Esențial COVID-19. Grecia a identificat de două ori mai multe cazuri asimptomatice utilizând AI, comparativ cu testarea aleatorie

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 20-26 septembrie 2021:

Persoanele care s-au imunizat natural și s-au vaccinat ulterior cu vaccinuri ARNm pot neutraliza particulele virale capabile să reziste anticorpilor induși de vaccin

SARS-CoV-2 a suferit numeroase mutații de la apariția inițială în Wuhan, adaptându-se organismului uman din ce în ce mai bine. Câteva dintre mutațiile dobândite i-au permis să se răspândească mai repede și să provoace o cazuri mai severe de infecție. În plus, VOC (Variante de îngrijorare) care conțin astfel de mutații, cum ar fi varianta Delta, au dobândit și mutații pentru evita acțiunea anticorpilor neutralizanți.

Un nou studiu publicat în Nature (aflat în faza de revizuire) sugerează că mutațiile suferite de SARS-CoV-2 pot crea particule virală cu deficiență de replicare cunoscută sub numele de pseudotipuri virale, care face virusul rezistent la anticorpii induși de vaccin. Cu toate acestea, persoanele care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 și s-au vaccinat ulterior cu un vaccin de tip ARNm ar putea neutraliza aceste pseudotipuri.

abonare

20 de mutații naturale ale proteinei Spike a SARS-CoV-2 sunt suficiente pentru a genera pseudotipuri cu rezistență aproape completă la anticorpii policlonali neutralizanți generați de persoanele care au trecut prin boală sau de către persoanele vaccinate cu ARNm. Însă atunci când plasma convalescentă și vaccinarea au fost combinate, organismul a neutralizat eficient pseudotipurile polimutante înalt rezistente ale proteinei Spike.

Administrarea celei de-a 2-a doze a vaccinului Johnson&Johnson crește protecția față de formele simptomatice la 94%

Conform companiei, o a doua doză de vaccin administrată la 2 luni după doza inițială a crescut protecția la 94% împotriva formelor simptomatice de boală, în rândul persoanelor înscrise într-un studiu de fază 3 din Statele Unite. În întreaga cohortă de studiu, eficacitatea a crescut la 75%. Per total, a doua doză oferă 100% protecție împotriva cazurilor severe/critice la două săptămâni după administrare.

Datele din lumea reală provenite de la 390.000 de persoane care au primit o singură doză în perioada dintre lunile martie – iulie au demonstrat o eficacitate a vaccinului de 79% împotriva infecției și 81% împotriva spitalizării legate de COVID-19, în comparație cu mai mult de 1,5 milioane de persoane nevaccinate.

Un studiu canadian utilizat ca argument de către grupurile care se opun vaccinării este fals și a fost retras

Rezultatele eronate ale studiului preprint „mRNA COVID-19 Vaccination and Development of CMR-confirmed Myopericarditis” arătau că incidența cazurilor de miocardită și pericardită în rândul persoanelor vaccinate cu vaccinuri tip mRNA este de 1 la 1000, contrar rezultatelor altor studii internaționale. Incidența a fost calculată pe baza datelor publice care înregistraseră aproximativ 32.000 de persoane vaccinate în lunile iulie și august în Canada. Adevăratul număr era de 800.000, iar incidența reală (în cazul în care autorii au identificat corect cazurile), este de fapt de 1 la 25.000, aproximativ.

Studiul a fost retras în urmă cu câteva zile, iar specialiștii de la Ottawa Heart Institute au recunoscut eroarea matematică și oferă scuze publicului. Totuși, conform unei companii care se ocupă cu urmărirea distribuirilor în social media, rezultatele eronate au devenit virale în grupurile de persoane care pun la îndoială utilitatea și eficacitatea vaccinării, având nu mai puțin de 11 mii de share-uri pe Twitter, în doar câteva zile.

Grecia a reușit să identifice de două ori mai multe cazuri asimptomatice utilizând AI, comparativ cu testarea aleatorie

Între august și noiembrie 2020, autoritățile elene, cu ajutorul a doi specialiști externi, au lansat un sistem care utilizează un algoritm de învățare automată pentru a determina ce turiști sau călători care intră în țară ar trebui testați pentru COVID-19. Analiza datelor indică faptul că metoda AI este mai eficientă în identificarea persoanelor asimptomatice decât testarea aleatorie sau testarea bazată pe țara de origine a călătorului. În timpul sezonului turistic de vârf, sistemul a detectat de două până la patru ori mai mulți călători infectați decât testarea aleatorie.

În multe țări, călătorii sunt aleși pentru testarea COVID-19 la întâmplare sau în funcție de categoriile de risc sau țările de proveniență. Sistemul Eva a luat în calcul nu numai istoricul de călătorie, ci și datele demografice, cum ar fi vârsta și sexul, din formularele de informații despre pasageri necesare pentru intrarea în Grecia. Apoi a asociat aceste caracteristici cu datele de la pasagerii testați anterior și a folosit rezultatele pentru a estima riscul de infectare al unei persoane.

Este un exemplu al modului în care analiza datelor poate contribui la politici de sănătate publică eficiente. O astfel de abordare prezintă și provocări, precum asigurarea securității datelor și a confidențialității persoanelor. Astfel, proiectele de acest fel ar trebui elaborate în avans, pentru a putea fi utilizate rapid și în condiții de siguranță în caz de urgență. Și, de ce nu, ar putea fi o abordare de rutină pentru deciziile privind sănătatea publică.

Agenda SUA-UE pentru combaterea pandemiei globale: vaccinarea echitabilă, salvarea de vieți și reconstruirea securității sanitare

La summit-ul UE-SUA din iunie 2021, cele două mari forțe au anunțat o colaborare comună împotriva pandemiei, înființând Grupul de lucru COVID-19 pentru producție și aprovizionarecu scopul de a îmbunătăți cooperarea și capacitatea în ceea ce privește producția de vaccinuri și produse terapeutice. Decizia de înființare a grupului a fost definitivată pe 22 septembrie, fiind anunțate și palierele de acțiune:

  • Pilonul I: Un angajament comun de distribuire a vaccinurilor UE / SUA: Statele Unite și UE vor dona doze la nivel global pentru a spori rata de vaccinare, prioritizând inițiativa COVAX și îmbunătățirea urgentă a ratei de vaccinare în țările cu venituri mici și medii mici.
  • Pilonul II: Un angajament comun UE / SUA pentru pregătirea vaccinurilor: Statele Unite și UE vor sprijini și vor coordona, împreună cu organizațiile relevante, livrarea vaccinurilor, lanțul de frig necesar, logistica și programele de imunizare, asigurând vaccinarea în mod echitabil.
  • Pilonul III: Un parteneriat comun UE / SUA pentru consolidarea ofertei globale de vaccinuri și de agenți terapeutici
  • Pilonul IV: Un angajament comun UE / SUA pentru securitatea sanitară globală: sprijinirea înființării unui fond financiar intermediar (FIF) până la sfârșitul anului 2021, supravegherea globală a pandemiei – un radar pandemic global. UE (prin HERA) și Statele Unite (prin Departamentul pentru sănătate și servicii umane) vor coopera pentru accelerarea dezvoltării de noi vaccinuri și noi metode sustenabile de livrare.
  • Pilonul V: O foaie de parcurs comună UE / SUA / Parteneri pentru producerea regională de vaccinuri, cu focus pe capacitatea de producție în țările cu venituri mici și medii.