#EuroPrevent2019: Peste 60% dintre cei care au suferit un infarct miocardic se pot întoarce la locul de muncă în 2-3 luni, însă 25% demisionează după un an

  • Health literacyStatisticile arată că între 67% și 93% dintre persoanele care au suferit un infarct miocardic se pot întoarce la locul de muncă după o perioadă de 2-3 luni. Cu toate acestea, 1 din 4 persoane alege să demisioneze după un an.

Revenirea la job în cazul acestor pacienți depinde de numeroase elemente, de la gravitatea condiției medicale, starea de sănătate, vârsta și până la factorii psihologici care pot influența această decizie.

abonare

Conform unui studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology și prezentat cu ocazia Congresului Anual EuroPrevent2019, persoanele care au suferit un infarct miocardic și simt nevoia să își reia activitatea în cel mai scurt timp, se pot întoarce la locul de muncă.

„Pacienții care consideră că în continuare pot fi eficienți la locul de muncă și doresc să se întoarcă, o pot face cu succes. Cea mai bună soluție este să te întorci la jobul pe care îl cunoști. Pacienții care trec printr-un infarct miocardic relativ mic, circulația sanguină fiind restaurată complet, care își urmează cu strictețe medicația și nu au un dispozitiv implantabil atașat, se pot întoarce la muncă fără nicio precauție” – afirmă autorul studiului Dr Rona Reibis,  de la Universitatea din Potsdam, Germania.

reintoarcere la job dupa un infarct miocardic

Pentru ca reintegrarea în mediul de lucru să se realizeze optim, oamenii de știință sfătuiesc aceste persoane să țină cont de următoarele aspecte:

  • Participarea într-un grup de reabilitare cardiacă este foarte importantă. În acest fel, pacienții pot primi informații legate de cum să adopte un stil de viață sănătos care să îi ferească de eventuale complicații. De asemenea pot primi sfaturi personalizate direct de la cardiologi, psihologi, psihoterapeuți sau alți medici, în legătură cu cel mai eficient mod de a se reintegra în mediul de lucru.
  • Schimbarea locului de muncă nu este neapărat o soluție.
  • La început, pentru o reintegrare sigură și completă, sarcinile de la locul de muncă pot fi reluate pas cu pas – mai puține ore de lucru pe zi, eventual o zi pe săptămână să se lucreze de acasă, ajustarea cantității de muncă într-un mod benefic, pentru a nu duce la epuizare, mai multe pauze sau vacanțe.
  • Păstrarea legăturii cu medicul de familie sau cu medicul companiei/locului de muncă reprezintă un avantaj.

Datele studiului arată că în rândul persoanelor cu vârste care depășesc 55 de ani, femeile au o tendință mai pronunțată de a nu se reîntoarce la locul de muncă, comparativ cu bărbații.

Probabilitatea de a se întoarce la muncă depinde în principal de decizia pacientului – vrea sau nu vrea să facă acest lucru? Următorii factori decizionali sunt cei psihologici: lipsa încrederii în sine, depresia și anxietatea sunt principalele elemente care împiedică reîntoarcerea la locul de muncă. Condiția medicală a pacientului, alături de tipul locului de muncă, pot reprezenta de asemenea factori de influență.

Citește și: