Esențial COVID-19. Nivelul de anticorpi se menține ridicat și după 9 luni de la infecția cu SARS-CoV-2

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 19-25 iulie 2021:

Nivelul de anticorpi se menține ridicat și după 9 luni de la infecția cu SARS-CoV-2

Un studiu realizat în cadrul Universității Padua și Imperial College London asupra întregii populații din orașul italian Vo arată că indiferent dacă persoanele sunt simptomatice sau asimptomatice, titrul de anticorpi se menține pentru cel puțin 9 luni. 85% dintre cei 3.000 de locuitorii ai orașului au fost testați inițial în perioada februarie/martie 2020 și ulterior în mai și noiembrie.

98,8% din persoanele infectate în perioada februarie/martie prezentau anticorpi 9 luni mai târziu. De asemenea, s-a observat că intensitatea răspunsului imun nu depinde de simptomatologie sau de severitatea infecției. La anumite persoane s-a înregistrat o creștere a numărului de anticorpi, ceea ce sugerează reinfectarea.

abonare

Deși pentru toate tipurile de anticorpi se înregistrează un declin, titrul de anticorpi variază semnificativ în funcție de testul folosit. De aceea, e importantă o atenție sporită atunci când se realizează comparație între diferite populații în ceea ce privește gradul de imunizare.

În cadrul studiului s-a evaluat și transmiterea infecției între persoanele care împart aceeași locuință. O persoană din 4 poate să transmită virusul unui membru al familiei. Rezultatele confirmă faptul că sunt diferențe importante între numărul de cazuri secundare generate de persoane infectate, cele mai multe cazuri fiind determinate de o minoritate de purtători.

CDC: Boala COVID-19 determinată de varianta Delta este una dintre cele mai contagioase boli respiratorii

Noi date publicate de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) confirmă faptul că varianta delta se transmite mult mai ușor decât variantele anterioare. Persoanele infectate pot prezenta o încărcătură virală de până la 1000 de ori mai mare în căile aeriene comparativ cu cei infectați cu varianta inițială.

În Statele Unite ale Americii, varianta delta reprezintă mai mult de 83% din cazurile secvențiate până în prezent. La începutul lunii iulie, acest procent era de 50%. Numărul spitalizărilor a crescut cu 32%, iar numărul deceselor a crescut cu 19%. Statele Florida, Texas și Missouri, unde ratele de vaccinare sunt scăzute, au înregistrat 40% din noile cazuri înregistrate la nivel național.

97% dintre persoanele internate în spitale cu simptome COVID-19 sunt nevaccinate, iar 99,5% dintre decesele cauzate de COVID-19 au survenit la persoane nevaccinate.

„Ne aflăm într-un alt moment cheie al acestei pandemii, cazurile cresc din nou și unele spitale ating capacitatea maximă în anumite zone” – Dr. Rochelle Walensky, directorul CDC

Sindromul Guillain-Barre va fi adăugat pe lista reacțiilor adverse foarte rare ale vaccinului Janssen

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a analizat toate dovezile științifice acumulate până în prezent și cazurile raportate în baza de date europeană EudraVigilance, ajungând la concluzia că există o relație de cauzalitate între vaccinul contra COVID-19 produs de Janssen și sindromul Guillain-Barre.

Deși aceste cazuri sunt foarte rare, medicii ar trebui să fie atenți la semnele și simptomele sugestive. Persoanele vaccinate sunt sfătuite să solicite rapid asistență medicală dacă prezintă simptome precum slăbiciune musculară la nivelul extremităților sau vedere dublă. Sindromul Guillain-Barre reprezintă o afecțiune neurologică rară ce implică un răspuns imun direcționat contra celulelor nervoase care poate determina slăbiciune musculară, durere și progresează spre paralizie în formele severe. Recuperarea este posibilă în cele mai multe dintre cazuri.

Food and Drug Administration (FDA) a adăugat, de asemenea, precauții cu privire la vaccinul produs de Janssen, menționând că există cu risc de apariție a sindromului în primele 6 săptămâni de la vaccinare. Pentru persoanele care au istoric de sindrom Guillain Barre se recomandă administrarea unui vaccin de tip ARNm.

EMA a extins autorizația vaccinului produs de Moderna (Spikevax) pentru a include copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani

Vaccinul Spikevax produs de Moderna a fost evaluat într-un studiu care a inclus peste 3700 copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Rezultatele au demonstrat o eficacitate comparabilă cu datele înregistrate pentru grupa de vârstă 18-25 de ani, iar profilul de siguranță al vaccinului a fost similar. Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că beneficiile depășesc riscurile, mai ales în cazul celor care au afecțiuni ce cresc riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19.

Siguranța și eficacitatea vaccinului, atât în la copii cât și la adulți, este monitorizată în continuare prin sistemul de farmacovigilență UE.

Folosirea testelor rapide pe scară largă, la fel de eficientă precum utilizarea RT-PCR, dacă se testează un număr suficient de mare de persoane

Pentru a reduce transmiterea infecției cu SARS-CoV-2, numărul de teste realizate contează mai mult decât sensibilitatea metodei folosite. Un studiu realizat în India și publicat recent în PLOS Computational Biology a folosit modele computerizate pentru a simula modul în care se răspândește COVID-19 în populație și a identifica strategia optimă de testare bazată pe RT-PCR și teste antigen rapide.

Folosind doar testele rapide se pot obține aceleași rezultate ca și utilizarea RT-PCR, atâta timp cât numărul de persoane testate este suficient de mare. Rezultatele sugerează faptul că în țările cu venituri mici și mijlocii se pot obține aceleași rezultate în ceea ce privește controlul numărului de infectări, dacă se extinde folosirea testelor rapide. Autorii studiului consideră că guvernele ar trebui să continue să exploreze diferite strategii prin care să se utilizeze testele disponibile, pentru a se alege strategia cost-eficientă, care reduce semnificativ numărul de cazuri și are un impact economic favorabil.