FDA: vaccinul împotriva HPV, aprobat și la grupa de vârstă 27-45 de ani

  • Health literacyVaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV), care previne cancerul de col uterin și alte boli maligne, a primit aprobarea din partea Food and Drug Administration (FDA) pentru extinderea grupei de vârstă 27-45 de ani. Vaccinul Gardasil 9 a fost aprobat anterior pentru persoanele până în 26 de ani.

Gardasil 9 este un vaccin recombinat, non-infecțios, adjuvant ce se administrează pentru a înlătura bolile provocate de HPV. Aceste boli includ leziunile precanceroase și cancerele organelor genitale feminine (col uterin, vulvă şi vagin), leziunile precanceroase și cancerele anusului și verucile genitale la bărbați și femei.

abonare

„Această aprobare reprezintă o oportunitate pentru a preveni infecția cu HPV într-o gamă mai mare de vârstă. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarant că vaccinarea HPV poate preveni cu până la 90% din tipuri de cancer provocate de acest virus”, a declarant Peter Marks, director la Centru de Evaluare Biologică și Cercetare, FDA.

Aprobarea s-a bazat pe un studiu efectuat la femei și bărbați cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani, care a arătat că versiunea anterioară a vaccinului a fost foarte eficientă în prevenirea infecției cu HPV și a tuturor consecințelor acesteia.

La studiu au participat 3200 de femei cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani, fiind examinate pe o perioadă de aproximativ 3,5 ani. Rezultatele au evidențiat o eficacitate de 88% pentru bolile provocate de HPV, adică leziuni precanceroase și cancere ale organelor genitale feminine și masculine. Eficacitatea vaccinului în rândul bărbaților se deduce din datele obținute la femei, dar și din dovezi care au creat imunitate în rândul bărbaților între 27 și 45 de ani, care au primit 3 doze de Gardasil pe o perioadă de 6 luni.

Cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost durere, umflarea și înroșire în locul vaccinării și dureri de cap.

Dacă o persoană a fost deja expusă la o anumită tulpină de HPV, vaccinul nu va funcționa împotriva acelei tulpini. Din acest motiv, vaccinarea a fost recomandată pentru tinerii care nu și-au început viața sexuală.

“Acest lucru este o minune! Este un vaccin de prevenire. În cazul în care o persoană a fost deja expusă la câteva tulpini, dar nu la toate nouă, poate totuși să obțină protecție împotriva tulpinilor pe care nu le-a întâlnit”, a declarant Dr. Lois M. Ramondetta, profesor de oncologie ginecologică la MD Anderson Cancer Center din Houston.

Dr. Ramondetta a remarcat că tumorile care afectează o parte a gâtului – numite cancere orofaringiene – cauzate de HPV, sunt în creștere, în special la barbați, motiv pentru care vaccinul este considerat un ajutor în prevenirea acestora.

Potrivit CDC, în fiecare an aproximativ 14 milioane de americani sunt infectați cu HPV, aproximativ 12.000 de femei sunt diagnosticate și 4.000 mor din cauza cancerului de col uterin.

Gardasil, un vaccin aprobat de FDA în 2006 pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer și boli cauzate de patru tipuri de HPV, nu a mai fost distribuit în SUA. În 2014, FDA a aprobat Gardasil 9, care acoperă nouă tipuri de tulpini de HPV.

Citește și: