Esențial COVID-19. Vaccinul Pfizer/BioNTech – eficacitate de 100% în prevenirea bolii în grupa de vârstă 12-15 ani

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

abonare

Știrile săptămânii 28 martie – 4 aprilie 2021:

Vaccinul Pfizer/BioNTech: eficacitate 100% în prevenirea Covid-19 în grupa de vârstă 12-15 ani, cu sau fără infecție anterioară

Conform rezultatelor unui studiu de fază III efectuat în populația pediatrică, vaccinul împotriva Covid-19 produs de Pfizer și BioNTech (Comirnaty) este 100% eficace în prevenirea bolii la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Studiul a cuprins peste 2.000 de adolescenți. Rezultatele vor fi înaintate către FDA și EMA pentru extinderea indicației de administrare.

Eficacitatea este mai ridicată la această grupă de vârstă decât cea observată la adolescenții și tinerii cu vârste între 16 – 25 de ani. De asemenea, evaluarea eficacității la copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani a început săptămâna trecută și continuă.

Pe de altă parte, conform rezultatelor studiului de fază III pe populația adultă, vaccinul BNT162b2 a demonstrat o eficacitate de 100% și în prevenirea bolii Covid19 cauzată de varianta B.1.351 a SARS-CoV-2, prevalentă în Africa de Sud (au fost înregistrate 9 cazuri de Covid19, toate în grupul placebo, iar în urma secvențierii s-a constatat că 6 fuseseră determinate de B.1.351).

O singură doză din vaccinul Pfizer contra COVID-19 determină un răspuns imun optim la persoanele care au trecut prin infecție

Administrarea unei singure doze din vaccinul Pfizer la persoanele cu istoric de infecție COVID-19 determină un răspuns imun similar cu cel obținut în urma administrării a două doze la persoanele care nu au trecut prin boală. Datele provin dintr-un studiu publicat recent în Nature, care a inclus peste 1000 de participanți.

Nivelul de anticorpi a fost măsurat înainte de prima doză, în intervalul de 7-21 de zile de la prima doză și la 21 de zile de la a doua doză. Datele susțin rezultatele unor studii anterioare mai mici, care indicau valori mai mari ale anticorpilor anti proteină S la persoanele cu istoric de COVID-19. A doua doză de vaccin nu aduce beneficii mai mari în ceea ce privește capacitate de a dezvolta anticorpi neutralizanți la această categorie de persoane. Sunt necesare studii suplimentare care să evalueze răspunsul imun pe termen lung pentru validarea unei astfel de strategii de vaccinare.

Un alt studiu publicat în Nature la începutul lunii arată că datele din viața reală indică o reducere semnificativă a încărcăturii virale la 12-37 de zile după prima doză de vaccin Pfizer. Aceste rezultate susțin posibilitatea ca persoanele vaccinate să fie mai puțin contagioase, însă având în vedere că studiul este unul observațional, trebuie confirmate prin noi cercetări.

Severitatea bolii COVID-19 la vârstnici poate fi explicată prin tipurile de anticorpi dezvoltați, diferite de cei care apar la copii

Persoanele cu vârste de peste 70 de ani sunt la risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19, în timp ce copii sunt asimptomatici sau dezvoltă forme ușoare de boală. Conform unui studiu publicat în Nature Communications, un posibil mecanism care explică acest fenomen ține de diferențele semnificative în ceea ce privește tipul de anticorpi care se dezvoltă în urma infecției.

În cadrul studiului s-au analizat probe de la 89 de copii sănătoși, 98 de adulți și 57 de vârstnici, precum și 50 de pacienți COVID-19. S-au comparat anticorpii dezvoltați contra mai multor tipuri de coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2.

În cazul copiilor s-au identificat anticorpi cu un spectru mai larg de acțiune decât în cazul persoanelor vârstnice, în timp ce la cei din urmă predomină anticorpii înalt specializați.

Există 7 tipuri de coronavirusuri care pot infecta oamenii, iar 4 dintre acestea determină infecții respiratorii acute frecvente. Persoanele vârstnice au fost expuse de-a lungul vieții la mai multe tipuri de coronavirusuri și au o gamă mai largă de celule cu memorie. În cazul infectării cu SARS-CoV-2, sistemul imun percepe virusul precum un coronavirus sezonier și nu ca pe o nouă tulpină. Copiii au un sistem imun imatur, mai multe celule capabile de a dezvolta un răspuns imun optim contra SARS-CoV-2 și a elimina infecția.

Statele Uniunii Europene ratează țintele de vaccinare contra COVID-19 impuse în primul trimestru al 2021

Pe 19 ianuarie 2021, Comisia Europeană solicita statelor membre să accelereze vaccinarea în UE. Până la sfârșitul lunii martie 2021, cel puțin 80% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 80% din profesioniștii din domeniul sănătății și asistenței sociale din fiecare stat membru ar fi trebuit să fie vaccinați. Până în vara anului 2021, statele membre ar trebui să vaccineze minimum 70% din întreaga populație adultă.

Însă evaluarea ECDC publicată pe 29 martie demonstrează că niciunul dintre statele membre nu a reușit să atingă ambele procente solicitate de CE.

  • Doar 56,7% dintre vârstnicii 80+ au fost vaccinați cu prima doză. 27,4% au primit și a doua doză;
  • Doar 60% dintre persoanele care constituie personalul medical și de asistență socială au primit prima doză și 47% au primit a doua doză.

Există anumite limitări în ceea ce privește procentele prezentate, deoarece nu toate țările au raportat complet datele despre personalul medical, iar unele state, deloc.

26/28 (Bulgaria și Slovenia nu au răspuns la chestionar) de țări au declarat că unul dintre impedimentele majore a fost numărul insuficient de doze primite și variabilitatea foarte mare a livrărilor. 21% dintre state au raportat probleme cu privire la comunicare – România, alături de alte 5 state, au semnalat dezinformarea și fenomenul de fake-news din jurul vaccinării ca fiind unul dintre motivele ratelor scăzute de vaccinare.

Cum ar putea fi eliminată transmiterea SARS-CoV-2 într-o singură zi, prin 3 pași? Un model matematic

Carrier Separation Plan reprezintă o strategie pentru eliminarea rapidă a agenților patogeni din circulație, bazată pe un model matematic și descrisă recent în revista Frontiers. Măsurile actuale, precum testarea selectivă, distanțarea fizică, anchetele epidemiologice, închiderea școlilor, pot fi considerate strategii incomplete. Acestea încetinesc transmiterea virusului, dar nu o opresc. Va exista constant un număr necunoscut de purtători asimptomatici care va transmite infecția în populație.

Cele trei componente ale procedurii propuse pentru controlul SARS-CoV-2 sunt: autotestarea simultană a întregii populații, urmată de auto-izolarea persoanelor infectate și screeningul secundar la locul de intrare în instituții. După o perioadă de pregătire de aproximativ 5-10 săptămâni, acești pași ar putea fi adoptați într-o singură zi. Deși o astfel de strategie pare foarte dificil de implementat, costurile ar fi minime comparativ cu măsurile actuale. Ar permite deschiderea tuturor sectoarelor economice fără necesitatea distanțării fizice. Țări precum SUA au capacitatea tehnologică, logistică și industrială pentru a implementa un astfel de plan în câteva săptămâni.

Un raport publicat de Institutul Economic Molinari confirmă eficacitatea unei strategii de eliminare COVID-19 (Zero COVID-19), comparativ cu una bazată pe reducerea transmiterii.  Franța, de exemplu, a trebuit să aleagă între protejarea economiei sau a sănătății, pornind de la ideea că cele două scopuri ar fi în conflict. Datele analizate în raport arată că prin metoda Zero COVID pot fi atinse ambele obiective. În cadrul raportului au fost comparate strategiile folosite de țări precum Australia, Noua Zeelandă sau Coreea de Sud (diferite strategii de eliminare), cu cele adoptatele de țări din G10.