Esențial COVID-19. De ce sunt copiii mai protejați de formele severe COVID-19?
Accesează Esențial Covid-19

Știrile săptămânii 16-22 august 2021:
Celulele sistemului imunitar localizate la nivelul căilor respiratorii ale copiilor pot produce un răspuns antiviral mai puternic la infecția cu SARS-CoV-2 comparativ cu adulții
De-a lungul pandemiei COVID-19, au fost raportate rate de infectare și riscuri de boală severă considerabil reduse în rândul copiilor, în comparație cu adulții, iar concluziile unui studiu recent evidențiază mecanismele moleculare responsabile pentru aceste tendințe. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Nature Biotechnology. Pentru a înțelege mai bine aparenta capacitate sporită a copiilor de a controla infecția cu SARS-CoV-2 în stadiile sale incipiente, cercetătorii au analizat compoziția celulară a căilor respiratorii superioare la 42 de copii (o parte pozitivi la infecția cu SARS-CoV-2 și o parte negativi), alături de 44 de adulți. Doar cazurile ușoare și moderate au fost incluse în studiu, pentru a menține focusul pe fazele timpurii ale infecției.
Au fost detectate subpopulații distincte de celule imune, inclusiv celule T citotoxice KLRC1 (NKG2A)+ și o populație de celule T CD8+ cu un fenotip de memorie care apare predominant la copii. Aceștia au prezentat și o expresie bazală mai mare a receptorilor MDA5 (IFIH1) și RIG-I (DDX58) în celulele epiteliale, macrofagele și celulele dendritice ale căilor respiratorii superioare, determinând răspunsuri antivirale înnăscute mai puternice la infecția cu SARS-CoV-2.
Persoanele confirmate cu SARS în timpul epidemiei din 2003 generează un răspuns imun puternic ulterior vaccinării împotriva COVID-19
Un studiu recent arată că ar putea fi dezvoltate vaccinuri care să ofere protecție împotriva noilor variante SARS-CoV-2 de îngrijorare (VOC), precum și împotriva altor coronavirusuri care au potențialul de a provoca viitoare epidemii sau pandemii. Rezultatele studiului demonstrează că persoanele care au fost infectate în urmă cu aproape două decenii cu virusul care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS) produc o cantitate foarte mare de anticorpi neutralizanți după vaccinarea cu BNT162b2 (vaccinul Pfizer/BioNTech). Mai mult, autorii au demonstrat că răspunsul imun astfel dobândit este capabil să neutralizeze nu numai VOC deja cunoscute, ci și alte coronavirusuri identificate la lilieci și pangolini și care prezintă risc de transmitere către oameni.
Autorii sunt de părere că o astfel de protecție largă ar putea apărea deoarece vaccinul activează memoria sistemului imunitar asupra regiunilor virusului SARS care sunt prezente și în SARS-CoV-2 și posibil în multe alte coronavirusuri. Deși studiul nu a inclus un număr mare de participanți, acesta reprezintă o „dovadă a conceptului că un vaccin pan-coronavirus la om este posibil”, a declarat David Martinez, imunolog la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill.
SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia COVID-19, aparține familiei Coronaviridae, care include și virusul responsabil pentru epidemia SARS din 2003 (numit SARS-CoV), precum și coronavirusuri specifice populațiilor de lilieci și pangolini. Acești patogeni utilizează proteine spike pentru a se lega de receptorii ACE2 din membranele celulelor gazdă, astfel infectându-le. În 2002-2003, virusul SARS-CoV a declanșat epidemia de SARS care a afectat 26 de țări, fiind confirmate mai mult de 8.000 de cazuri și peste 700 de decese la nivel mondial.
Solidarity PLUS: studiul condus de OMS intră într-o nouă fază de testare a trei medicamente candidate împotriva COVID-19
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat următoarea fază a studiului său Solidarity PLUS care va evalua eficacitatea a trei medicamente pentru tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 și internați în spitale. Cele trei terapii au fost selectate de un grup independent de experți pentru potențialul lor de reducere a riscului de deces la pacienții spitalizați cu COVID-19. Medicamentele aflate în evaluare pentru eficacitatea lor împotriva COVID-19 sunt deja utilizate pe scară largă pentru alte afecțiuni:
- arteunat – utilizat pentru malaria severă;
- imatinib – indicat în anumite tipuri de cancer;
- infliximab – utilizat pentru diverse boli ale sistemului imunitar.
Solidarity PLUS reprezintă cea mai mare colaborare globală dintre statele membre ale OMS, implicând mii de cercetători din peste 600 de spitale din 52 de țări. Dimensiunile impresionante ale studiului permit evaluarea mai multor tratamente în același timp, utilizând un singur protocol pentru mii de pacienți, pentru a putea genera estimări robuste asupra efectului pe care un medicament îl poate avea asupra mortalității asociate COVID-19.
Alte patru medicamente au fost anterior evaluate în prima fază a studiului Solidarity, iar rezultatele au demonstrat că remdesivirul, hidroxiclorochina, lopinavirul și interferonul au un efect terapeutic redus sau absent în cazul pacienților spitalizați cu COVID-19.
Campaniile publicitare înregistrate de profesioniști din domeniul sănătății și distribuite pe rețelele de socializare pot reduce călătoriile și numărul de infecții ulterioare cu COVID-19
Rezultatele a două studii randomizate indică faptul că mesajele înregistrate de profesioniștii din domeniul sănătății și răspândite pe rețelele de socializare înainte de sărbătorile de iarnă din Statele Unite au determinat reducerea semnificativă a călătoriilor de vacanță și în consecință a infecțiilor cu SARS-CoV-2. Cele două studii (NCT04644328 și AEARCTR-0006821) au investigat impactul unor campanii publicitare implementate pe Facebook asupra călătoriilor din preajma sărbătorilor de iarnă și asupra ratei de infectare COVID-19. Campaniile publicitare desfășurate au cuprins scurte videoclipuri înregistrate de medici și asistente medicale prin care utilizatorii rețelei de socializare erau încurajați să rămână acasă de Ziua Recunoștinței (Thanksgiving) și de Crăciun.
În total, au fost vizate 6.998 de locuințe înainte de Thanksgiving și respectiv 6.716 de locuințe înainte de Crăciun. Astfel, 11.954.109 și respectiv 23.302.290 de utilizatori au fost incluși în analiză înainte de cele două sărbători. Cazurile de COVID-19 au scăzut cu 3,5% în regiunile unde intervenția a fost implementată, comparativ cu locuințele din grupul de control.
Rezultatele atrag atenția asupra faptului că profesioniștii din sănătate pot reprezenta un canal de comunicare eficient pentru transmiterea informațiilor esențiale în lupta contra pandemiei COVID-19 prin intermediul rețelelor sociale. Acest nou rol, cel de comunicator esențial, reprezintă o altă modalitate prin care medicii și asistentele medicale pot contribui la prevenția și tratarea COVID-19.