Esențial Covid-19 (15-21 august 2022). Analiză în București: cele mai mari rate de transmitere SARS-CoV-2, asociate cu ocupațiile din mediul privat

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare

Știrile săptămânii 15-21 august 2022:

1. Analiză în București: cele mai mari rate de transmitere SARS-CoV-2, asociate cu ocupațiile din mediul privat

Pentru a evalua modul în care tipurile de profesii influențează transmiterea SARS-CoV-2 în comunitățile urbane, au fost analizate date colectate din București în perioada 1 august – 31 octombrie 2020, legate de sex, vârstă și ocupație de la 6895 de pacienți și 13.272 de persoane cu care aceștia au interacționat. Rezultatele au fost publicate în Nature Scientific Reports.

S-a observat că profesiile din domeniul medical nu au un efect semnificativ asupra răspândirii virusului. În schimb, au fost identificate căi de transmitere importante, care au implicat persoane infectate care dețin locuri de muncă în sectorul privat, în conexiune cu persoane din familie care nu sunt active (cel mai frecvent partenerii de viață sau rude mai în vârstă).

Transmiterea infecției SARS-CoV-2 urmează un pattern puternic influențat de rețelele sociale (prin contact direct strâns prin aerosoli sau picături). Studiul a demonstrat că statutul persoanelor în piața muncii și în mediile de lucru afectează semnificativ transmiterea COVID-19. Persoanele care lucrează în sectorul public au o probabilitate mai mică de a fi contacți. Diversitatea sectorului privat ar putea fi o explicație pentru practicile diferite privind măsurile de prevenție COVID-19.

Strategiile de modelare a transmiterii SARS-CoV-2 ar trebui să țintă cont de ocupațiile oamenilor și rețelele sociale, nu doar de urmărirea cazurilor individuale. Această abordare ar oferi noi perspective pentru autoritățile de sănătate publică și managerii de companii. Datele ar putea informa campaniile de vaccinare în curs de desfășurare în București, dar și în alte comunități urbane în care acoperirea vaccinală e redusă sau pentru studii viitoare axate pe diferite etape ale pandemiei și pentru managerii care planifică politicile de lucru la distanță în cadrul organizațiilor.

2. Agenția Europeană a Medicamentului a început procedura de revizuire pentru vaccinul Skycovion

Compania germană de biotehnologie SK Chemicals GmbH a depus cererea de autorizație condiționată de punere pe piață pentru vaccinul Skycovion, un vaccin bazat pe proteine recombinante. Datele din studiile clinice arată că vaccinul declanșează producția de anticorpi împotriva tulpinii inițiale SARS-CoV-2 și are un profil bun de siguranță. Acesta ar putea deveni al 7-lea vaccin COVID-19 aprobat în UE. Un studiu clinic de fază 1/2 a demonstrat că vaccinul generează un răspuns imun semnificativ și pentru varianta Omicron BA.1. Compania producătoare intenționează să depună o cerere de autorizare și în Marea Britanie.

Skycovion folosește nanoparticule care conțin părți ale proteinei spike, recunoscute de sistemul imun ca fiind străine și determină producerea de anticorpi și activarea celulelor T. Dacă persoana vaccinată intră ulterior în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike a virusului și va fi pregătit să-l atace. Vaccinul conține, de asemenea, un “adjuvant”, o substanță care ajută la stimularea răspunsului imun la vaccin.

3. Particulele virale eliminate de persoanele infectate cu Omicron, de 1.000 de ori mai contagioase decât în cazul variantelor Delta și Alfa

Persoanele infectate cu variantele Alfa, Delta și Omicron elimină cantități mai mari de virus decât cele infectate cu alte variante, potrivit unui studiu recent, aflat în curs de revizuire. Mai mult, persoanele care trec prin infecția COVID-19 după vaccinare și chiar și după o doză de rapel, încă pot răspândi virusul în aer.

Pentru realizarea studiului, persoanele infectate au urmat un test prin care au strigat și au cântat într-un dispozitiv în formă de con timp de 30 de minute, în timp ce un alt aparat atașat a colectat particulele pe care le-au expirat. Dispozitivul, numit Gesundheit-II, a separat picăturile fine de aerosoli de sub 5 micrometri, care pot persista în aer și se pot răspândi chiar și prin măști chirurgicale.

Pentru participanții cu Delta și Omicron, aerosolii conțineau de cinci ori cantitatea de virus detectată în cazul altor variante. De asemenea, probe au fost însămânțate pe mediu de cultură și s-a constatat că patru probe (Delta sau Omicron), au infectat celulele. Particulele virale răspândite în aer nu sunt întotdeauna infecțioase. Faptul că probele au infectat celulele de laborator înseamnă că ARN-ul viral din aerosolii expirați poate determina replicarea virusului și persoana respectivă poate răspândi boala.

Studiul evidențiază, de asemenea, variabilitatea dintre indivizi în ceea ce privește cantitatea de virus expirat, putând exista cazuri cu niveluri nedetectabile, dar și cazuri asociate cu evenimente de tip “superspreader”. Un participant infectat cu Omicron a răspândit de 1.000 de ori mai mult ARN viral prin aerosoli decât nivelul maxim observat la cei cu Alfa sau Delta. Motivul ar putea fi legat de factori biologici, cum ar fi vârsta unei persoane sau de comportamentul individual.

4. ECDC evaluează riscul de transmitere a virusului variolei maimuței în Europa Centrală și de Est

Pe baza celei mai recente evaluări ECDC, probabilitatea ca virusul variolei maimuței (MPX ) să se răspândească în continuare în rândul persoanelor cu parteneri sexuali multipli în UE și Europa Centrală și de Est este considerată ridicată, iar probabilitatea răspândirii MPX în rândul populației generale este evaluată ca fiind foarte scăzută. Deși au fost raportate recent câteva cazuri severe (inclusiv encefalita), impactul bolii rămâne scăzut pentru majoritatea persoanelor infectate.

Prin urmare, riscul global este evaluat ca fiind moderat pentru persoanele care au mai mulți parteneri sexuali, mai ales în rețele de bărbați care întrețin relații sexuale cu alți bărbați, precum homosexualii, și scăzut pentru populația generală. Diagnosticarea timpurie, izolarea, urmărirea eficientă a contacților și strategiile de vaccinare specifice sunt esențiale pentru controlul eficient al acestei epidemii. Este esențial ca toate strategiile să fie susținute de campanii de comunicare a riscurilor și de implicare a comunității, precum și prin creșterea gradului de conștientizare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății.

Un studiu publicat recent în Emerging Infectious Diseases prezintă un caz de infecție cu virusul variolei maimuței la o persoană care s-a întors în Statele Unite din Regatul Unit și a raportat că nu a existat nici un contact sexual. Pacientul a avut leziuni cutanate veziculare și pustuloase, dar fără implicare anogenitală. Modurile potențiale de transmitere pot avea implicații asupra riscului de răspândire și asupra controlului epidemiei.

5. Peste jumătate dintre bolile transmisibile care afectează oamenii au fost influențate de evenimente climatice extreme

meta-analiză efectuată la Universitatea Hawaii din Manoa, care a inclus peste 70 de mii de lucrări științifice, arată că 58% dintre bolile transmisibile care afectează oamenii sunt determinate sau agravate de schimbările climatice. A fost evaluat impactul a 10 evenimente climatice extreme, influențate de emisiile de gaze cu efect de seră (GES), asupra fiecărei boli umane determinată de un agent patogen (de bacterii, virusuri, animale, plante, fungi, protozoare etc.). Calamitățile au inclus încălzirea globală, seceta, valurile de căldură, incendiile de vegetație, precipitațiile extreme, inundațiile, furtunile, creșterea nivelului mării, schimbările biogeochimice oceanice și modificările suprafeței solului (ex. pierderea învelișului de suprafață).

Principalele concluzii au fost următoarele:

  • Calamitățile naturale aduc patogenii mai aproape de oameni: încălzirea și abundența de precipitații au fost asociate cu extinderea gamei de vectori cum ar fi țânțarii, căpușele, puricii, păsările și alte mamifere implicate în transmitere.
  • Calamitățile naturale aduc oamenii mai aproape de patogeni prin migrarea populației umane în zone noi pentru a le evita pe cele supuse pericolului. De exemplu, valurile de căldură au fost asociate cu creșterea cazurilor de boli transmise prin apă contaminată (cum sunt infecțiile determinate de bacteriile din genul Vibrio).
  • Calamitățile au îmbunătățit adecvarea climatului pentru reproducerea vectorilor purtători de boli, accelerând ciclul de viață.
  • Evenimentele climatice extreme au diminuat capacitatea organismului uman de a face față agenților patogeni.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică