Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii. Transmiterea SARS-CoV-2 în școli poate fi limitată printr-o serie de măsuri generale și specifice

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 01-07 feb. 2021:

Transmiterea SARS-CoV-2 în școli poate fi limitată printr-o serie de măsuri generale și specifice

Datele colectate din studii și anchete epidemiologice indică noi modalități de a gestiona deschiderea școlilor și revenirea la învățământul în sălile de clasă. Cazuri de COVID-19 legate de transmiterea în cadrul școlilor au fost raportate, însă dovezile că unitățile de învățământ contribuie semnificativ la transmiterea comunitară sunt limitate. Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) a raportat în decembrie 2020 rezultatele unui studiu desfășurat în 17 țări, care a concluzionat că școlile nu sunt asociate cu o transmitere comunitară accelerată a SARS-CoV-2. Deși aceste rezultate sunt în favoarea deschiderii școlilor, există țări, precum Israel, unde au fost raportate noi valuri de îmbolnăviri, care par a fi asociate cu transmiterea COVID-19 în cadrul școlilor. La apariția acestor valuri de noi cazuri au contribuit distanțarea fizică insuficientă, lipsa purtării măștilor în permanență și utilizarea continuă a aerului condiționat.

Înainte de a redeschide școlile, este necesară realizarea unor studii de tip risc-beneficiu și a decide în favoarea reluării activității în unitățile de învățământ dacă avantajele depășesc riscurile. Pentru a limita răspândirea virusului este necesară implementarea unor măsuri: utilizarea universală a măștii, creșterea distanțării fizice în sălile de clasă, utilizarea unui sistem hibrid de învățământ (fizic/online), ventilarea adecvată a încăperilor, testarea elevilor pentru a depista și izola rapid cazurile asimptomatice. Anumite activități școlarea sunt ascoiate cu un risc ridicat de transmitere a SARS-CoV-2, de aceea este necesar ca măsurile să se adreseze și acestor situații: limitarea practicării de sporturi în interior, reducerea numărului de competiții și de adunări ale echipelor sportive.

abonare

Programele de testare în masă pentru infecția cu SARS-CoV-2 pot fi cost-eficiente

Un studiu publicat în The Lancet a comparat testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2 bazată pe prezența simptomelor urmată de izolare, cu 8 strategii, care au variat în funcție de frecvența testării (de la testarea zilnică la testarea lunară) și de durata perioadei de izolare (una sau două săptămâni). Pentru fiecare strategie de testare au fost estimate costurile, iar apoi au fost evaluate în funcție de o serie de scenarii de transmitere.

Testarea zilnică urmată de izolarea pentru 2 săptămâni a reprezentat cea mai costisitoare strategie analizată. Testarea săptămânală urmată de o perioadă de izolare de 2 săptămâni pare a fi strategia cu raportul cost-eficacitate cel mai favorabil în condițiile unui scenariu de transmitere rapidă a SARS-CoV-2. În cazul unei transmiteri scăzute, testarea lunară urmată de o săptămână de izolare pare a avea un raport cost-eficacitate favorabil. Resursele salvate prin scăderea perioadei de izolare pot fi alocate către testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Testarea virală reprezintă principala metodă care permite identificarea rapidă și izolarea indivizilor infectați, în lipsa unor vaccinuri și terapii disponibile pe scară largă.

Vaccinurile contra COVID-19: EMA începe revizuirea continuă pentru vaccinul produs de Novavax

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început revizuirea continuă (rolling review) a vaccinului contra COVID-19 produs de Novavax (NVX-CoV2373). Această decizie se bazează pe rezultatele preliminare din studiile de laborator și pe studiile clinice pe adulți, care sugerează că NVX-CoV2373 induce producția de anticorpi și activarea celulelor imune împotriva SARS-CoV-2. Vaccinul produs de Novavax conține particule proteice care provin din sinteza în laborator a proteinei Spike, componentă virală importantă pentru infectarea organismului gazdă și împotriva căreia este declanșat un răspuns imun specific și cu efect protector.

Novavax derulează în prezent studii clinice care evaluează siguranța, imunogenitatea și eficacitate vaccinului contra COVID-19. EMA va evalua aceste date pe măsură ce devin disponibile.

Până în prezent, EMA a acordat autorizația condiționată de punere pe piață în Uniunea Europeană vaccinurilor contra COVID-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford. În contextul răspândirii unor noi tulpini SARS-CoV-2, companiile evaluează eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante virale. Conform unui studiu de laborator derulat de Pfizer, vaccinul dezvoltat de compania americană pare să aibă o eficacitate ușor scăzută față de un pseudovirus (un virus sintetic utilizat pentru diferite teste de laborator) care prezintă trei mutații esențiale întâlnite în noile tulpini SARS-CoV-2. Deși aceste date nu indică nevoia dezvoltării unui nou vaccin, Pfizer/BioNTech sunt pregătite pentru a produce un alt vaccin dacă datele vor sugera că infecția cu noile variante SARS-CoV-2 nu este prevenită prin vaccinare.

Fibrilația atrială la internare prezice mortalitatea la pacienții COVID-19

Mortalitatea pe termen scurt crește brusc la pacienții COVID-19 spitalizați care prezintă fibrilația atrială, în special dacă are debut recent. Prognosticul acestor pacienți este mai puțin favorabil, necesitând un management mai agresiv.

1 din 9 pacienți COVID-19 spitalizați este depistat cu fibrilație atrială cu debut nou. Fibrilația atrială este un predictor independent al mortalității intraspitalicești. Prezența fibrilației atriale poate fi utilizată pentru a realiza stratificarea riscului, împreună cu alte teste, precum dozarea proteinei C reactive sau a fibrinogenului.

Pacienții COVID-19 care sunt depistați cu fibrilație atrială prezintă mai frecvent complicații, precum: insuficiență respiratorie care necesită ventilație mecanică, bacteriemie, rată crescută a evenimentelor cerebrovasculare, deces. Acești pacienți ar trebui să fie întotdeauna internați, iar anticoagularea și terapia de control a ritmului cardiac ar trebui administrate cât mai precoce.

Programul de vaccinare contra COVID-19 din Israel a determinat o scădere semnificativă a infecțiilor cu SARS-CoV-2

Numărul de cazuri COVID-19 a scăzut în Israel în urma vaccinării populației. Conform analizelor realizate, reducerea infecțiilor cu SARS-CoV-2 nu poate fi atribuită carantinării, iar acest fenomen pare a fi determinat în principal de programul de vaccinare contra COVID-19. În Israel au fost livrate 5 milioane de doze de vaccin, pentru o populație de 9 milioane de locuitori, dintre care 1 milion de indivizi au primit două doze de vaccin.

Scăderea numărului de cazuri COVID-19 este mai pronunțată în populația în vârstă de peste 60 de ani. Din 750.000 de indivizi cu vârsta peste 60 de ani complet vaccinați, 531 au fost pozitivi la testul pentru SARS-CoV-2 (0,07%). O mică parte dintre aceștia au prezentat simptome de boală, 38 fiind spitalizați pentru forme moderate, severe sau critice de COVID-19.
Conform estimărilor, vaccinul a avut o eficacitate de 92%, similară celei obținute în urma studiului clinic derulat de Pfizer (95%).