Esențial în sănătate publică. Alimentele ultraprocesate cresc riscul de accident vascular cerebral și demență

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea bolilor transmisibile și netransmisibile care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Știrile săptămânii 20-26 mai 2024

abonare

ASCO24. Vaccinarea previne cancerele asociate HPV și la femei și bărbați, dar acoperirea în populația tânără este încă redusă

De la introducerea vaccinului împotriva virusului papiloma uman (HPV) în Statele Unite în 2006, infecțiile HPV care cauzează majoritatea cancerelor și a verucilor genitale asociate cu HPV au scăzut semnificativ (88% în rândul adolescentelor și 81% în rândul femeilor tinere). Un studiu prezentat la Întâlnirea Anuală ASCO 2024, a investigat eficacitatea vaccinului în prevenirea cancerelor și a displaziilor premaligne cauzate de HPV. Studiul s-a bazat pe o populație mare (peste 90 milioane de participanți) cu vârste cuprinse între 9 și 39 de ani, din rețeaua de cercetare medicală TriNetX.

Datele au arătat că riscul de cancere asociate HPV scade cu 56% la bărbați și cu 36% la femei. Autorii au explicat că aceste date probabil subestimează eficacitatea reală a vaccinului pentru că participanții la studiu au fost vaccinați prea târziu pentru a preveni toate infecțiile HPV.

Bărbații vaccinați au înregistrat un risc mai mic de a dezvolta cancere asociate cu HPV, în special cancer de cap și gât. Femeile vaccinate au prezentat, de asemenea, un risc mai mic de a dezvolta cancer de col uterin și cancere asociate cu HPV în general. În plus, femeile vaccinate au avut o probabilitate redusă de a dezvolta leziuni scuamoase intraepiteliale de grad înalt și carcinom in situ.

Vaccinul HPV este cel mai eficient atunci cât este administrat precoce. Un studiu recent din Scoția arată că nu s-a depistat niciun caz de cancer de col uterin la femeile vaccinate înainte de vârsta de 14 ani.

Riscul pentru 20 de tipuri de cancere depistat prin analiza dosarelor electronice ale pacienților

O echipă de la Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) și Institutul European de Bioinformatică (EMBL-EBI) a utilizat datele din registrele de sănătate daneze pentru a dezvolta un model care evaluează riscurile individuale pentru 20 de tipuri diferite de cancer cu o precizie ridicată. Acest model, care poate fi adaptat la alte sisteme de sănătate, are ca scop identificarea persoanelor cu risc ridicat de cancer, facilitând dezvoltarea programelor personalizate de detectare precoce.

O astfel de stratificare a riscului ar putea ajuta la oferirea de teste suplimentare de depistare precoce persoanelor care ar beneficia cel mai mult. Pe lângă metodele de depistare precoce deja stabilite, acestea ar putea include în viitor teste de sânge, de exemplu, care sunt subiectul unei cercetări intensive la nivel mondial și care sunt deja testate în unele cazuri în studiile clinice.

S-au colectat date despre diagnosticele clinice, istoricul familial, vârsta și factorii de risc precum consumul de tutun și obezitatea. Modelul a atins o acuratețe de 81% în evaluarea riscului de cancer de-a lungul vieții participanților. Ținând cont de efectele vârstei și ale genului, acuratețea a fost de 59%. Modelul a obținut cea mai mare acuratețe pentru cancerele sistemului digestiv, precum și pentru cancerele de tiroidă, cancerul renal și uterin.

Această abordare ar putea îmbunătăți eforturile de detectare precoce prin concentrarea asupra persoanelor cu risc ridicat și reducerea testelor inutile pentru cei cu risc scăzut, prevenind astfel rezultate fals pozitive și supradiagnostice. Autorii studiului subliniază importanța datelor de sănătate de calitate, evidențiind rolul unic al sistemului de sănătate danez în acest studiu și sugerând că prin colectarea unor seturi comprehensive de date, inclusiv măsurătorile corporale și factorii de risc, ar putea îmbunătăți și mai mult acuratețea predicțiilor. Strategii similare pentru a stabili infrastructuri digitale de sănătate sunt în desfășurare în alte țări europene.

Țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului, asociate cu risc crescut de cancer pulmonar la persoanele care renunță la fumatul de tutun clasic

Un studiu realizat în Coreea a arătat că foștii fumători care utilizează țigări electronice, sau dispozitive de vapat, sunt semnificativ mai predispuși să dezvolte sau să moară de cancer pulmonar în comparație cu cei care nu utilizează aceste dispozitive după ce renunță la fumat. Mai mult decât atât, practica înlocuirii tutunului clasic cu dispozitive electronice sau de încălzire a tutunului ar putea afecta inclusiv programele de screening pentru cancerul pulmonar.

Această cercetare, prezentată la Conferința Internațională ATS 2024, a arătat că riscul este mai pronunțat în rândul persoanelor cu risc ridicat care îndeplinesc criteriile de screening pentru cancerul pulmonar. Studiul subliniază că, deși țigările electronice sunt percepute ca o alternativă mai sigură la fumatul convențional, ele prezintă încă riscuri semnificative pentru sănătate, inclusiv riscul de toxicitate pulmonară și cancer din cauza prezenței compușilor cancerigeni.

Studiul a analizat datele de la peste patru milioane de participanți din Programul Național de Screening pentru Sănătate din Coreea, clasificându-i în funcție de istoricul fumatului și utilizarea țigărilor electronice.

Rezultatele au arătat că foștii fumători care au renunțat de cel puțin cinci ani și au utilizat țigări electronice aveau un risc de 2,7 ori mai mare de a muri de cancer pulmonar, în timp ce cei care au renunțat de mai puțin de cinci ani aveau un risc de 1,2 ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și un risc de 1,7 ori mai mare de a muri de cancer pulmonar dacă utilizau țigări electronice.

Analiza subgrupurilor a evidențiat riscuri crescute în rândul celor eligibili pentru screeningul cancerului pulmonar, în special în rândul foștilor fumători care au renunțat de cel puțin cinci ani, dar au utilizat țigări electronice, arătând un risc de 1,7 ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și un risc de 4,5 ori mai mare de deces din cauza cancerului pulmonar.

Anumite gene pot scădea protecția oferită de consumul de fibre și vegetale asupra riscului de cancer colorectal

Într-un studiu recent publicat în revista eBioMedicine, a fost realizată o analiză a interacțiunilor genomice pentru a investiga dacă variantele genetice pot modifica asocierea dintre consumul de fibre, fructe și legume și riscul de cancer colorectal (CRC).

S-au identificat două variante genetice care influențează legătura dintre consumul de fibre și fructe cu riscul de CRC.

Studiul a fost realizat pe un eșantion mare de participanți de origine europeană. Rezultatele au arătat că participanții cu CRC erau mai în vârstă, aveau un indice de masă corporală și un aport energetic mai mari, precum și istoric familial de CRC și diabet de tip 2 mai frecvent. Ei consumau, de asemenea, mai puține fibre, fructe și legume comparativ cu grupul de control.

Unul dintre polimorfismele genetice identificate ar putea modifica efectul fibrelor din alimentație asupra riscului de cancer colorectal. Consumul de fibre are mai multe beneficii demonstrate: diluează toxinele și carcinogenii, reducând timpul de contact cu mucoasa colonului; fermentarea fibrelor de către microbiota intestinală produce acizi grași cu lanț scurt, care au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene; ajută la reglarea greutății corporale, contribuind la senzația de sațietate și prevenind obezitatea, un factor de risc pentru cancerul colorectal; reduce inflamația sistemică și locală în colon; și susține o microbiotă intestinală sănătoasă, care protejează integritatea mucoasei intestinale.

Prin aceste mecanisme, o dietă bogată în fibre din fructe, legume și cereale integrale poate contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer colorectal.

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de accident vascular cerebral și demență

Persoanele care consumă regulat multe alimente ultraprocesate, precum băuturi răcoritoare, chipsuri și biscuiți, pot avea un risc mai mare de probleme de memorie precum și de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care consumă mai puține alimente procesate. Datele sunt publicat în revista Neurology. Studiul a inclus 30.239 de participanți cu vârsta de 45 de ani sau mai mult, urmăriți pe o perioadă medie de unsprezece ani.

O creștere de 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost legată de un risc cu 16% mai mare de deteriorare cognitivă și de un risc cu 8% mai mare de accident vascular cerebral.

Consumul mai mare de alimente neprocesate sau minim procesate a fost asociat cu un risc mai mic de deteriorare cognitivă și accident vascular cerebral, cu o scădere a riscului de 12% și respectiv 9%.

Impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra riscului de accident vascular cerebral a fost semnificativ mai mare în rândul participanților de culoare. Autorii subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege mai bine componentele specifice ale alimentelor ultraprocesate care contribuie la aceste efecte asupra sănătății.