Esențial COVID-19. „Supercarriers”: 2% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 poartă 90% din virusul circulant în comunitate

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 10-16 mai 2021:

  • FDA extinde autorizația de utilizare de urgență a vaccinului Pfizer/BioNTech la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani
  • „Supercarriers”: 2% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 poartă 90% din virusul circulant în comunitate
  • Peste 80% din pacienții spitalizați pentru COVID-19 prezintă manifestări neurologice
  • Noi date genomice susțin originea naturală a SARS-CoV-2
  • Rolul telefoanelor mobile inteligente în depistarea și urmărirea COVID-19

FDA extinde autorizația de utilizare de urgență a vaccinului Pfizer/BioNTech la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani

FDA a extins autorizația de utilizare de urgență (EUA) pentru vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 pentru a include adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Agenția americană a modificat astfel autorizația emisă inițial, pe 11 decembrie 2020, pentru administrare la persoanele cu vârsta de peste 16 ani inclusiv.

FDA a stabilit că vaccinul îndeplinește criteriile necesare pentru a modifica EUA deoarece beneficiile acestui vaccin depășesc riscurile la persoanele cu vârsta de peste 12 ani inclusiv. Datele de siguranță disponibile pentru a sprijini EUA la adolescenții cu vârsta de până la 12 ani includ 2.260 de participanți înscriși într-un studiu clinic randomizat, controlat placebo, aflat în curs de derulare în SUA.

abonare

Vaccinul a avut o eficacitate de 100% în prevenirea COVID-19, iar răspunsul imun al adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani a fost cel puțin la fel de bun ca răspunsul imun al participanților mai în vârstă.

„Supercarriers”: 2% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 poartă 90% din virusul circulant în comunitate

Un nou studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, arată modul în care SARS-CoV2 se răspândește în populație – încărcătura virală nefiind corelată cu simptomele. Rezultatele atrag atenția asupra existenței unei mari variabilități a încărcăturii virale între indivizi. O minoritate din persoanele infectate sunt superpurtători (supercarriers) fiind și cei răspândesc cea mai mare proporție a particulelor virale în populație (superspreaders).

Pentru acest studiu au fost colectate date dintr-un campus studențesc din Colorado în decursul unui semestru, în perioada august-decembrie 2020.. Peste 72.000 de probe au fost testate prin RT-PCR, fiind acceptate probe de salivă doar de la persoane asimptomatice. Majoritatea particulelor virale aflate în circulație provin de la numai 2% din persoanele infectate, indiferent dacă sunt simptomatice sau asimptomatice. Investigațiile ulterioare au arătat că 99% dintre particulele virale au fost obținute de la unul din zece indivizi asimptomatici și 14% de la indivizi simptomatici. Individul cu cea mai mare încărcătură virală în salivă a prezentat 5% din totalul particulelor virale circulante.

Acest studiu confirmă rezultatele studiilor precedente, conform cărora mai puțin de o zecime sau o cincime dintre persoanele infectate sunt responsabile pentru 80% sau 90% din toate infecțiile. Aceste date ar putea explica de ce persoanele care trăiesc în aceeași casă cu o persoană infectată nu dobândesc întotdeauna infecția. Doar cei cu încărcături virale care depășesc o anumită limită ar putea transmite în mod activ virusul, iar aceștia reprezintă doar o fracțiune din numărul total de persoane infectate în orice moment.

Peste 80% din pacienții spitalizați pentru COVID-19 prezintă manifestări neurologice

Conform studiului, manifestările neurologice au fost prezente la 82% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 și au fost asociate cu o mortalitate mai mare intraspitalicească. Studiul a cuprins 3.743 de pacienți, de la 28 de centre din 13 țări.

  • Cele mai frecvente simptome auto-raportate au inclus cefalee (37%) și anosmie sau ageuzie (26%).
  • Cele mai frecvente semne neurologice și/sau sindroame au fost encefalopatia acută (49%), coma (17%) și accidentul vascular cerebral (6%), în timp ce meningita și/sau encefalita au fost foarte rare (0,5%).

Prezența semnelor și/sau sindroamelor neurologice decelate clinic a fost asociată cu un risc de 6 ori mai mare de deces în spital, după ajustarea pentru regiunea geografică, vârstă, sex, rasă și etnie. Prezența tulburărilor neurologice preexistente a fost asociată cu un risc crescut de 2,2 ori de a dezvolta semne neurologice și/sau sindroame în cadrul bolii COVID-19.

Noi date genomice susțin originea naturală a SARS-CoV-2

Noile date colectate de Organizația Mondială a Sănătății cu privire la prezența unor descendențe distincte ale SARS-CoV-2 în diferite piețe de animale sălbatice din Wuhan sunt incompatibile cu originea virusului în laborator. Raportul OMS adaugă dovezi la volumul mare de date epidemiologice și genomice care susțin apariția SARS-CoV-2 într-un rezervor zoonotic, fie sălbatic sau de crescătorie.

Scenariile privind scăparea virusului din laborator sunt incompatibile cu mai multe fapte stabilite deja cu privire la originea SARS-CoV-2. Există mai multe scenarii plauzibile pentru apariția SARS-CoV-2 în diferite piețe de animale sălbatice. Majoritatea cazurilor COVID-19 timpurii din Wuhan a fost legată de diferite astfel de piețe. În plus, două linii descendente diferite ale SARS-CoV-2 au fost asociate cu piețele din Wuhan. Într-un scenariu posibil, divergența SARS-CoV-2 în descendenții virali A și B a avut loc înainte de transportul animalelor infectate la Wuhan, iar animalele infectate au fost distribuite ulterior pe diferite piețe de animale sălbatice.

Chiar dacă niciunul dintre animalele vândute pe piața Huanan nu a fost testat pozitiv pentru SARS-CoV-2, specii sălbatice sensibile la SARS-CoV-2 au fost totuși vândute în piața Huanan. Este posibil ca anumite specii de animale să fi fost îndepărtate după apariția primelor cazuri COVID-19 și asocierea cazurilor COVID-19 de piața din Wuhan. Scenariile hibride (origine parțial naturală, parțial din laborator a virusului) au probabilitate foarte scăzută și nu explică modul în care două linii descendente ale SARS-CoV-2 au ajuns să fie distribuite pe diferitele piețe de animale sălbatice.

Rolul telefoanelor mobile inteligente în depistarea și urmărirea COVID-19

Miliardele de telefoane mobile inteligente utilizate la nivel mondial oferă oportunități fără precedent pentru urmărirea bolilor, diagnosticarea și informarea cetățenilor. Acest tip de date poate depăși ceea ce oferă supravegherea epidemiologică tradițională. Telefoanele și aplicațiile mobile ar putea chiar ajuta populația să se pregătească pentru următoarea pandemie.

Exemplele includ aplicații mobile care permit utilizatorilor să monitorizeze simptomele COVID-19, statusul testării și locația. Astfel de proiecte pot fi implementate rapid, ceea ce reprezintă un avantaj în cazul unei crize bruște de sănătate publică. Aplicația COVID Symptom Study din Marea Britanie, care a fost descărcată de aproximativ 4,5 milioane de persoane, a furnizat date pentru a dezvolta un model predictiv care a constatat că anosmia a fost un predictor al testării pozitive pentru COVID-19. Datele din aplicație au fost, de asemenea, utilizate pentru a identifica punctele cu incidență mare de COVID-19 din Regatul Unit și pentru a stabili că formele de COVID-19 cu simptome persistente au fost mai probabile la persoanele care au raportat că au prezentat mai mult de cinci simptome în prima săptămână de boală.

În unele cazuri, diagnosticarea bazată pe smartphone-uri oferă viteză și acuratețe similară cu cea prin echipamente de laborator scumpe și voluminoase, fiind însă portabile și mai ieftine. Potrivit cercetătorilor de la Gladstone Institute of Virology and Immunology – San Francisco, testul diagnostic COVID-19 dezvoltat de ei, care se bazează pe un simplu smartphone, este sensibil și mai rapid decât testul RT-PCR standard. Testul bazat pe telefonul mobil poate cuantifica, de asemenea, încărcătura virală a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la prezicerea riscului de transmitere și severitate a bolii.

Citiți știrile esențiale COVID-19 din săptămânile anterioare.