INTERVIU. Dr. Florin Băcanu – De ce este important să discutăm altfel despre cancer?

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacyCentrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu compania farmaceutică AbbVie, a lansat în luna decembrie a anului 2017, campania „Să discutăm altfel despre cancer”. Această campanie are ca scop schimbarea atitudinii și a percepției românilor în legătură cu cancerul, pornind de la argumentele științifice despre boala oncologică. Inițiativa va aduce o importantă contribuție la prevenirea, diagnosticarea precoce și creșterea accesului la diagnosticul de precizie și tratament potrivit, personalizat pentru pacientul cu cancer.

Dr. Florin Băcanu – Vicepreședinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România a discutat într-un interviu acordat Raportuldegardă.ro despre importanța de a percepe altfel cancerul, prin aducerea în prim-plan a poveștilor care au avut succes în lupta cu boala și făcându-i pe pacienți să înțeleagă cât de importantă este consultarea medicului la apariția celor mai mici schimbări în organism:

abonare

„Am observat că, mulți pacienți se prezintă mult prea târziu pentru ca nu cunosc că există stadii diferite de cancer, că există tratamente din ce în ce mai eficace în boala aceasta. Pacienții, dacă se prezintă direct în stadiul IV, înseamnă că au pierdut 6 luni, un an, au dus boala pe picioare și, deși au avut semne discrete: creștere în volum la nivelul unui sân, scădere ponderală sau o picătură de sânge în urină, n-au dat importanță acestor simptome, așteptând durerea (…). Este greșit ca pacientul să amâne prezentarea la doctor. Evident că, ajungând târziu la medic, boala progresează. Și atunci, mi-am dat seama că trebuie să vorbim altfel despre cancer. E o boală ca toate celelalte, este o boală cronică, sunt supraviețuiri foarte lungi. Important, de subliniat este că, în stadiile I și II boala este ușor de ținut sub control, dar proporția pacienților pe care-i diagnosticăm în stadiul I și II este doar de 30%, în România”.