FDA aprobă InVisionOS, software de realitate virtuală destinat îmbunătățirii planificării chirurgicale

  • Medicina digitală



Realitatea virtuală reprezintă un sector al dezvoltării tehnologice care poate avea aplicații practice în multiple domenii. În ceea ce privește sănătatea, software-ul VR are atât capacitatea de a interveni în educația și îmbunătățirea experienței profesionale a medicilor, cât și potențialul de a ghida procesele terapeutice. Un exemplu de sistem VR care are aplicații în tratamentul pacienților este EaseVRx, aprobat în urmă cu o lună de FDA pentru persoanele care suferă de durere lombară cronică.

Recent, Food and Drug Aministration (FDA) a aprobat (aprobare de tipul 510(k)) software-ul de realitate virtuală InVisionOS care se adresează chirurgilor, fiind destinat îmbunătățirii planificării chirurgicale, proces parcurs de echipa medicală înaintea intervențiilor propriu-zise. Sistemul combină aspecte de realitate virtuală interactivă și experiențe de realitate augmentată, ambele de nivel medical, oferind chirurgilor o nouă metodă de interacțiune cu rezultatele imagistice ale pacienților.

abonare

Sistemul folosește rezultatele imagistice de tomografie computerizată (CT) ale pacienților pe care le transformă în modele 3D, ușor de accesat și manipulat cu ajutorul dispozitivului Oculus Quest 2. În acest fel, chirurgii vor putea vizualiza și accesa mai facil zonele de interes, având și posibilitatea de a izola anumite regiuni anatomice înaintea actului chirurgical în sine.

FDA aproba invisionos software VR planificare chirurgicala

„Ne concentrăm pe dezvoltarea produselor care să îmbunătățească încrederea, competențele și profesionismul chirurgilor, țelul final fiind beneficiul pacientului. Software-ul InVisionOS permite chirurgilor să vizualizeze nevoile specifice ale pacienților și astfel să poată planifica mai bine intervenția chirurgicală” – afirmă Dr. Danny Goel, CEO Precision OS.

InVisionOS, dezvoltat de compania PrecisionOS reprezintă un element inovator în aria planificării chirurgicale. La momentul actual, cea mai uzuală modalitate de pregătire a intervenției chirurgicale presupune vizualizarea rezultatelor imagistice ale pacienților și memorarea acestora înaintea operației. Cu ajutorul sistemului VR, chirurgii vor putea interacționa mai bine și cu o specificitate ridicată cu rezultatele imagistice ale pacienților.

Întreg sistemul de realitate virtuală va fi disponibil începând cu anul viitor.

Citește și: