Esențial Covid-19 (18-24 iulie 2022). Hipertensiunea arterială determină risc dublu de spitalizare în urma infecției COVID-19, inclusiv la persoanele vaccinate

  • Esențial COVID-19



UPDATE iulie 2022: Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor boli infecțioase emergente care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică

Știrile săptămânii 18 – 24 iulie 2022:

ECDC-WHO: strategiile de vaccinare anti-COVID-19 pentru a doua jumătate a anului 2022

Începând cu luna iunie, numărul cazurilor de COVID-19 din Europa a reînceput să crească accelerat. Deși mortalitatea a rămas stabilă în ultimele 5 săptămâni, modelele epidemiologice ale ECDC indică o creștere în continuare atât a numărului de cazuri, cât și a deceselor. În această etapă a pandemiei, obiectivul campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19 trebuie să fie reducerea spitalizărilor, a formelor severe de boală și a deceselor, și protejarea sistemelor de sănătate.

abonare

În prezent, nu există dovezi care să indice o severitate crescută a bolii cauzate de BA.4 și BA.5 în comparație cu BA.1 și BA.2, dar accelerarea transmiterii în rândul vârstnicilor începe să conducă la mai multe cazuri severe.

Grupul Consultativ de Experți Europeni în Imunizare (ETAGE) sfătuiește țările membre să intensifice eforturile pentru ca toate persoanele eligibile să fie la zi cu programul de vaccinare primară și administrarea celei de-a treia doze de rapel, în linie cu ghidurile naționale de vaccinare anti-COVID-19. În plus, experții europeni recomandă co-administrarea vaccinului anti-COVID-19 cu vaccinul antigripal sezonier la populațiile vulnerabile sau expuse unui risc adițional, precum personalul din sistemul sanitar.

Administrarea celei de-a patra doze de rapel ar trebui luată în considerare nu numai pentru populația cu vârsta de 80 de ani și peste, ci și pentru adulții și persoanele cu afecțiuni pre-existente, indiferent de vârstă, pentru a preveni formele severe. Acest lucru devine deosebit de relevant mai ales în țările în care valul BA.4/5 începe sau nu a atins încă vârful.

Noile recomandări vin într-un moment în care multe țări își reconsideră abordarea cu privire la supravegherea COVID-19. Având în vedere considerațiile operaționale pentru supravegherea virusurilor respiratorii în Europa, ECDC își propune să ofere țărilor îndrumări operaționale concrete pentru tranziția către o supraveghere integrată și durabilă a virusurilor respiratorii. Țările ar trebui să aibă în vedere și să planifice o extindere a testării pentru virusurile gripale și SARS-CoV-2, dacă acest lucru va fi necesar ca răspuns la apariția unei noi variante de îngrijorare a SARS-CoV-2 sau a unei variante de virus gripal.

Vaccinarea cu trei doze și infecția anterioară cu sub-variantele Omicron oferă protecție ridicată față de infecția cu varianta BA.5

Un studiu populațional danez a arătat un nivel ridicat de protecție față de tulpina BA.5 la persoanele vaccinate cu trei doze și care au trecut deja prin infecția cu varianta Omicron primară. Infecția anterioară cu variantele Alfa sau Delta ale coronavirusului a oferit, de asemenea, un anumit grad de protecție imună, însă mult mai redusă comparativ cu infecția anterioară cu tulpinile BA.1 sau BA.2, probabil din cauza reducerii în timp a imunității obținute sau a unei imunități încrucișate scăzute. Danemarca este o țară cu o acoperire vaccinală cu vaccinuri tip ARNm ridicată.

Studiul a constatat că există o eficacitate similară a vaccinului, față de infecția cu varianta BA.5, precum protecția oferită față de varianta BA.2. Dacă ipoteza se menține, înseamnă că impactul valului actual cu tulpina BA.5 va fi limitat în rândul populației cu grad ridicat de imunitate hibridă. Deși eficacitatea vaccinului este identică pentru cele două subvariante, rata de transmitere a virusului ar putea fi mai mare pentru varianta BA.5, inclusiv în rândul populației vaccinate, deoarece o eficacitate similară a vaccinului înseamnă doar că ratele relative de infecție comparând vaccinați și nevaccinați rămân aceleași pentru cele două subvariante.

Într-o analiză ulterioară, infecția cu subvarianta BA.5 a fost asociată cu risc crescut de spitalizare comparativ cu infecția cu subvarianta BA.2. Cu toate acestea, un studiu recent din Africa de Sud a arătat că riscul de spitalizare severă (însemnând internare la terapie intensivă, ventilație mecanică, necesar de corticoterapie) și de deces este similar între valul BA.4/5 și valul BA.1 precedent. Studiul a mai constatat că infecțiile din timpul ambelor valuri Omicron au avut un risc mai mic de evoluție severă decât în valurile anterioare, ceea ce este în concordanță cu constatările daneze. Atât în Portugalia, cât și în Africa de Sud, valul BA.5 a trecut fără ca internările și decesele COVID-19 să le depășească pe cele din valul Omicron anterior, deși Portugalia a raportat o mortalitate excesivă timp de câteva săptămâni. Impactul valului BA.5 va fi probabil determinat în mare parte de caracteristicile imunității populației din fiecare țară.

Hipertensiunea arterială determină risc dublu de spitalizare în urma infecției COVID-19, inclusiv la persoanele vaccinate

Persoanele cu hipertensiune arterială au risc mai mult decât dublu de spitalizare în urma infecției cu varianta Omicron, chiar dacă sunt vaccinate cu schemă completă și rapel.

În general, varianta Omicron determină forme mai puțin severe de infecție COVID-19 comparativ cu anumite variante anterioare ale virusului. Însă, analiza dosarelor medicale electronice a persoanelor vaccinate cu schema completă de vaccin ARNm (inclusiv rapel) și diagnosticate ulterior cu infecție COVID-19 în timpul perioadei de circulație a variantei Omicron, a arătat că mulți pacienți spitalizați prezentau hipertensiune arterială, fără alți factori de risc asociați. Boala cronică renală, infarctul miocardic în antecedente și insuficiența cardiacă au determinat, de asemenea, creșterea riscului de spitalizare în urma infecției. O analiză ulterioară în care au fost excluși pacienții cu aceste afecțiuni asociate frecvent cu hipertensiune arterială, a arătat că riscul de spitalizare a fost de 2,6 ori mai mare pentru persoanele care aveau doar hipertensiune arterială.

În mod neașteptat, factorii de risc identificați la începutul pandemiei, precum diabetul zaharat și obezitatea, nu s-au asociat cu riscul de spitalizare în perioada de circulație a variantei Omicron.

Organizația Mondială a Sănătății declară variola maimuței drept urgență globală de sănătate. Primul caz pediatric de variola maimuţei a fost diagnosticat în Europa

Virusul variolei maimuţei a fost identificat pentru prima dată la un copil în luna iunie. Băiatul în vârstă de până la 10 ani a prezentat leziuni cutanate apărute iniţial la nivelul feței, care apoi s-au răspândit pe întregul corp. După ce au fost excluse bolile comune ale copilăriei, infecţia cu virusul variolei maimuţei a fost confirmată prin PCR din lichidul vezicular al leziunilor. În urma secvenţierii, virusul a fost clasificat în clada 3, descendența B.1, responsabilă de restul cazurilor depistate în ultimele luni în Europa. În trecut, virusul variolei maimuţei a determinat rareori cazuri în rândul copiilor, fiind asociat însă cu o rată a mortalităţii între 3,6 și 10,6% la copii.

Pe 23 iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit cel mai ridicat grad de alertă pentru răspândirea alarmantă a virusului variolei maimuţei în teritoriile non-endemice. Numărul de persoane infectate a depăşit 16.000, fiind raportate şi 5 decese.

SUA raportează primul caz de poliomielită după aproape un deceniu

Oficialitățile din domeniul sănătății din statul New York și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au confirmat primul caz de poliomielită din SUA după aproape un deceniu.

Cazul anunțat săptămâna aceasta a survenit în urma infecției unui tânăr cu virus poliomielitic Sabin tip 2 revertant, ceea ce indică transmiterea de la o altă persoană vaccinată cu vaccinul antipoliomielitic oral, de tip viu atenuat. Din acest motiv, cel mai probabil tânărul s-a infectat de la o persoană provenită din afara țării, deoarece acest tip de vaccin nu mai este utilizat în SUA din anul 2000 de când a început administrarea vaccinului inactivat. Potrivit CDC, ultimul astfel de caz s-a înregistrat în urmă cu aproape 30 de ani.

„Pe baza a ceea ce știm despre acest caz și despre poliomielită în general, Departamentul de Sănătate recomandă insistent ca persoanele nevaccinate să se vaccineze cât mai curând posibil sau să facă un rapel cu vaccinul polio inactivat aprobat de FDA”, a declarat comisarul pentru sănătate, Mary Bassett.