#ESCongress. Efectele pe termen lung ale steroizilor anabolizanți androgenici la halterofili. Cum sunt afectate anatomia și funcționarea corectă a inimii?

  • Health literacyUtilizarea steroizilor anabolizanți androgenici (AAS) în mod ilicit de către halterofili determină îngroșarea miocardului cu scăderea capacității de funcționare a cordului, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului European de Cardiologie 2019.

Este cunoscut faptul că AAS au un efect negativ asupra aparatului cardiovascular. Cu toate acestea, abia recent au fost demonstrate și cuantificate repercusiunile survenite în urma consumului acestor substanțe.

abonare

“Utilizate pe o perioadă mai îndelungată, AAS se pot demonstra a fi ‘silent killers’. Este surprinzător cum numai o mică parte dintre pacienții analizați au manifestat simptome cardiace care puteau fi corelate cu consumul de AAS. Cu toate acestea este încă precoce să afirmăm acest lucru”- afirmă Rang Abdullah, autor al studiului.

Studiul a avut drept scop examinarea efectelor pe termen lung al AAS asupra funcției sistolice a ventriculului stâng prin măsurarea lungimii, grosimii, masei și funcției generale a cordului în cazul bărbaților halterofili. Acești indici au fost măsurați cu ajutorul ecocardiografiei.

Au fost recrutați 100 de halterofili, dintre care 58 utilizaseră de peste un an AAS și 42 care nu au avut contact cu aceste substanțe. Nu au existat diferențe de vârstă sau din punct de vedere al indicelui de masă corporală între cele două grupuri.

Utilizarea steroizilor anabolizanti androgenici determina ingrosarea miocardului

Datele rezultate au arătat în cazul grupului consumator de AAS:

  • o reducere în capacitatea de contracție ventriculară pe durata ciclului cardiac;
  • o diminuare a fracției de ejecție și a GLS (Global Longitudinal Strain) ventriculare stângi; 49% față de 53% și respectiv -15.6% față de -18,3%.

De asemenea, halterofilii care utilizează AAS au în medie o grosime a septului interventricular cu 2 mm mai mare și o grosime a peretelui posterior al ventriculul stang în medie cu 1.2mm mai mare față de lotul de pacienți care nu utilizează aceste substanțe.

“Există numeroase cazuri raportate în care halterofili consumatori de AAS ajung la spital, nu supraviețuiesc sau sunt internați având aritmii amenințătoare de viață sau infarct”- afirmă Rang Abdullah.

Acest studiu este inclus într-un studiu multidisciplinar de dimensiuni semnificative care are drept scop analiza efectelor AAS asupra funcției cognitive, psihologice și implicarea acestora în alte funcții cardiace.

Citește și