Studiu. Exercițiul fizic ar putea îmbunătăți funcția cognitivă la pacienții cu insuficiență cardiacă

  • Cardiologie
  • Health literacy



Pacienții cu insuficiență cardiacă (IC) dar cu condiție fizică mai bună au o funcție cognitivă mai bună conform studiului HF-Wii, prezentat în cadrul EuroHeartCare, congresul anual al Asociației Îngrijirii Cardiace și a Profesiilor Aliate (Association of Cardiovascular Nursing & Allied Professions – ACNAP), al Societății Europene de Cardiologie. 67% din pacienții cu IC prezintă un grad de afectare cognitivă, ceea ce duce la o scădere a calității vieții și dificultăți în urmarea corectă a tratamentului. Exercițiul fizic este asociat cu creșteri ale performanței cognitive, fiind încurajat și la pacienții cu IC.

Nu este adevărat că pacienții cu insuficiență cardiacă nu ar trebui să facă exerciții fizice. Găsește o activitate pe care o poți face cu plăcere în mod regulat. Poate să fie mers, înot, sau o multitudine de alte opțiuni. Există dovezi robuste că îți va îmbunătății starea de sănătate și memoria, și te vei simți mai bine”Prof. Ercole Vellone, Universitatea Tor Vergata”, Roma, Italia.

Pacienții cu IC care au arătat o condiție fizică mai bună la testul de mers de șase minute, precum și cei mai tineri și mai bine educați, au un risc semnificativ statistic mai mic de a avea o deficiență cognitivă, obiectivată cu ajutorul testului de Evaluare Cognitivă Montreal. Studiul a înrolat 605 pacienți cu IC din șase țări, cu vârsta medie de 67 de ani.

abonare

 „Mesajul pentru pacienții cu insuficiență cardiacă este să facă exerciții fizice. Nu avem încă dovezi directe care să demonstreze că activitatea fizică îmbunătățește cogniția la pacienții cu insuficiență cardiacă, dar știm că le îmbunătățește calitatea și durata vieții. În plus, studiile asupra vârstnicilor au arătat că exercițiul fizic este asociat cu îmbunătățirea cogniției – sperăm să demonstrăm, în studiile viitoare, același lucru și în cazul pacienții cu insuficiență cardiacă ”- Prof. Vellone.

Cum afectează IC funcția cognitivă?

Abilități cognitive care au cel mai mult de suferit la pacienții cu IC sunt memoria, viteza de procesare a informației și funcțiile executive (atenția, capacitatea de a plănui, de a stabili obiective, de a lua decizii, de a începe activități). Toate aceste arii afectează capacitatea pacientului de a-și înțelege boala cardiacă și a de urma corect indicațiile medicului curant. „De exemplu astfel de pacienți pot să uite să își ia medicația sau să nu înțeleagă cum creșterea în greutate este o situația alarmantă care necesită intervenție promptă”, a explicat Prof. Vellone.

Deoarece studiul a arătat că un număr mare de pacienți cu IC (67%) prezintă cel puțin disfuncție cognitivă ușoară, Prof. Vellone a declarat că „S-ar putea ca medicii să fie nevoiți să își modifice abordarea educațională către pacienții cu IC – de exemplu prin implicarea aparținătorilor în monitorizarea aderenței pacientului la tratamentul prescris”.

Citește și: