Sportul aduce beneficii cardiovasculare din primele 6 luni de antrenament regulat

  • Cardiologie
  • Prevenție



Este bine cunoscut că exercițiul fizic aduce multiple beneficii, dar ceea ce nu se cunoaște adesea este cât de activ fizic trebuie să fii. Un nou studiu prezentat în cadrul EuroCMR 2019, congres al Societății Europene de Cardiologie, arată că nu trebuie să fii atlet de performanță pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate prin sport.

Acesta a urmărit alergători novici, care s-au antrenat timp de șase luni pentru a termina o cursă de maraton. Îmbunătățirile asupra factorilor de risc cardiovasculari au fost mai mari ca cele ale performanței sportive. Participanții au înregistrat o reducere cu 4 ani a vârstei arteriale și cu 4 mmHg a tensiunii arteriale sistolice. Cele mai pronunțate efecte au fost obținute la alergătorii cei mai vârstnici și la cei mai lenți. 

abonare

Studiul a inclus 139 de persoane care se pregăteau pentru primul lor maraton, cu vârste între 21 și 69 de ani. Aceștia s-au antrenat în medie 10-20 kilometri pe săptămână, pentru șase luni, pentru a termina Maratonul din Londra din 2016 sau 2017. Au fost evaluați cardiovascular înainte de a-și începe programul de pregătire și la două săptămâni după terminarea maratonului.

„Alergătorii novici care s-au antrenat pentru șase luni și au terminat primul lor maraton au avut o reducere cu 4 ani a vârstei arteriale și cu 4 mmHg a tensiunii arteriale sistolice. Acest efect este comparabil cu cel al medicației, și dacă acesta se menține ar putea însemna o scădere cu 10% a riscului de accident vascular cerebral de-a lungul vieții”- Dr. Anish Bhuva, University College London, Marea Britanie.

Condiția fizică s-a îmbunătățit, iar pulsul cardiac în repaus a scăzut, însă aceste efecte au fost mai puțin pronunțate față de cele asupra rigidității aortice și a tensiunii arteriale, ceea ce sugerează că putem obține beneficii asupra riscului cardiovascular fără a fi atleți de performanță. Alergătorii cei mai vârstnici și cei mai lenți au înregistrat cele mai mari beneficii cardiovasculare.

„Studiul arată că beneficiile asupra sănătății ale exercițiului fizic de-a lungul vieții încep să apară după o perioadă relativ scurtă a programului de antrenament. Pregătirea pentru un maraton poate fi o motivație bună pentru a te menține activ. Multe persoane sunt atrase apoi de acest timp de antrenament și continuă să alerge, ceea ce ar trebui să crească șansa de a-și menține beneficiile pe termen lung”- Dr. Bhuva.

Rigidizarea vaselor de sânge este unul din procesele principale ale îmbătrânirii arteriale. Aceasta determină creșterea riscului de AVC și boală cardiacă chiar și la persoane sănătoase. Se cunoștea că atleții cu mulți ani de antrenament au vase mai tinere din punct de vedere biologic. Studiul prezentat a arătat că beneficiile vasculare apar după o perioadă relativ scurtă de antrenament.

Citește și: