FDA aprobă un test dezvoltat de compania 23andMe pentru determinarea unui biomarker asociat cancerului de prostată ereditar

  • Health literacy



Un test genetic dezvoltat de compania 23andMe pentru determinarea riscului de cancer de prostată a primit aprobare din partea Food and Drug Administration. Acesta se adresează direct consumatorului și determină un biomarker asociat cancerului de prostată ereditar – mutația G84E  de la nivelul genei HOXB13, mutație regăsită la 1 din 70 de persoane cu descendență Nord-Europeană și care reprezintă un factor de risc în apariția bolii.

Este important de menționat faptul că testul identifică exclusiv acest biomarker și nu ia în calcul toți factorii genetici implicați în apariția cancerului de prostată, nici stilul de viață sau mediul în care activează persoana respectivă. Testul nu reprezintă o metodă de diagnostic, iar utilizatorii ar trebui să apeleze la părerea avizată a unui medic înainte de a lua orice decizie.

abonare

Conform declarațiilor companiei, momentan utilizatorii nu au la dispoziție rapoartele din care pot afla dacă în genomul lor este sau nu prezentă această mutație. Însă atunci când acestea vor fi disponibile, utilizatorii vor putea alege dacă doresc să le vadă sau nu. În cazul în care vor dori, compania le va pune la dispoziție o serie de materiale educative care să le ofere informațiile necesare pentru interpretarea rezultatelor. Chiar dacă o persoană nu prezintă mutația G84E la nivelul genei HOXB13, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să nu participe regulat la programe de screening pentru cancerul de prostată.

„Continuăm să lucrăm îndeaproape cu FDA pentru a asigura oamenilor accesul direct la informații legate de sănătatea lor, informații care i-ar putea ajuta să ia decizii importante. 23andMe rămâne singura companie cu multiple autorizații FDA care oferă consumatorilor astfel de informații. Medicina personalizată înseamnă decizii bazate pe combinația dintre genele unei persoane, mediul în care trăiește și stilul său de viață, cu recomandări și planuri specifice persoanei în cauză” – a declarat Anne Wojcicki, CEO și co-fondator 23andMe.

Această aprobare primită de compania 23andMe este a treia cu privire la depistarea biomarkerilor asociați diferitelor tipuri de cancer. Testul a primit prima aprobare FDA în 2018, în urma unor studii care demonstrau faptul că poate identifica trei mutații în genele BRCA1 și BRCA2, asociate riscului crescut de cancer de sân, ovarian sau de prostată. La începutul anului 2019, compania a mai primit o autorizare FDA pentru identificarea a două dintre cele mai comune mutații genetice asociate riscului de cancer colorectal (mutații la nivelul genei MUTYH).

23andMe test aprobare FDA depistare mutatie genetica cancer prostata

Societatea Americană de Cancer estimează că, în 2022, numărul noilor cazuri de cancer de prostată va depăși 268.000, iar decesele asociate acestei boli se vor situa în jurul valorii de 34.500. Conform CDC, 13 din 100 de bărbați dezvoltă cancer de prostată pe parcursul vieții, iar în 2 din 3 cazuri acest lucru se asociază cu decesul. Studiile arată că în rândul persoanelor care prezintă mutația G84E HOXB13, incidența acestei boli este între 33% și 53%, comparativ cu populația generală, în care incidența este de 12%.

Conform statisticilor din 2018, în România se înregistrau aproximativ 2.000 de decese anual atribuite cancerului de prostată, fiind a treia cea mai comună cauză de mortalitate în rândul bărbaților, după cancerul pulmonar și cel colorectal. În contextul pandemiei Covid-19, ca urmare a dificultăților de a accesa serviciile de sănătate, numărul deceselor de cauză oncologică a crescut.

Citește și: