#ESMO21. Adăugarea combinației abirateronă + prednisolon la terapia standard pentru cancerul de prostată hormonosensibil determină o reducere cu 25% a riscului de deces

  • Altfel despre Cancer
  • OncologieO nouă combinație de medicamente oncologice folosite deja în practică prelungește supraviețuirea pacienților cu cancer de prostată, sensibil la hormoni/castrare, conform cercetărilor prezentate la Congresul Societății Europene de Oncologie ESMO 2021. Studiile PEACE-1 și STAMPEDE au constatat că adăugarea acetatului de abirateronă plus prednisolon (AAP) la terapia standard prelungește supraviețuirea comparativ cu terapia standard singură.

Aceste constatări au potențialul de a fi puse în aplicare în practica medicală de zi cu zi, deoarece nu trebuie să așteptăm aprobarea unui nou medicament. Rezultatele pozitive sunt liniștitoare și ar trebui să convingă pacienții și medicii să intensifice tratamentul pacienților cu cancer de prostată, sensibil la hormoni, metastazat și avansat local. Mă aștept ca acest tip de intensificare a tratamentului să fie implementat ca standardul de îngrijire”, a spus Dr. Maria De Santis, Charité Universitätsmedizin, Berlin, Germania.

Pentru bărbații cu cancer de prostată metastatic, terapia privării de androgeni (ADT) a reprezentat standardul de îngrijire timp de decenii. În 2015, s-a demonstrat că docetaxel (un agent chimioterapic) îmbunătățește supraviețuirea atunci când este adăugat la ADT, iar în 2017, abiraterona (un agent hormonal de generație nouă) s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățește supraviețuirea atunci când este adăugată la ADT. Până acum, însă, nu se știa dacă unul sau ambii agenți ar trebui adăugați la ADT pentru a obține cele mai bune rezultate.

abonare

Studiul PEACE-1 a constatat că utilizarea a trei medicamente de la început este mai superioară comparativ cu numai două terapii la bărbații cu cancer de prostată metastazat, nu numai pentru a amâna progresia cancerului, ci și pentru a prelungi supraviețuirea.

  • Adăugarea regimului AAP la ADT și docetaxel a condus la o reducere suplimentară cu 25% a riscului de deces, comparativ cu simpla asociere a ADT și docetaxel.
  • Pentru bărbații cu cancer de prostată avansat local sau metastazat, terapia triplă a oferit 2,5 ani suplimentari fără progresia cancerului și aproximativ 18 luni suplimentare de supraviețuire.

PEACE-1 este primul studiu care stabilește că tratamentul triplu ar trebui oferit acestor pacienți, în special celor cu cancere agresive, cu metastaze multiple. „Pentru prima dată acești bărbați se pot aștepta să trăiască mai mult de cinci ani, în timp ce înainte de 2015 supraviețuirea lor medie era mai mică de trei ani. Până în 2022 toate cele trei tratamente vor fi medicamente generice, ceea ce ar trebui să îmbunătățească accesul pacienților din întreaga lume, a adăugat Prof. Dr. Karim Fizazi, medic oncolog, Institutul Gustave Roussy, Universitatea Paris-Saclay, Villejuif, Franța

Efectele secundare suplimentare ale combinației triple au fost în mare parte ușoare, cu foarte puține efecte secundare severe.

Pentru a evalua cu precizie supraviețuirea este însă necesară o monitorizare pe termen mai lung la bărbații cu cancer de prostată cu risc redus. Tratamentul sistemic triplu a amânat progresia cancerului la acești pacienți, dar este nevoie de mai mult timp pentru a determina dacă îmbunătățește și supraviețuirea. Acest lucru se aplică și rolului radioterapiei locale îndreptate către cancerul de prostată primar, în care este necesară o urmărire mai îndelungată pentru a stabili dacă și cum ar trebui combinată cel mai bine cu tratamentele sistemice.

mecanism actiune abiraterona
Abiraterona inhibă enzima CYP17 care catalizează conversia pregnenolon și progesteron în derivați 17-alfa-hidroxi, precum și formarea DHEA și androstenedion, precursori ai testosteronului. Supresia nivelurilor de androgeni determină regresia tumorii în cazul cancerului de prostată sensibil la androgeni. Adaptat după Alexandra și David Baker. Sursa foto: ASCO Post

Studiul STAMPEDE s-a axat pe cancerul de prostată nemetastazat însă cu risc crescut de răspândire. Aproximativ 20% din cancerele de prostată localizate prezintă risc ridicat la momentul diagnosticării, însă sunt responsabile pentru majoritatea recidivelor și, în consecință, a deceselor în această populație. Terapia de privare de androgeni se administrează timp de doi sau trei ani iar combinarea acesteia cu radioterapia locală la nivelul prostatei și pelvisului îmbunătățește speranța de viață. Adăugarea tratamentelor, precum chimioterapia cu docetaxel, a fost testată și s-a demonstrat că prelungește durata până la recidivă, însă nu și speranța de viață.

Studiul a constatat că pacienții care au primit tratament standard plus AAP timp de doi ani au obținut următoarele rezultate:

  • îmbunătățirea supraviețuirii fără metastaze la șase ani de la 69% la 82%;
  • îmbunătățirea supraviețuirii globale de la 77% la 86%;
  • îmbunătățirea supraviețuirii specifice cancerului de prostată de la 85% la 93%, comparativ cu tratamentul standard singur.

Autorul studiului, Prof. Dr. Gerhardt Attard, de la University College London, Marea Britanie, a declarat: „Pe baza acestor rezultate, toți bărbații cu cancer de prostată non-metastatic cu risc ridicat ar trebui luați în considerare pentru tratamentul cu abirateronă timp de doi ani”.

Deși adăugarea regimul AAP la tratamentul standard va implica mai multe vizite la spital în această perioadă pentru a gestiona administrarea medicamentului, astfel poate fi redusă povara generală atât pentru pacienți, cât și pentru serviciile de sănătate prin reducerea recidivei ulterioare.

Sunt necesare mai multe informații cu privire la durata optimă a terapiei AAP, deoarece studiul nu a evaluat durate diferite de tratament, astfel încât administrarea AAP pentru o perioadă mai scurtă de timp ar putea conduce la aceleași rezultate favorabile iar o perioadă mai lungă de tratament ar putea fi chiar mai eficientă.

Beneficiul supraviețuirii observat în studiul PEACE-1 reprezintă o îmbunătățire clară și se adaugă la progresele realizate recent pentru pacienții cu cancer de prostată avansat, sensibil la hormoni/castrare. În ceea ce privește pacienții fără metastaze din studiul STAMPEDE, acesta este un grup de pacienți complet nou, care nu a fost inclus în alte studii publicate până acum. Comparând aceste rezultate cu opțiunile actuale de tratament, Dr. Maria De Santis consideră că adăugarea tratamentului sistemic cu AAP timp de cel puțin doi ani la această populație va schimba strategia anterioară de tratament, care a fost timp de mulți ani doar ADT plus sau minus radioterapie.

Citește și: