FDA a aprobat mavacamten, primul tratament specific pentru cardiomiopatia hipertrofică obstructivă simptomatică

  • CardiologieMavacamten (Camzyos) este prima și singura terapie aprobată de FDA care țintește mecanismele fiziopatologice ale cardiomiopatiei hipertrofice (CMH). Aprobarea se bazează pe rezultatele studiului de fază 3 EXPLORER-HCM, în care mavacamten a demonstrat ameliorarea simptomatologiei, îmbunătățirea calității vieții și statusului funcțional în cazul persoanelor cu CMH obstructivă (CMHO), încadrați în clasele II-III NYHA (New York Heart Association).

Mavacamten acționează la nivelul sarcomerului pentru a bloca formarea punților actina-miozină, ceea ce reduce forța contracției miocardice și amelioreaza funcția diastolică.

abonare
Mavacamten, inhibitor miozina
Mavacamten face parte din categoria moleculelor mici cu administrare orală. Acesta se leagă cu specificitate de miozina cardiacă Sursa foto

Cardiomiopatia hipertrofică (CMH) este o boală rară care afectează miocardul și reprezintă o cauză importantă de moarte subită cardiacă la persoanele sub 30 ani. CMH este diagnosticată în prezența unei grosimi a peretelui ventriculului stâng de cel puțin 15 mm, care nu poate fi explicată doar prin afecțiuni asociate cum ar fi hipertensiunea arterială sau stenoza aortică.

Pentru CMH, tratamentele standard includ beta-blocante, blocante de canale de calciu și antiaritmice, iar în cazurile cu simptome persistente se pot realiza intervenții chirurgicale (miomectomia septală) sau ablația cu alcool (o tehnică intervențională prin care se injectează o cantitate mică de alcool pur la nivelul septului interventricular).

Mavacamten este primul tratament dezvoltat specific pentru pacienții cu CMHO

Studiul EXPLORER-HCM de fază 3, randomizat, controlat placebo a înrolat 251 de pacienți cu gradient în tractul de ejecție al ventriculului stâng de cel puțin 50 mmHg. 73% din pacienții randomizați erau încadrați în clasa NYHA II și 27% în clasa NYHA III. Valoarea medie a fracției de ejecție a ventriculului stâng a fost de 74%.

După săptămâna 30, 37% dintre pacienții care au primit mavacamten au atins obiectivul primar compozit (creșterea consumului de oxigen, o reducere de cel puțin o clasă NYHA) și au înregistrat rezultate superioare pentru toate obiectivele secundare.

Un alt studiu recent, VALOR-HCM arată că utilizarea mavacamten la pacienții cu forme severe de CMHO reduce semnificativ necesitatea realizării unor proceduri de tratament invazive. Studiul a evaluat dacă mavacamten ar putea fi folosit ca o alternativă la intervenția chirurgicală sau la embolizarea de artere septale. După 18 săptămâni, 76,8% dintre pacienții din grupul placebo au întrunit criteriile necesare pentru intervenția chirurgicală, comparativ cu doar 17,9% în grupul tratat cu mavacamten. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului ACC2022.

CMH este cea mai cunoscută cardiomiopatie de cauză ereditară, primele gene implicate fiind descrise acum jumătate de secol. Până la 60% din cazuri sunt asociate cu mutații la nivelul proteinelor sarcomerice cu transmitere autozomal dominantă. Formele monogenice ale CMH au fost bine caracterizate de-a lungul timpului, iar noile direcții de cercetare vizează și formele non-Mendeliene care ar putea explica diversitatea fenotipurilor întâlnite în practică. Terapiile folosite în prezent pentru CMH nu țintesc mecanismele bolii și de aceea pacienții nu răspund întotdeauna și necesită tratament intervențional. În acest context, sunt necesare noi abordări terapeutice care să se adreseze cauzei, dincolo de terapiile convenționale simptomatice.

Mavacamten

Citește și: