#EULAR2019. INTERVIU: Dr. Louis Bessette – Remisiune de durată în poliartrita reumatoidă, cu ajutorul noilor terapii

  • Health literacy



Modul de definire, inducere și menținere pe termen lung al remisiunii în poliartrita reumatoidă (PR) a fost unul dintre subiectele principale ale Congresului European de Reumatologie (EULAR2019). Dr. Louis Bessette, Universitatea Laval, ne-a acordat un interviu despre clinica PR și impactul noilor medicații din PR asupra activității bolii.

Cum se manifestă PR?

abonare

Există mai multe forme de debut ale acestei boli. De obicei pacientul va avea durere la nivelul mai multor articulații, de-a lungul câtorva săptămâni sau luni de evoluție. Cea mai frecventă manifestare sistemică este oboseala. Aceasta este determinată de către inflamație.

Există și posibilitatea fenomenelor autoimune, dar nu le mai întâlnim deoarece pacienții sunt tratați. Unul dintre aceste evenimente este vasculita (inflamația vaselor sangvine mici), apariția ei depinzând de durata bolii și de activitatea crescută a acesteia.

Cum a evoluat mortalitatea și morbiditatea în PR?

Înainte să învățăm cum să folosim medicația care este disponibilă acum, speranța de viață în PR era redusă cu 5-10 ani. După apariția biologicelor supraviețuirea a crescut mult la pacienții la care s-a obținut controlul bolii, prin scăderea evenimentelor cardiovasculare și a mortalității cardiovasculare.

Cum reacționează pacienții la riscul de reacții adverse al terapiei PR?

În primul rând pacienții sunt șocați de diagnostic, de faptul că suferă de o boală cronică incurabilă. Această este prima lor reacție negativă. Noi, medicii, trebuie să îi informăm asupra bolii: ce este PR și care sunt consecințele acesteia în lipsa tratamentului. Le explicăm de la început că nu putem să îi vindecăm dar putem să le ameliorăm simptomele.

Dorim să înlăturăm toată durerea, să oferim o funcție normală și să prevenim leziunile permanente. Singurul mod prin care putem realiza aceste obiective este prin medicație.

Este adevărat că unii pacienți au teamă de medicație, de reacțiile adverse ale acestora. Dar îi asigurăm de o monitorizare atentă și de modificarea tratamentului, fie prin schimbarea medicației fie prin modificări de doză atunci când este necesar. Deci trebuie să liniștești pacienții și să îi faci să înțeleagă că tratamentul aduce beneficii mai mari față de lipsa acestuia.

Care este scopul tratamentului în PR?

Ținta tratamentului este atingerea remisiunii la fiecare pacient ceea ce le spun și pacienților. Însă nu este fezabil la fiecare pacient, dar le spun pacienților că voi încerca să ajung măcar la activitate foarte redusă a bolii, ceea ce se poate realiza la majoritatea pacienților.

Pentru pacient remisiunea este definită de absența durerii articulare, funcție normală și lipsa oboselii. Reumatologii urmăresc în practica medică lipsa articulațiilor dureroase sau edemațiate. 

Există și scoruri validate, precum SDAI sau CDAI, pe care le putem utiliza pentru a calcula scorul de activitate al bolii. Astfel putem vedea dacă este pacientul în remisiune, sau prezintă o activitatea redusă, moderată sau ridicată a bolii. 

Care este impactul noilor medicații din PR asupra activității bolii?

Impactul este major, înainte de 2000 nu aveam acces la biologice sau terapii cu moleculă mică iar acum avem mai mult de 15 opțiuni. Aceasta gamă largă de variante este foarte importantă în controlul pe termen lung al bolii deoarece majoritatea pacienților nu vor răspunde la primul biologic, sau vor pierde la un moment dat răspunsul, ceea ce denumim eșec secundar. Putem să încercăm mai multe medicamente cu mecanisme de acțiune diferit pentru a depăși aceste provocări terapeutice.

Cum se compară inhibitorii JAK cu biologicele?

Inhibitorii JAK sunt la fel de eficienți ca biologicele. Există chiar date noi care ar arăta un mic avantaj al inhibitorilor JAK față de vechile biologice dar viitorul ne va spune pentru că avem nevoie de mai multe date. Avem însă mai puține date asupra siguranței pe termen lung. Cele pe care le avem arată că au o siguranță comparabilă.

Ce mesaj aveți pentru pacienții cu PR?

Aveți încredere că vor fi zile mai bune în viitor. Suntem deja în viitor dar mai este loc de progrese. Există cercetare în desfășurare, noi medicamente care vor veni și sunt sigur că în viitor vom putea să controlăm boala majorității pacienților cu PR.

Citește și: