#EuroPrevent2019: „Mișcă-te mai mult pentru o viață mai lungă” – îmbunătățirea condiției fizice poate fi realizată prin activități simple și la îndemână, precum mersul pe jos. Sala de forță nu este unica opțiune

  • Health literacy



Pentru multe persoane, mersul la sala de forță nu a fost nicicând o opțiune, însă este în unanimitate acceptat faptul că mișcarea este bună pentru sănătate. Îmbunătățirea condiției fizice nu ar trebui să fie urmarea exercițiilor fizice neplăcute, așa cum mulți dintre noi înțelegem fenomenul, ci ar trebui să fie urmarea unor activități fizice plăcute sau simple, pe care nu le percepem ca pe un efort extraordinar: mersul pe scări, mersul cu bicicleta la muncă sau chiar o stație de metrou parcursă pe jos.

Cel mai mare studiu observațional cu privire la capacitatea cardiorespiratorie a fost prezentat în cadrul EuroPrevent 2019, un eveniment organizat de Societatea Europeană de Cardiologie (ESC), iar rezultatele sale subliniază faptul că mai multă mișcare este asociată cu o viață mai lungă, indiferent de vârstă, sex sau nivelul de condiție fizică (nivelul de fitness) a individului.

abonare

Cumva, parcă aceste rezultate sunt intuitive, nu? Ar crede cineva că mișcarea este nocivă?

„Oamenii consideră că pentru a fi în condiție fizică mai bună ar trebui să meargă la sala de forță și să se antreneze din greu. Dar nu trebuie să fie așa de complicat. Pentru majoritatea persoanelor este suficient să fie mai active în viața de zi cu zi – mersul pe scări, coborâtul din metrou cu o stație mai devreme, mersul cu bicicleta la muncă – sunt activități suficiente pentru a aduce beneficii, din moment ce nivelul de pornire este scăzut. Cu cât mai multă mișcare, cu atât mai bine”, a declarat autoarea studiului, Dr. Elin Ekblom-Bak, de la Swedish School of Sport and Health Sciences, din Stockholm.

Imagine din cadrul evenimentului EuroPrevent 2019, în care se poate observa un alt mod distractiv de a-ți îmbunătăți condiția fizică. Sursa foto: www.facebook.com/europeansocietyofcardiology/

Studiul a inclus peste 300.000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani cărora li s-a făcut primul screening pentru sănătatea ocupațională (screening pentru factorii de risc care apar la locul de muncă) între 1995 și 2015 în Suedia. Capacitatea cardiorespiratorie a fost măsurată utilizând un test de măsurare a efortului submaximal prin pedalare. Această capacitate se exprimă în funcție de volumul maxim de oxigen (VO2 max) care poate fi trimis către sistemul muscular în timpul exercițiului susținut.

În urma prelucrării datelor, s-a observat că riscul de mortalitate din orice cauză a scăzut cu 2,8% și incidența evenimentelor cardiovasculare cu 3,2%, cu fiecare mililitru de VO2 max adăugat. Beneficiile condiției fizice au fost observate atât la bărbați, cât și la femei, indiferent de vârstă și la toate nivelurile de condiție fizică, fie că era vorba de oameni foarte activi din punct de vedere fizic sau de persoane care nu depuneau eforturi țintite în a-și îmbunătăți condiția fizică.

Puteți citi cele mai importante noutăți din domeniul cardiologiei, de la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2018, aici.

Studiile anterioare, fiind efectuate pe populații mici, nu reușiseră să demonstreze faptul că îmbunătățirea capacității cardiorespiratorii este benefică pentru orice subgrup de persoane:

„Este foarte important să notăm faptul că o creștere a condiției fizice a fost benefică indiferent de nivelul de condiție fizică de la care a pornit persoana respectivă. Aceasta sugerează că persoanele cu o condiție fizică slabă au cel mai mult de câștigat de la îmbunătățirea ei”, a mai completat autoarea.

Îmbunătățirea condiției fizice ar trebui să fie o prioritate a sănătății publice, iar clinicienii ar trebui să ia în considerare acest parametru în timpul controalelor.

„Cercetările noastre anterioare au demonstrat că nivelul de condiție fizică în populația generală a scăzut cu 10% în ultimii 25 de ani. Între 2016 și 2017, una din două persoane aveau un nivel scăzut de condiție fizică, deci este o mare problemă. Condiția fizică este necesară pentru activitățile zilnice. O condiție fizică precară este la fel de dăunătoare ca și fumatul, obezitatea și diabetul, chiar și pentru adulții altfel sănătoși. Totuși, spre deosebire de acești factori de risc, nu este o testare care se face cu regularitate”.

Dr. Elin Ekblom-Bak a concluzionat că mesajul de impact care ar trebui transmis către populația generală este că riscul de mortalitate și evenimente cardiovasculare scade cu aproape 3% pentru fiecare mililitru de volum maxim de oxigen câștigat. „Această afirmație este mult mai motivațională decât să le spui oamenilor că trebuie să se străduiască mai mult. Persoanele cu un nivel scăzut de VO2 max își vor reduce riscul chiar mai mult, cu 9%, în timp ce persoanele care au deja un nivel de VO2 max ridicat își vor reduce acest risc doar cu 1% pentru fiecare mililitru adăugat”.

Citește și: