CE SPUN STUDIILE: despre efectul activității fizice asupra sănătății

  • Health literacy



Alături de alimentația echilibrată, activitatea fizică regulată este una dintre cele mai facile și eficiente metode de prevenire a unui întreg spectru de afecțiuni – de la bolile cardiovasculare, până la cele mintale. În această ediție a seriei „Ce spun studiile” vom explora modul în care activitatea fizică ne poate ajuta să ne păstrăm starea de sănătate și vom afla dacă există o rețetă a succesului pentru a ne menține în formă.

Informații cheie:

  • persoanele care ard cu cel puțin 1.000 de kcal în plus, săptămânal, sunt supuse unui risc de mortalitate prematură de cauză cardiovasculară cu până la 20% mai redus
  • activitatea fizică reduce riscul de cancer la colon cu 30-40% și riscul de cancer la sân cu 20-30%
  • exercițiile fizice care solicită structura osoasă previn osteoporoza
  • exercițiile fizice regulate pot preveni sau controla multe dintre cele mai des întâlnite boli mintale
  • 30 de minute de activitate fizică, efectuată de cinci ori pe săptămână, scad riscul de mortalitate precoce și de dezvoltare a bolilor cardiovasculare
  • nu există o limită superioară a beneficiilor aduse de activitatea fizică

Activitatea fizică protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Printre principalii factori de risc care duc la instalarea afecțiunilor cardiovasculare se numără sedentarismul, obezitatea și un nivel crescut al colesterolului. Nu numai că activitatea fizică regulată este foarte eficientă în menținerea unei greutăți normale, dar are efecte pozitive indirecte asupra nivelului de colesterol.

abonare

Un studiu care a cercetat efectele activității fizice asupra mortalității la bărbați a arătat că persoanele care își cresc consumul energetic cu cel puțin  1.000 de kcal pe săptămână sunt supuse unui risc de mortalitate prematură de cauză cardiovasculară cu până la 20% mai redus.

Un alt studiu efectuat pe un eșantion de 4.207 bărbați și femei din SUA a concluzionat că persoanele care merg într-un ritm alert (> 5 km/h) se supun unui risc mai redus de a dezvolta boli coronariene și accidente vasculare cerebrale.

De asemenea, Studiul PURE a arătat că 1 din 20 de cazuri de boli cardiovasculare și 1 din 12 cazuri de deces prematur ar putea fi evitate la nivel global dacă oamenii ar urma recomandările OMS și ar face minim 150 de minute de activitate fizică pe săptămână.

Potrivit webmd.com și cholesterolguardian.com, multiple studii au asociat activitatea fizică regulată cu un nivel mai scăzut de LDL (colesterol rău) și unul mai ridicat de HDL (colesterol bun). Exercițiile fizice de tip cardio și aerobic au avut cel mai mare impact asupra nivelului de colesterol. De asemenea, alte activități precum mersul pe jos, aerobicul și ridicarea greutăților pot fi de asemenea benefice dacă sunt practicate zilnic, în sesiuni de peste 30 de minute. Aici poți citi un material dedicat rolului activității fizice în combaterea hipercolesterolemiei.

Activitatea fizică, una dintre cele mai eficiente metode de prevenție primară a diabetului de tip 2

Un alt beneficiu al activității fizice vine sub forma reducerii riscului de apariție a diabetului. Potrivit unui studiu prospectiv, beneficiile sunt și mai mari pentru persoanele supuse la un risc ridicat de diabet, de exemplu cele cu un indice al greutății peste limitele recomandate.

De fapt, un studiu care a cercetat impactul stilului de viață asupra diabetului a arătat că 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sunt mai eficiente decât metforminul (medicament antidiabetic) în reducerea incidenței de cazuri de diabet. Așadar, activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție primară a diabetului de tip 2.

Efortul fizic are efecte benefice chiar și în rândul celor care deja suferă de diabet. Pacienții care au mers pe jos cel puțin două ore pe săptămână au avut un risc de mortalitate prematură cu 39%–54% mai scăzut. Pe de altă parte, pacienții inactivi fizic au fost supuși unui risc de deces de 1,7 ori mai mare decât cei care s-au menținut în formă.

Aerobicul și antrenamentul de rezistență par să aibă cele mai bune rezultate în menținerea diabetului sub control.

Putem preveni cancerul prin sport?

În cadrul studiilor epidemiologice efectuate din anii ‘90 până în prezent, activitatea fizică a fost asociată cu reducerea incidenței anumitor tipuri de cancer, în special cancerul la colon și cel la sân. Persoanele active din punct de vedere fizic se supun unui risc cu 30-40% mai redus de apariție a cancerului de colon. De asemenea, femeile care depun efort fizic în mod regulat au șanse cu 20-30% mai mici să dezvolte cancer la sân.

Potrivit statisticilor American Cancer Society 1/21 bărbați și 1/23 femei suferă de cancer colorectal, al treilea cel mai des întâlnit tip de cancer. De asemenea, cancerul la sân este cea mai des întâlnită formă de cancer în rândul femeilor. Așadar, fiind activi din punct de vedere fizic putem reduce considerabil riscul de apariție a două dintre cele mai comune forme de cancer.

Exercițiile fizice solicitante previn osteoporoza

Osteoporoza este considerată o problemă serioasă de sănătate din cauza prevalenței ei în rândul persoanelor de vârsta a doua și a riscului crescut de a suferi fracturi. Potrivit datelor International Osteoporosis Foundation, 200 milione de persoane suferă de osteoporoză, la nivel mondial. 1/3 femei și1/5 bărbați de peste 50 de ani suferă fracturi osoase atribuite osteoporozei. Mai mult, orice fractură crește cu 86% șansele apariției unei fracturi ulterioare.

Studiile au arătat că activitatea fizică joacă un rol important în prevenirea osteoporozei, crescând densitatea osoasă. Deși pare contraproductiv, exercițiile fizice care solicită structura osoasă, precum ridicarea greutăților, sporturile de contact și antrenamentul de rezistență au fost asociate cu cele mai bune rezultate în prevenirea osteoporozei.

Efortul fizic menține creierul sănătos

Activitatea fizică nu ajută doar la menținerea sănătății fizice, ci și a celei mintale. O analiză a multiple studii epidemiologice a arătat că exercițiile fizice regulate pot preveni sau controla multe dintre cele mai des întâlnite boli mintale. Printre acestea se numără anxietatea, tulburările obsesiv-compulsive, depresia, tulburările bipolare, tulburările de alimentație, psihozele și tulburările cognitive.

Activitatea fizică are un rol neuroprotector datorită faptului că ajută la reglarea nivelului redus de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). De asemenea, efortul fizic facilitează producția de serotonină și endorfine, care au efecte benefice asupra stării de spirit și reduc stresul.

De ce joacă activitatea fizică un rol atât de important pentru menținerea sănătății

Corpul uman este făcut pentru mișcare. Deși în zilele noastre cei mai mulți dintre noi nu trebuie să depună prea mult efort pentru a-și procura cele necesare supraviețuirii, acest lucru nu a fost valabil pentru cea mai mare parte a existenței omului pe Pământ.

Timp de 3-4 milioane de ani, oamenii au fost vânători-culegători, dedicând o parte semnificativă a timpului și energiei lor procurării de alimente. Se estimează că în Epoca de Piatră oamenii utilizau 1 kj de energie pentru fiecare 2,25 kj obținuți prin alimentație. În comparație, omul modern utilizează 1kj de energie pentru fiecare 3,66 kj obținuți – o creștere în eficiență cu mai mult de 50%. Agricultura și toate celelalte progrese tehnologice au apărut în ultimii 10.000 de ani, o perioadă nesemnificativă având în vedere lunga noastră istorie pe această planetă.

Deși oamenii moderni sunt mult mai evoluați din punct de vedere intelectual, cultural și tehnologic, corpurile noastre nu s-au schimbat semnificativ de pe vremea vânător-culegătorilor. În consecință, activitatea fizică este vitală pentru a ne menține sănătoși.

Există o rețetă a succesului?

Răspunsul scurt este că nu există o rețetă standard pentru nivelul optim de efort fizic pe care ar trebui să îl depunem. Cu toate acestea, putem apela la studiile medicale pentru a ne oferi câteva repere.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății ajută adulții (18-64 de ani) să își îmbunătățească sănătatea sistemelor cardio-respirator, muscular și osos. De asemenea, activitatea fizică efectuată în acești parametri reduce riscul apariției bolilor netransmisibile și a depresiei:

  • cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată de tip aerobic, sau cel puțin 75 de minute de activitate fizică viguroasă pe săptămână, ori o combinație între cele două
  • exercițiile de aerobic ar trebui efectuate în reprize lungi de cel puțin 10 minute
  • pentru a obține beneficii suplimentare asupra stării de sănătate, adulții ar trebui să mărească nivelul de activitate fizică moderată de tip aerobic la cel puțin 300 de minute pe săptămână, sau 150 de minute de activitate fizică viguroasă
  • antrenamente pentru principalele grupe musculare în cel puțin două zile pe săptămână

Cele mai multe aplicații de fitness recomandă efectuarea a cel puțin 10.000 de pași pe zi, totuși, studiile medicale au arătat că acest număr nu este potrivit pentru toate categoriile de vârstă și formă fizică.

În cadrul studiului PURE au fost urmărite 130.000 de persoane, din 17 țări, pentru a determina efectele activității fizice asupra stării de sănătate. Datele obținute au arătat că orice fel de activitate fizică, fie ea mers pe jos, treburi casnice etc. contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și de moarte precoce. Potrivit studiului, 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână scad riscul de mortalitate precoce și de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Mai mult, nu s-a observat o limită superioară a beneficiilor aduse de activitatea fizică. Cu cât durata și intensitatea activității fizice este mai intensă, cu atât beneficiile sale asupra stării de sănătate sunt mai pronunțate. Chiar și un regim de activitate fizică extrem, precum 41 de ore pe săptămână (aproximativ 6 ore pe zi), nu a fost asociat cu riscuri asupra sănătății.

„Mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi aduce beneficii substanțiale asupra stării de sănătate”, a declarat dr. Scott A Lear, coordonatorul studiului. „Activitatea fizică mai intensă a fost asociată cu riscuri din ce în ce mai scăzute”.

Așadar, deși majoritatea dintre noi nu dispun de suficient timp și bani pentru a practica un sport în mod regulat, chiar și cele mai comune activități fizice ne pot ajuta să ne menținem sănătoși, atâta timp cât le efectuăm în mod regulat.

Citește și:

CE SPUN STUDIILE: despre efectele mariajului asupra stării de sănătate

CE SPUN STUDIILE: despre beneficiile cafelei asupra stării de sănătate