HPV-IQ, primul instrument digital care evaluează cunoștințele românilor cu privire la infecția cu HPV

  • Health literacy



Compania farmaceutică MSD România lansează HPV IQ, primul instrument digital menit să crească cunoștințele românilor cu privire la infecția cu papiloma virus uman (HPV). HPV IQ este un test online, ușor de folosit, care oferă pacienților informațiile minim necesare pentru a preveni infecțiile cu HPV.

Testul HPV IQ conține 12 întrebări cu grade diferite de complexitate, care ajută la fundamentarea unor informații cheie despre bolile provocate de HPV, modalitățile de transmitere a infecției, prevenția și diagnosticul acesteia. Indiferent dacă răspunsul ales este corect sau greșit, utilizatorii vor primi explicații suplimentare cu privire la conținutul întrebărilor pentru a-și corecta concepțiile greșite cu privire la infecția cu HPV.

abonare

De exemplu, știați că penetrarea în timpul actului sexual nu este necesară pentru a risca infecția cu HPV? Sau că prezervativul nu previne transmiterea HPV în 100% dintre cazuri, deoarece poate să nu acopere întreaga zonă afectată? Acestea sunt doar două dintre informațiile pe care le puteți afla completând testul HPV IQ.

Inițiativa MSD vine în contextul în care România se află pe primul loc în Europa privind incidența și mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, boală pentru care infecția cu HPV este responsabilă pentru 100% din cazuri.

Potrivit studiului ”Atitudini și comportamente în prevenția cancerului de col uterin în România”, două din trei românce declară că nu au auzit de infecția cu HPV. Dintre cele care au auzit despre această infecție, doar jumătate sunt conștiente că atât bărbații, cât și femeile,  pot fi purtători sau chiar se pot îmbolnăvi în urma infecției cu acesta.

Mai mult, 1/10 femei din România nu au fost la un control medical de rutină în ultimii 10 ani, iar 11% dintre femei nu și-au făcut nici un set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani.

Testul HPV IQ a fost lansat cu ocazia Săptămânii Internațională a Imunizării, ca parte a campaniei ”Protejează-i aripile!”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România.

La nivel mondial, 5% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual sunt provocate de infecția cu HPV. Asociația Americană de Luptă Împotriva Cancerului (AACR) a clasificat acest virus drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer la nivel mondial. Organizației Mondiale a Sănătății pentru a susține vaccinarea ca metodă de prevenție eficientă și sigură.

Articole recomandate:

Gardasil 9 – Vaccinul care poate preveni până la 90% dintre tipurile de cancer asociate cu HPV

Cui este recomandat vaccinul anti-HPV Gardasil 9

Vaccinarea anti-HPV scade riscul de infecții orale cu tulpini HPV oncogenice

Depistarea precoce a cancerului de sân și de col uterin: la ce vârstă se începe screening-ul, cu ce frecvență și ce trebuie să facă fiecare femeie?