât mai mult factorii de risc la care se supun și să își urmeze cu strictețe medicația.

Alte subiecte despre relația dintre stilul de viață și riscul cardiovascular, discutate în cadrul congresului:

Temperatura scăzută a mediului – factor declanșator pentru infarct
Consumul ridicat de sare – dublează riscul de insuficiență cardiacă
Consumul de cafea – asociat cu scăderea riscului unui deces prematur