#ESMO18. Terapia personalizată cu entrectinib eficientă în 10 tipuri diferite de tumori solide NTRK-pozitive

  • Acces la inovație
  • Altfel despre CancerEntrectinib a înregistrat răspunsuri obiective cu o durată mediană de 10,4 luni în 10 tipuri de tumori solide cu fuziune NTRK (neurotrophic tropomyosin receptor kinase), indiferent de prezența metastazelor sistemului central nervos la inițierea tratamentului, conform rezultatelor a 3 studii prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO).

Aceste date demonstrează potențialul entrectinib de a trata cancere dificil de tratat sau rare, indiferent de origine. Entrectinib are potențialul de a redefini medicina personalizată, care poate folosi teste precum secvecțierea de generație următoare, pentru a găsi tratamentul potrivit fiecărui pacient. Persoanele cu tumori solide pozitive pentru fuziunea NTRK au nevoie de mai multe opțiuni și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu autoritățile din domeniul sănătății pentru a aduce acest tratament potențial pacienților cât mai curând posibil”- Sandra Horning, directorul medical al Roche și șef al dezvoltării globale a produselor.

Entrectinib a micșorat tumorile a 57,4% dintre persoanele cu tumori cu fuziune NTRK. De asemenea au fost înregistrate scăderi ale tumorilor care au invadat creierul la 54,4% din pacienți, un sfert din aceștia având un răspuns complet.

abonare

Profilul de siguranță a fost similar cu cel al analizelor anterioare. Entrectinib a fost bine tolerat, majoritatea reacțiilor adverse fiind ușoare. Reacții adverse ce au necesitat întreruperea tratamentului au fost întâlnite la 3,9% dintre pacienți. Cele mai comune reacții au fost disgeuzia (alterarea senzației gustative), oboseala și amețeala.

Analiza a inclus date de la 54 de persoane cu tumori solide avasate local sau metastazate, pozitive pentru fuziunea NTRK (10 tipuri tumorale cu peste 19 histopatologii). Tipurile tumorale incluse au fost: cancer mamar, colorectal, ginecologic, neuroendocrin, pulmonar fără celule mici, al glandelor salivare, pancreatic, tirioidian, colangiocarcinom și sarcom. Studiile incluse în analiză au fost STARTRK-2 (fază II), STARTRK-1 și ALKA-372-001 (fază I).

Despre entrectinib

Entrectinib (RXDX-101) un medicament experimental, cu administrare orală, pentru tratamentul tumorilor solide local avansate sau metastazate, care prezintă genele de fuziune NTRK1/2/3 sau ROS1. Este un inhibitor selectiv al tirosin kinazei active a sistemului nervos central, care blochează activitatea kinazică a proteinelor TRK A/B/C și ROS1. Fuziunea genelor acestora duce în anumite tipuri de cancer la proliferare.

Entrectinib a fost aprobat de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca Breakthrough Therapy Designation și de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ca Priority Medicines pentru tratamentul tumorilor solide pozitive pentru fuziunea NTRK, local avansate sau metastatice la pacienții adulți și pediatrici care fie au progresat sub tratamente anterioare, fie nu au avut tratamente standard acceptabile. Aceste denumiri sunt rezervate medicamentelor care demonstrează îmbunătățiri substanțiale față de terapiile existente sau în cazul în care există nevoi medicale nesatisfăcute.

Citește și:

Sursa foto ESMO Congress 2018