#ESMO18. Nouă opțiune terapeutică pentru pacientele cu cancer mamar avansat rezistent la hormonoterapie

  • Altfel despre Cancer
  • Imuno-oncologiaTratamentul cu palbociclib, inhibitor de kinază dependentă de ciclină (CDK) 4/6, crește supraviețuirea globală a pacientelor cu cancer mamar avansat, pozitiv pentru receptor hormonal (HR+), negativ pentru receptorul factorului uman epidermal de creștere (HER2-), care a progresat sau a recidivat sub terapie hormonală, conform analizei finale a rezultatelor studiului PALOMA-3, prezentată în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO).

„Prezentăm primele rezultate asupra supraviețuirii globale dintr-un studiu de fază 3 a unui inhibitor CDK 4/6 dintr-o analiză prestabilită a studiului PALOMA-3. Și mai important, este primul raport care demonstrează similaritatea între creșterea absolută a supraviețuirii și creșterea perioadei lipsită de progresie în cadrul populației”- autorul principal Prof. Massimo Cristofanilli, Centrul de Îngrijire Comprehensivă a Cancerului Robert H. Lurie al Universității Northwestern, Facultatea de Medicină Feinberg, Chicago, SUA.

Rezultatele studiului au arătat o creștere a supraviețuirii medii cu 6,9 luni a grupului tratat cu palbociclib și fulvestrant (mediana de 34,9 luni, interval de siguranță 28,8-40), față de placebo și fulvestrant (mediana de 28 luni, interval de siguranță 23,6-34,6, p=0,043).

abonare

Pacientele cu sensibilitate la terapia endocrină anterioară au beneficiat și mai mult în urma tratamentului, cu o creștere mediană a supraviețuirii de 10 luni. Supraviețuire globală mediană a crescut semnificativ cu 10 luni în grupul pacientelor fără boală viscerală. Nu au fost identificate noi semnale de siguranță prin creșterea perioadei de urmărire.

Studiul PALOMA-3, prospectiv, randomizat, a urmărit pe o perioadă medie de 44,8 luni, 521 de paciente cu cancer mamar avansat HR+/HER-. Înainte de a fi randomizate fie în grupul de palbociclib (125mg/zi oral, program 3/1) și fulvestrant (500mg), fie în grupul placebo și fulvestrant, pacientele au urmat terapie hormonală, sub care cancerul fie a recidivat fie a progresat. Analiza supraviețuirii globale a fost realizată când aproximativ 60% (n=310) din cele 521 de paciente au decedat.

„Colectarea de date mature asupra supraviețuirii globale din studii randomizate cu o perioadă de urmărire mai lungă, care au urmărit terapia combinată cu agenți endocrini și inhibitori CDK 4/6 este crucială pentru a avea o înțelegere mai clară a beneficiului acestor tratamente scumpe. Datele limitate asupra supraviețuirii globale pe care le aveam sunt susținute acum de rezultatele PALOMA-3, care sugerează puternic că acest tratament ar trebui să fie disponibil pacientelor cu boală avansată HR+/HER2-. Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine cum să optimizăm și să secvențăm opțiunile terapeutice disponibile în această situație și pentru a identifica mai bine pacientele care ar beneficia de pe urma monoterapiei endocrine”- Dr Matteo Lambertini, membru ESMO, Institutul Jules Bordet, Brussels, Belgia.

Palbociclib este o terapie biologică țintită, care atunci când este combinată cu agenți hormonali care blochează efectul estrogenului asupra celulelor hormonale, ajută la întârzierea creșterii tumorilor HR+/HER-.

Citește și:

Sursa foto ESMO Congress 2018