Esențial Covid-19. Utilizarea metagenomicii ar putea scădea frecvența infecțiilor secundare la pacienții cu forme severe COVID-19

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Topul a fost comentat de Dr. Marius Geantă:

abonare

Știrile săptămânii 15-21 noiembrie 2021:

EMA începe evaluarea vaccinului contra Covid-19 produs de Novavax

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) începe evaluarea unui nou vaccin candidat, contra SARS-CoV-2, în vederea aprobării pentru autorizarea condiționată. Vaccinul Nuvaxovid (NVX-CoV2373) este produs de compania Novavax și constă în nanoparticule lipidice, care conțin o concentrație mare de proteină spike modificată, împotriva căreia organismul produce o reacție imunitară, și se administrează în două doze.

Cele mai recente date publicate privesc eficiența și siguranța Nuvaxovid în administrare simultană cu vaccinul antigripal. În cadrul sub studiului dublu-orb, controlat cu placebo, de fază III, 404 persoane au primit vaccinul antigripal, împreună cu vaccinul Nuvaxovid sau placebo. Proporția de reacții adverse a fost similară în cele două grupuri, și a fost similară cu proporția din studiul principal, în care pacienții au primit doar vaccinul candidat anti SARS-CoV-2 (18,4%, 14,5% și respectiv 17,6% dintre participanți au raportat reacții adverse, locale sau sistemice).

În cele două grupuri de studiu a fost descrisă o eficiență similară a vaccinului antigripal (cuantificată cu ajutorul reacției de inhibare a hemaglutinării) și a vaccinului Nuvaxovid (cuantificată prin dozarea anticorpilor de tip IgG anti proteina spike). În ceea ce privește apariția infecției, combinația a avut o eficiență de 74,8% împotriva COVID-19 și de 80,6% contra gripei.

Sotrovimab este eficient împotriva riscului de progresie a COVID-19

Administrarea unei doze de sotrovimab, în primele 5 zile de infecție COVID-19, ar putea scădea riscul de a dezvolta o formă severă a bolii. Un studiu multicentric, dublu-orb, de fază III, a inclus 583 de pacienți cu forme ușoare/ moderate de COVID-19, și cel puțin un factor de risc de progresie a bolii, care au primit fie sotrovimab, fie placebo. Față de grupul de control, administrarea tratamentului a condus la scăderea evoluției către spitalizare sau deces cu 85%, cu o frecvență a reacțiilor adverse similară.

Agenția Europeană a Medicamentului a început evaluarea acestui anticorp monoclonal, în vederea autorizării condiționate. În plus, EMA a debutat și evaluarea datelor disponibile asupra altui candidat terapeutic, Paxlovid (combinația de molecule antivirale PF-07321332 și ritonavir. Mai mult, Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA recomandă autorizarea în Uniunea Europeană a antiviralului molnupiravir (Lagevrio), pentru reducerea riscului de evoluție severă COVID-19 la pacienții cu factori de risc în acest sens.

Noi factori de risc identificați în apariția de sechele pe termen lung în urma infecției cu SARS-CoV-2

Dozarea serică a citokinelor proinflamatorii, la 318 de pacienți cu antecedente de infecție COVID-19, relevă rolul IL-1ß, IL-6 și TNF-α în apariția simptomelor postinfecțioase, pe termen lung. 67,8% dintre participanți au raportat astfel de manifestări (predominant fatigabilitate, dispnee și dificultăți la concentrare), și au prezentat niveluri semnificativ crescute a triadei citokinice, comparativ cu pacienții vindecați fără sechele.

Un alt studiu a urmărit apariția simptomelor pe termen lung, în urma infecției la persoanele vaccinate contra COVID-19. Comparativ cu pacienții nevaccinați care au suferit infecția SARS-CoV-2, riscul de deces sau sechele de natură cardiovasculară, metabolică, pulmonară sau de coagulare este mai mic. În ceea ce privește riscul de apariție a sechelelor renale, gastrointestinale, neurologice sau psihiatrice, nu au fost descrise diferențe. Studiu este în fază de preprint.

Utilizarea metagenomicii în clinică ar putea scădea frecvența infecțiilor secundare la pacienții cu forme severe COVID-19

Un studiu publicat recent aduce noi date în favoarea utilizării clinice a metagenomicii, în vederea evitării apariției de suprainfecții la pacienții cu forme severe COVID-19. Pacienții internați în secțiile de terapie intensivă, care necesită intubare și ventilație mecanică pentru tratamentul formelor severe de COVID-19, prezintă un risc crescut de a dezvolta pneumonie asociată ventilației, bacteriană sau chiar fungică. Identificarea rapidă și precisă a germenului cauzator este dificilă, în special în contextul numărului ridicat de cazuri tratate în astfel de secții.

Metagenomica clinică implică secvențierea de nouă generație, aplicată unei probe biologice, în vederea identificării mai multor patogeni simultan. Astfel, au fost prelevate probe respiratorii de la 34 de pacienți intubați cu suspiciune de suprainfecție, și au fost analizate cu ajutorul metodelor metagenomice. Au fost identificați patogeni precum Klebsiella spp, E. coli, Staphylococcus aureus, dar și Candida albicans sau Aspergillus spp. Comparativ cu metoda utilizată clinic, de cultură a probelor biologice și identificare a germenului patogen, metagenomica a identificat semnificativ mai mulți germeni patogeni, inclusiv în probe biologice considerate negative conform testelor clasice, și a identificat modificări genetice cauzatoare de rezistență la antibiotice. Specificitatea și sensibilitatea identificării germenilor bacterieni și fungici a fost de 82% și, respectiv, 92%.

Rezistența nativă la SARS-CoV-2 este modulată de limfocitele de tip T

Persoanele care au prezentat contact repetat și risc ridicat de a dezvolta infecția cu SARS-CoV-2, dar nu au dezvoltat boala, prezintă un subset specific de limfocite T. În cadrul unui studiu, au fost prelevate probe biologice de la cadre medicale care au luat contact frecvent cu virusul, dar au avut în mod repetat rezultate negative la testarea PCR sau antigenică săptămânală. Aceștia au prezentat limfocite de tip T cu un răspuns puternic la contactul cu antigene specifice coronavirusurilor. Acest răspuns a fost înregistrat în special împotriva antigenelor din complexul de replicare-transcripție, care se regăsesc în interiorul virusului, spre deosebire de proteina spike, ținta vaccinurilor contra COVID-19, care se regăsește la suprafață.

Această cercetare sugerează limfocitele T drept posibilă țintă a dezvoltării de vaccinuri, cu activitate puternică și asupra unor antigene endogene virale, nu doar de suprafață.