#ESMO18. Exercițiul fizic regulat trebuie să facă parte din îngrijirea tuturor pacienților cu cancer

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacy



Includerea sportului sau exercițiului fizic în managementul cancerului poate îmbunătăți semnificativ simptomele și calitatea vieții, atât în timpul cât și după tratament, conform a două studii prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO). Exercițiul fizic a fost benefic chiar și la pacienții cu cel mai mare risc al unei calități scăzute a vieții.

„Asiguratorii ar putea întreba de ce să plătească pentru programe de exercițiu fizic pentru pacienții cu cancer dacă nu plătesc pentru populația generală. Dar dacă putem arăta o creștere a aderenței la tratament și a supraviețuirii pacienților cu cancer, vom întări poziția noastră de susținere a acoperirii din partea asiguratorilor”, Dr. Gabe Sonke, Institutul Olandez al Cancerului, Amsterdam, Olanda, comentând despre importanța studiilor din partea ESMO.

În Franța, mai mult de 3.500 de pacienți cu cancer sunt incluși în programe de exercițiu fizic, conduse de antrenori specializați care pot adapta programul în funcție de nevoile individuale. Costul per pacient este aproximativ 400 de euro.

abonare

Pacienții beneficiază cel mai mult dacă se antrenează două sau trei ori pe săptămână pentru cel puțin o oră în timpul celor 6 luni de chimioterapie sau radioterapie, iar apoi pentru încă 6 luni, astfel încât activitatea fizică devine o parte a vieții lor”, Dr. Thierry Bouillet, Spitalul American din Paris, Franța.

Unul dintre studii a demonstrat că 60 de minute de exercițiu fizic aerobic și cu rezistență reduc semnificativ scorurile de durere și oboseală la 3 și 6 luni, la pacienții care urmează un tratament anticanceros (n=114). Au fost înregistrate și reduceri ale procentului de grăsime corporală cu menținea masei musculare și creșteri ale rezistenței anduranței cvatricepsului, forței în ambele mâini și echilibrul pe piciorul non-dominant.

„Pacienții sunt adesea obosiți și au început să piardă masă musculară înainte de a fi diagnosticați cu cancer, de aceea este esențial să înceapă un program de exercițiu fizic cât mai rapid după prima consultație. Ar trebui să considerăm exercițiul fizic ca ‘tratament de urgență’ pentru simptomele inițiale și mai târziu pentru a ajuta în controlul reacțiilor adverse ale tratamentului”- Dr. Bouillet.

În al doilea studiu prezentat cercetătorii au demonstrat posibilitatea identificării pacienților cu cel mai mare risc de afectare a calității vieții pentru a le oferi mai mult ajutor. Pacientele mastectomizate sau cele cu co-morbidități, fumătoarele sau cele cu venit mic, au avut un risc mai mare de înrăutățire a calității vieții în timpul terapiei, dar și acestea au avut beneficii datorate exercițiului fizic.

„Aproximativ 60% dintre pacienți au fost activi fizic înainte și după chimioterapie și chiar dacă calitatea vieții acestora a fost afectată negativ de tratament, scorurile fizice, emoționale și ale simptomelor au fost în mod constant mai bune comparativ cu cei inactivi” Dr. Antonio Di Meglio, autorul studiului, Institutul Gustave Roussy, Villejuif, Franța.

2525 pacienți cu cancer mamar stadiul I-III, sub tratament chimioterapic adjuvant, au fost împărțiți în 2 grupuri în funcție de nivelul de activitate: cei activi (75 minute de exercițiu viguros sau 150 minute de exercițiu moderat pe săptămână) și cei inactivi. Grupul celor activi a înregistrat îmbunătățiri în nivelul de bunăstare, senzația de oboseală, durere și dispnee.

rezultate-studiu-esmo18-activ-fizica-cancer-san
Efectele activității fizice în timpul și după chimioterapie.

„Știm că pacienții care sunt deja activi participă la astfel de programe, dar cei care nu sunt deja activi pierd o oportunitate, mai ales cei cu venit scăzut și stil de viață mai puțin sănătos. Rezultatele noi trebuie să ne încurajeze să ne concentrăm mai mult pe includerea tuturor pacienților care au putea beneficia de pe urma exercițiului fizic în timpul chimioterapiei”, adaugă Dr. Sonke.

Citește și: