STUDIU. Femeile care au fost supraponderale în adolescență au un risc mai mare de accident vascular cerebral după 50 de ani

  • Prevenție



Femeile tinere supraponderale au un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic înainte de vârsta de 55 de ani, conform unui studiu publicat în jurnalul Stroke. Femeile cu obezitate la vârsta de 14 ani au fost cu 87% mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral, iar cele cu obezitate la vârsta de 31 de ani au fost cu 167% mai predispuse, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă cu greutate normală.

Încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a activității fizice regulate la adolescenți poate atenua riscurile pentru sănătate pe termen lung. Discuțiile despre greutate cu tinerii sunt importante și ar trebui gestionate corespunzător pentru a evita stigmatizarea și a promova implicarea lor în activitățile de promovare a sănătății.

abonare

Studiul, realizat în Finlanda, a implicat peste 10.000 de participanți din Northern Finland Birth Cohort 1966. Această cohortă a furnizat date despre sănătate de la naștere până la vârsta de 50 ani. Accentul a fost pus pe indicele de masă corporală (IMC) la vârsta de 14 și 31 de ani și asocierea acestuia cu riscul de accident vascular cerebral ischemic, un tip de accident vascular cerebral cauzat de trombi care obstrucționează fluxul de sânge către creier.

Femeile supraponderale la vârsta de 14 sau 31 de ani au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral ischemic înainte de vârsta de 55 de ani, chiar dacă au pierdut excesul de greutate până la vârsta ulterioară.

Bărbații nu au prezentat același risc crescut de accident vascular cerebral ischemic legat de supraponderalitate sau obezitate la aceste vârste. Cu toate acestea, bărbații cu obezitate la vârsta de 31 de ani au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral hemoragic comparativ cu femeile.

Autorul principal, Ursula Mikkola, B.M., de la Unitatea de Cercetare în Sănătatea Populației din cadrul Universității din Oulu, a subliniat efectele pe termen lung ale excesului de greutate în timpul adolescenței și al tinereții timpurii.

„Supraponderalitatea poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății, chiar dacă excesul de greutate este temporar”

Accidentul vascular cerebral ischemic este cel mai comun tip de accident vascular cerebral, reprezentând aproximativ 87% din toate cazurile. Studiul indică nevoia de strategii de prevenție care să reducă supraponderalitatea și să promoveze un stil de viață sănătos în rândul adolescenților și tinerilor adulți, în special femei.

greutate indice masa corporala
Image by freepik

Participanții au fost urmăriți până în 2020, fiind evaluată apariția accidentelor vasculare cerebrale din registrele naționale de spital și deces. Ajustările au fost făcute pentru diferiți factori, inclusiv statutul de fumător, nivelul de educație și, pentru femei, vârsta la prima menstruație. În ciuda setului robust de date, natura observațională a studiului înseamnă că nu poate stabili definitiv o relație de cauzalitate între excesul de greutate și riscul de accident vascular cerebral. În plus, IMC, care se bazează doar pe înălțime și greutate, nu surprinde riscul real de obezitate. Deși un IMC mai mare este corelat cu riscuri crescute de afecțiuni cronice precum boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet, acesta ar trebui utilizat împreună cu alte evaluări pentru o evaluare completă a stării de sănătate. Adesea sunt luați în considerare factori suplimentari, cum ar fi circumferința taliei, dieta, nivelurile de activitate fizică și istoricul familial pentru a adapta planuri de tratament și intervenții personalizate. De aceea, vor fi realizate cercetări suplimentare pentru validarea rezultatelor.

Cu toate acestea, datele obținute până acum subliniază necesitatea abordărilor proactive în domeniul sănătății, care vizează gestionarea greutății încă de la o vârstă fragedă.

Acest studiu este important pentru înțelegerea factorilor de risc pentru accidentul vascular cerebral și subliniază nevoia intervenției timpurii în prevenirea complicațiilor pe termen lung. Implicațiile pentru politicile de sănătate publică și practicile de îngrijire a sănătății sunt semnificate solicitând o atenție asupra bunăstării tinerelor generații.

Prevalenţa obezităţii se află în continuă creştere în toate ţările din lume, iar dacă trendurile continuă, până în anul 2035, 4 miliarde de persoane vor fi supraponderale sau obeze la nivel mondial, numărul acestora fiind de 2,6 miliarde în 2020, conform unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Copiii şi adolescenţii vor fi una dintre categoriile de vârstă la care este aşteptat ca prevalenţa obezităţii să crească foarte mult în următorii ani. Conform raportului, costurile asociate obezităţii se vor dubla, de asemenea.

Citește și