#EuroPrevent2019. Capacitatea de a ridica greutăți în ritm rapid, asociată cu o speranță de viață mai mare

  • Cardiologie
  • Prevenție



Antrenamentul cu greutăți este recomandat pentru multitudinea de beneficii pe care le aduce în sănătate. Dar nu toate antrenamentele de acest fel duc la aceleași rezultate. În funcție de viteza și greutatea folosită, putem antrena mai mult forța sau puterea musculară. Până acum, în studiile de longevitate fost măsurată forța; de obicei, cea de prindere. În cadrul EuroPrevent 2019 a fost prezentat primul studiu care a urmărit asocierea dintre puterea musculară și speranța de viață.

 „Ridicatul de pe scaun sau lovitul mingii depind mai mult de puterea musculară, față de forța musculară, dar majoritatea exercițiilor cu rezistență se concentrează pe forță. Studiul nostru arată pentru prima dată că persoanele cu mai multă putere musculară tind să trăiască mai mult”- autorul principal, Prof. Claudio Gil Araújo, director al cercetării și educației, Exercise Medicine Clinic – CLINIMEX, Rio de Janeiro, Brazilia.

putere-musculara-barbati-vi-morti-grafic
Puterea musculară maximă prin comparație: bărbații care au supraviețuit (verde) vs. cei care au decedat (roșu) Sursă: European Society of Cardiology (ESC).

Rezultatele studiului

Au fost înrolați 3.878 de persoane între 41 și 85 de ani, ne-atleți. Aceștia au fost supuși unui test de măsurare a forței musculare, rezultatul fiind exprimat în funcție de greutatea corporală. În funcție de rezultatele la acest test, participanții au fost împărțiți, în cadrul fiecărui sex, în 4 grupuri.

abonare
esc-putere-musculara-supravietuire-experiment
Protocolul de testare al puterii musculare maxime (Sursă ESC).

Pe perioada medie de urmărire, de 6,5 ani, 10% din bărbați și 6% din femei au decedat. Participanții cu puterea maximă peste mediana sexului (cei din cuartila 3 și 4) au avut supraviețuirea cea mai bună. Cei din cuartila 2 și 1, au avut un risc de deces mai mare cu 4-5%, respectiv 10-13%, mai mare față de cei din cuartila 3 și 4.

supravietuire-femei-putere-musculara-grafic
Supraviețuirea femeilor în funcție de cuartila forței musculare (Sursă ESC).

Ce este și cum dezvoltăm puterea musculară?

Puterea este definită ca lucru mecanic efectuat într-o unitate de timp. Altfel spus, puterea depinde de abilitatea de a genera forță și viteză, și de a coordona mișcări. Cu cât mișcarea este efectuată mai rapid, împotriva aceleiași rezistențe, cu atât se dezvoltă mai multă putere.

„Antrenamentul pentru creșterea puterii musculare este realizat prin găsirea combinației optime între viteza cu care se realizează exercițiul și greutatea ridicată”- Prof. Araújo.

Autorii studiului recomandă alegerea de multiple exerciții atât pentru partea superioară, cât și pentru cea inferioară a corpului. Greutatea aleasă trebuie să permită atingerea forței maxime (nici prea ușoară dar nici prea grea pentru a nu sacrifica viteza de execuție a exercițiului).

Exercițiile clasice din sala de forță nu sunt singura opțiune. Puterea se poate antrena și prin diferite sporturi sau activități fizice. Un alt studiu prezentat în cadrul congresului a arătat că orice formă de mișcare aduce beneficii pentru sănătate.

Puteți citi cele mai importante noutăți din domeniul cardiologiei, de la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2018, aici.

Citește și: