#EAU19. Istoricul psihiatric este asociat cu creșterea mortalității prin cancere urologice

  • Altfel despre Cancer



Pacienții cu cancer prostatic, vezical sau renal, au un risc de deces mai mare dacă au necesitat îngrijire psihiatrică înaintea tratamentului anticanceros. În plus, acești pacienți au un risc de suicid mai mare față de populația generală, chiar atunci când rezultatele sunt corectate pentru a lua în considerare istoricul mintal. Rezultatele principale ale studiului prezentat în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie 2019, Barcelona, atrag atenția asupra necesității integrării asistenței psihiatrice în tratamentul oncologic.

„Există mai mult de 20 de studii populaționale care sugerează că pacienții oncologici au un risc mai mare de suicid față de populația generală. Acesta este primul studiu care ia în considerare statusul psihiatric pre-diagnostic oncologic și care confirmă că acest diagnostic este factorul determinant al creșterii riscului suicidal” – Prof. asistent Zachary Klaassen, Centrul Oncologic Georgia, SUA.

Cercetătorii au arătat că pacienții care au fost tratați anterior pentru patologii psihiatrice au un risc crescut de deces prin cancer, această creștere fiind proporțională cu intensitatea tratamentului psihiatric (pacienții spitalizați pentru probleme mentale au înregistrat o creștere a mortalității oncologice de 1,78 ori).

abonare

O a doua analiză a urmărit riscul de suicid:

„Acesta este primul studiu populațional care a putut include în analiza statistică istoricul psihiatric. Riscul suicidar general al populației studiate a fost de 16%, iar la cei cu istoric pozitiv a fost de 39%. Aceste date arată impactul semnificativ al diagnosticului oncologic asupra persoanelor cu probleme de sănătate mintală”- Prof. as. Zachary Klaassen, Centrul Oncologic Georgia, SUA.

O echipă mixtă americano-canadiană a studiat dosarele medicale a 191.068 pacienți cu cancere urologice din Ontario, Canada. Aceștia au fost împărțiți în patru grupuri, în funcție de asistența psihiatrică primită în ultimii 5 ani: fără asistență (57,1%), asistență în regim de ambulatoriu (41,6%), asistență la camera de urgențe (0,84%) sau internare (0,4%). Grupul de control a fost format din 528.387 de pacienți fără diagnostic oncologic.

Citește și: