#ESCCongress. Testul cu ceas ar trebui să fie folosit pentru detectarea precoce a demenței, la pacienții cu hipertensiune arterială

  • Health literacy



Pacienții cu hipertensiune arterială, care au funcția cognitivă afectată, prezintă un risc crescut de apariție a demenței în termen de cinci ani. În ciuda acestei legături cunoscute, funcția cognitivă nu este testată la acești pacienți.

Astfel, testul în care pacienții trebuie să deseneze un ceas ar trebui folosit, în mod obișnuit, pentru detectarea disfuncției cognitive la pacienții cu hipertensiune arterială, potrivit unui studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie, 2018.

abonare

„Abilitatea de a desena numerele unui ceas și de a indica un anumit timp este o modalitate ușoară de a afla dacă un pacient cu hipertensiune arterială are disfuncție cognitivă. Identificarea acestor pacienți ne oferă posibilitatea de a interveni înainte ca demența să se dezvolte” – Dr. Augusto Vicario, Heart and Brain Unit, Institutul Cardiovascular din Buenos Aires, Argentina.

Studiul Heart-Brain din Argentina a evaluat eficacitatea testului cu ceas, comparativ cu Mini-Mental State Examination (MMSE). Testul a fost folosit pentru a detecta disfuncția cognitivă la 1.414 adulți cu hipertensiune arterială, din 18 centre de cardiologie din Argentina. Tensiunea arterială medie a fost de 144/84 mmHg, vârsta medie a fost de 60 de ani, iar 62% dintre participanți au fost femei.

„Hipertensiunea arterială netratată dăunează, în mod silențios și progresiv, arterelor din subcortexul creierului și oprește comunicarea dintre subcortex și lobul frontal. Această deconectare duce la afectarea “funcțiilor executive”, cum ar fi planificarea, abilitățile vizual-spațiale, atenția la detalii și luarea deciziilor. Testul cu ceas este cunoscut pentru evaluarea funcțiilor executive. MMSE evaluează și alte abilități cognitive, dar este slab corelat cu funcțiile executive”, – Dr. Augusto Vicario.

Pentru testul cu ceas, pacienților li s-a dat o bucată de hârtie, ce avea desenată un cerc cu diametrul de 10 cm. Pacienții au fost rugați să scrie numerele ceasului, în poziția corectă, în interiorul cercului și apoi să indice ora “3:40”. Pacienții au fost evaluați pentru insuficiență cognitivă normală, moderată sau severă. MMSE are 11 întrebări: un punctaj de 24-30 înseamnă fără disfunție cognitivă, 18-23 ușoară, iar 0-17 severă.

Cercetătorii au descoperit o prevalență mai mare a disfuncției cognitive cu ajutorul testului cu ceas (36%), comparativ cu MMSE (21%). Trei din zece pacienți care au avut un scor normal MMSE au avut un rezultat anormal al testului cu ceas.

ESCCongress test cu ceas pentru hipertensiune arterială
Diferența rezultatelor dintre cele două teste a fost mai mare la pacienții cu vârstă medie.

„Studiul nostru sugerează că testul cu ceas ar trebui să fie preferat față de MMSE, pentru detectarea precoce a disfuncției cognitive la pacienții cu hipertensiune arterială, în special la pacienții cu vârstă medie. Noi credem că scorul testului cu ceas poate fi considerat o măsură înlocuitoare pentru identificarea daunelor vasculare și a pacienților cu risc crescut de a dezvolta demență. În studiul nostru, mai mult de o treime dintre pacienți se aflau la risc”, – Dr. Augusto Vicario.

„Testul cu ceas trebuie adoptat ca un instrument de screening de rutină pentru disfuncție cognitivă la pacienții cu hipertensiune arterială. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă scăderea tensiunii arteriale poate preveni progresul demenței” – Dr. Augusto Vicario.

Citește și: