Esențial în sănătate publică: un nou test rapid de măsurare a încărcăturii virale HIV, bazat pe CRISPR-Cas13

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial în sănătate publică de săptămâna aceasta.

abonare

Săptămâna 26 iunie – 2 iulie 2023:

Niveluri crescute de rezistență antimicrobiană, detectate la răniții în război din Ucraina

Oamenii de știință de la Universitatea Lund din Suedia au colaborat cu microbiologi din Ucraina pentru a investiga rezistența bacteriană la pacienții răniți în război, tratați în spitalele din Ucraina. Descoperirile, publicate recent în The Lancet Infectious Diseases, indică faptul că un număr semnificativ de pacienți au fost afectați de bacterii care prezintă un nivel „excepțional de ridicat” de rezistență la antibiotice.

Un total de 141 de persoane afectate de război (133 de adulți cu răni cauzate de război și opt sugari diagnosticați cu pneumonie) au fost incluse în studiu. Acești pacienți au fost internați în trei spitale diferite din Ucraina, unde au suferit intervenții chirurgicale de urgență și au rămas în ATI.

Numeroase bacterii Gram-negative au demonstrat rezistență la agenți antimicrobieni cu spectru larg, inclusiv la antibiotice recent dezvoltate, care încă nu au fost lansate pe piață.

Conform autorilor, în mod alarmant, aproape 10% din probe au conținut bacterii care au prezentat rezistență chiar și la colistină, care este considerată un antibiotic de „ultimă soluție”. Acest nivel de rezistență nu a fost observat până acum la o asemenea scară, deși cazuri similare au fost observate în India și China. 6% din toate probele au conținut bacterii rezistente la fiecare antibiotic testat.

Un test rapid de măsurare a încărcăturii virale HIV, bazat pe CRISPR-Cas13

În cadrul Universității de Stat din Pennsylvania a fost dezvoltat un test rapid și eficient pentru a măsura încărcătura virală la pacienții cu HIV. În mod normal, această testare necesită timp, implicând RT-PCR și compararea cu probele de referință și trebuie repetată de mai multe ori. Rezultatele au fost publicate în ACS Nano.

Noua metodă, numită Self-digitization Through Automated Membrane-based Partitioning (STAMP), se bazează pe CRISPR-Cas13 pentru recunoașterea ARN-ului viral.

Amestecul de ARN din sânge (extras în primă fază din proba de sânge din deget) și proteina Cas13 este plasat pe o membrană subțire de policarbonat nanopor, un material disponibil la scară largă și ieftin. Această membrană împarte amestecul în picături individuale, fiecare dintre ele având o singură moleculă de ARN cu o proteină Cas13 atașată. Dacă HIV este prezent, proteina Cas13 taie ARN-ul, declanșând un semnal care poate fi măsurat.

Apoi, tehnica STAMP este utilizată pentru a cuantifica cu precizie cantitatea de ARN HIV din probă, pe baza semnalelor emise, în doar 30 de minute.

Un secol mai târziu, un nou vaccin împotriva tuberculozei se apropie de studiile de faza III

Tuberculoza, cauzată de Mycobacterium tuberculosis, reprezintă una dintre cele mai mari epidemii din lume, provocând 1,6 milioane de decese în fiecare an. Povara este deosebit de mare în țările cu venituri mici și medii. În timpul pandemiei COVID-19, pe fondul crizei generale, cazurile au crescut. O provocare majoră în combaterea tuberculozei este că bacteria se poate ascunde în organism ani de zile înainte de a provoca o infecție activă, cu simptome. Estimările sugerează că una din patru persoane la nivel global poartă această infecție latentă. Și, deși vaccinul BCG (Bacillus Calmette-Guérin) – care a fost dezvoltat în 1921, singurul disponibil împotriva tuberculozei – protejează copiii în mod eficient, este limitat în protecția adulților.

Candidatul actual, M72/AS01E (dezvoltat de GSK), țintește infecțiile latente, iar datele publicate din studiile de fază II (în 2019) au demonstrat o eficacitate de 54% la adulții purtători. Dar compania a pus pauză studiilor din cauza lipsei de potențial comercial. Acum, Fundația Bill și Melinda Gates și Fundația Wellcome vor finanța trecerea în faza III de studiu.

Conform specialiștilor de la Departamentul de studiu al TBC, de la Imperial College London, mai există și alți candidați în studii de fază III, dar actualul este cel mai promițător. Știrea a fost publicată în Nature News.

O strategie de vaccinare împotriva diareei cauzate de patogeni ca E. coli – rezultate preclinice

La nivel mondial, peste un milion de decese au loc anual din cauza bolilor diareice care duc la deshidratare și malnutriție. Însă nu există niciun vaccin care să lupte sau să prevină aceste boli, cauzate de bacterii ca anumite tulpini de Escherichia coli și Citrobacter rodentium (în cazul rozătoarelor).

Un nou studiu, publicat în Science Advances, pe animale de laborator, subliniază o potențială strategie de vaccinare, constatând că asocierea dietelor specifice cu bacterii care cauzează boli poate crea imunitate de durată fără a provoca îmbolnăviri. Rezultatele ar putea deschide calea pentru dezvoltarea de vaccinuri care stimulează imunitatea persoanelor cu boli diareice și, eventual, alte infecții.

Cercetarea a pornit de la înțelegerea cazurilor de infecții asimptomatice, dar care transmit mai departe bacteriile, și modul în care organismul luptă cu manifestările infecției. Bazându-se pe cercetări anterioare, a fost investigat impactul unei diete bogate în fier în supraviețuirea șoarecilor infectați. Aceștia nu au dezvoltat simptome, însă soluția este de termen scurt, deoarece imunitatea nu s-a menținut în fața fiecărei reinfecții. Este nevoie de studii ulterioare care să evalueze ipotezele și să studieze în detaliu rolul sistemului imun adaptiv în menținerea neutralității în fața patogenilor.

Ministerul Sănătății anunță încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia COVID-19

Conform comunicatului: „Odată cu încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 se aplică următoarele măsuri:

  • Încetarea funcționării spitalelor/secțiilor dedicate internării pacienților cu COVID-19, aceștia putând să se interneze și trateze în orice unitate sanitară, în condiții de izolare specifice oricărei boli infecțioase respiratorii;
  • Încetarea funcționării centrelor de evaluare dedicate pacienților cu COVID-19, evaluarea acestora se va efectua în orice unitate sanitară, cu respectarea precauțiilor de izolare;
  • Nu se vor mai acorda sporuri speciale, deoarece boala COVID-19 este considerată o boală infecțioasă obișnuită;
  • Începând cu 1 iulie 2023 nu se vor mai elibera de către STS certificatele electronice de vaccinare COVID-19.

Ministerul Sănătății recomandă în continuare persoanelor care au semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze / să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomatologia se înrăutățește și/sau dacă pacienții prezintă diverse comorbidități și au vârsta peste 65 de ani.

Sistemul de supraveghere și raportare de către toate unitățile sanitare și laboratoare a cazurilor de COVID-19 se menține.”

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică