#ESCCongress2022. Un algoritm AI poate identifica stenoza aortică severă din EKG-urile obișnuite, ghidând intervenția precoce

  • Medicina digitală



Conform unui studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie din acest an, un algoritm bazat pe inteligență artificială poate identifica pacienții cu stenoză aortică severă sau moderat spre severă, aflați la risc înalt de deces, care ar putea beneficia de intervenție chirurgicală sau implantare transcateter a valvei aortice. Ghidurile curente presupun intervenția rapidă în cazul tuturor celor diagnosticați cu această afectare. Aproximativ jumătate dintre pacienții netratați decedează în primii doi ani de la diagnostic.

Algoritmul a fost antrenat utilizând date din National Echo Database of Australia (NEDA), bază de date care conține mai mult de 1 milion de ecocardiografii de la peste 630.000 de pacienți. 70% din totalul datelor au fost utilizate pentru antrenarea AI-ului, iar restul de 30% pentru validare. Un astfel de algoritm ar putea îmbunătăți practica medicală, asistând medicii în diagnosticarea stenozei aortice.

abonare

Rezultatele studiului AI-ENHANCED AS:

  • AI-DSA a identificat 1,4% pacienți cu fenotip moderat spre sever și 2,5% pacienți cu fenotip sever.
  • Dintre pacienții cu fenotip sever, 77,2% au îndeplinit criteriile de stenoză aortică severă, conform ghidurilor.
  • AI-DSA a identificat un risc de mortalitate la 5 ani pentru: 67,9% din persoanele cu stenoză aortică severă; 56,2% pentru cei cu stenoză aortică moderat spre severă; 22,9% pentru persoanele aflate la risc de stenoză aortică.
  • Pacienții cu fenotip sever care au îndeplinit criteriile din ghiduri au avut o mortalitate de 69,1%. 
  • Pacienții cu fenotip sever care nu s-au încadrat în ghiduri au avut o mortalitate de 64,4%.

„Acest algoritm de inteligență artificială identifică pacienții aflați la risc de deces în 5 ani de la diagnostic, pacienți care ar putea fi omiși utilizând metodele convenționale. Descoperirile noastre sugerează că algoritmul ar putea fi folosit în practica clinică pentru a alerta medicii cu privire la pacienții care ar trebui să urmeze mai multe investigații pentru a descoperi dacă se încadrează sau nu pentru o intervenție de înlocuire a valvei aortice. Având în vedere prevalența în creștere a stenozei aortice și rata de mortalitate, este timpul să revizuim practica <<așteptării vigilente>> și să luăm în considerare abordări mai proactive de a-i identifica pe cei expuși riscului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă înlocuirea valvei aortice îmbunătățește supraviețuirea și calitatea vieții la pacienții identificați de AI-DSA ca având un risc ridicat de mortalitate, dar care nu îndeplinesc definițiile ghidului actual” – a afirmat autorul studiului, Prof. Geoffrey Strange, University of Notre Dame, Australia

Un algoritm de inteligență artificială poate identifica stenoza aortică severă din ecocardiografiile obișnuite

Algoritmul AI-DSA a fost validat pe 179,054 de participanți la studiu, identificând 1,4% (2.606) drept pacienți cu fenotip moderat spre sever și 2,5% (4.622) drept pacienți cu fenotip sever. Din cei cu fenotip sever, 77,2% se încadrau, conform ghidurilor, în criteriile de stenoză aortică.

Pentru pacienții cu fenotip moderat spre sever, algoritmul a identificat un risc de mortalitate la 5 ani de 56,2%, iar pentru pacienții cu fenotip sever riscul a fost de 67,9%. Dintre cei cu stenoză aortică severă, care au îndeplinit criteriile ghidurilor actuale, mortalitatea la 5 ani a fost de 69,1%, iar pentru cei care nu au îndeplinit criteriile mortalitatea a fost de 64,4%.

Citește și: