O nouă definiție pentru hipertensiunea arterială. Care sunt noile valori considerate normale?

  • Health literacy



Asociația Americană a Cardiologilor (AHA) a lansat un nou ghid pe tema hipertensiunii arteriale. Acest ghid, primul publicat de AHA în ultimii 14 ani, aduce schimbări majore: redefinește valorile normale și patologice ale tensiunii arteriale și aduce recomandări în managementul hipertensiunii arteriale care se axează pe schimbări în stilul de viață, nu pe tratament medicamentos.

Conform noilor recomandări, gradul I de hipertensiune arterială corespunde valorilor de peste 130/80 mmHg (spre deosebire de vechile ghiduri, care indicau o valoare-prag de 140/90 mmHg).

abonare

Cum definește noul ghid hipertensiunea arterială?

Tensiunea arterială (TA) a fiecărei persoane poate fi încadrată într-una din următoarele clase:

  • TA normală: TA sistolică sub 120 mmHg și TA diastolică sub 80 mmHg;
  • TA crescută: TA sistolică între 120 și 129 mmHg și TA diastolică sub 80 mmHg;
  • Hipertensiune arterială gradul I: TA sistolică între 130 și 139 mmHg sau TA diastolică între 80 și 89 mmHg;
  • Hipertensiune arterială gradul II: TA sistolică peste 140 mmHg sau TA diastolică peste 90 mmHg.

Dr. Kenneth Jamerson, profesor de medicină internă, specialist în hipertensiune la Universitatea din Michigan și unul din autorii ghidului, despre impactul acestor noi recomandări:

„Da, mai mulți oameni vor primi diagnosticul de hipertensiv și vor lua mai multe medicamente, dar vom salva numeroase vieți prevenind accidente vasculare cerebrale, evenimente cardiovasculare și insuficiență renală. Dar dacă dorim să investim în sistemul medical, este spre binele tuturor să axăm tratamentul și prevenția pe această etapă timpurie a bolii.”

Managementul hipertensiunii arteriale și importanța stilului de viață

Modificările stilului de viață ar putea fi suficiente pentru prevenirea apariției hipertensiunii arteriale, pentru menținerea în limite normale a TA pentru pacienții diagnosticați cu hipertensiune grad I, și sunt esențiale în managementul hipertensiunii de grad II.

Noul ghid recomandă în primul rând:

  • Scăderea în greutate: minimum un kilogram pentru pacienții supraponderali;
  • Dietă alimentară sănătoasă: bogată în fructe, legume, cereale integrale și săracă în grăsimi saturate;
  • Scăderea aportului alimentar de sodiu: sub 1,5 g/zi;
  • Creșterea aportului alimentar de potasiu: între 3,5 și 5 g/zi;
  • Activitate fizică variată: exerciții aerobice și exerciții pentru rezistență;
  • Limitarea consumului zilnic de alcool: 1 băutură alcoolică pentru femei și 2 pentru bărbați.

În cazul HTA grad I, schimbările în stilul de viață sunt singurul tratament recomandat. Dacă pacientul asociază un risc de a dezvolta complicații cardiovasculare în următorii 10 ani de minim 10%, se recomandă și un tratament medicamentos. Acest risc poate fi calculat cu un instrument online.

În cazul HTA grad II, schimbările în stilul de viață trebuie asociate tratamentului medicamentos pentru a menține TA în limite normale.

Câte persoane vor fi afectate de aceste schimbări?

Noul ghid vine în contextul unei prevalențe deja crescute ale hipertensiunii arteriale: conform vechiului prag, 32% din americani suferă de hipertensiune arterială. Noul ghid crește acest procent: 46% din populația Statelor Unite ale Americii este hipertensivă.

Această schimbare nu se traduce însă într-o creștere proporțională a numărului de persoane tratate medicamentos. Autorii ghidului estimează că doar 20% din pacienții nou diagnosticați necesită medicație.

Noua clasificare a hipertensiunii arteriale a fost deja adoptată în Australia și Canada. În ceea ce privește ghidurile europene, se estimează că vor fi revizuite în decursul anului 2018.

Citește și:

CE SPUN STUDIILE: despre efectul activității fizice asupra sănătății

CE SPUN STUDIILE: despre consumul de grăsimi și riscul de a face o boală a inimii sau a arterelor