#ILC2019. Nivolumab și pembrolizumab, eficiente și sigure pentru tratamentul carcinomului hepatocelular, conform studiilor din viața reală

  • Health literacy



Studii bazate pe date din viața reală, desfășurate în Spania, Austria și Germania au raportat activitate anti-tumorală și siguranță pentru nivolumab și pembrolizumab în tratamentul carcinomului hepatocelular. Potrivit cercetătorilor, datele sunt în concordanță cu cele observate în studiile clinice de fază II. Aceste studii, prezentate în cadrul Congresului Internațional de Hepatologie 2019, de la Viena, au descoperit că cele două imunoterapii au fost eficiente și bine tolerate chiar și în cazul pacienților tratați anterior și al celor cu afecțiune hepatică din clasa Child-Pugh B (moderată).

Carcinomul hepatocelular (HCC) este cel mai comun tip de cancer de ficat, cu mai mult de o jumătate de milion de oameni diagnosticați la nivel mondial, în fiecare an. Opțiunile de tratament pentru HCC aflat în stadiu incipient includ rezecția chirurgicală, transplantul de ficat, dar și alte opțiuni, cum ar fi tratamentele locoregionale și terapiile sistemice, care îmbunătățesc în general supraviețuirea pacienților cu HCC în stadiu intermediar sau avansat.

abonare

Imunoterapia cu inhibitorii punctelor de control, nivolumab și pembrolizumab, reprezintă o abordare relativ nouă în tratamentul carcinomului hepatocelular. Nivolumab și pembrolizumab au aprobare condiționată în Statele Unite ale Americii pentru tratamentul de linia a II-a la pacienții cu HCC care au primit anterior un inhibitor de tirozin-kinază. Detaliile din studiul de fază 3 al pembrolizumab în a doua linie de tratament pentru HCC avansat urmează a fi prezentate în curând, însă recent a fost anunțat că obiectivele primare nu au fost îndeplinite. Rezultatele privind cazurile din viața reală obținute cu inhibitorii punctelor de control în tratamentul carcinomului hepatocelular au apărut recent și sunt necesare mai multe date.

În primul studiu de practică clinică, au fost prezentate registrele a 42 de pacienți cu HCC, care au primit nivolumab în afara studiilor clinice, în Spania. În această cohortă, aproape toți pacienții au primit imunoterapia ca tratament de linia a doua (47,6%) sau a treia (35,7%). Dintre cei 20 de pacienți tratați cu nivolumab ca terapie de linia a doua (60% Child-Pugh A; 40% Child Pugh B), cinci pacienți au întrerupt tratamentul de linia I (sorafenib), din cauza efectelor adverse, fără progresie radiologică. În această cohortă, perioada medie de urmărire de la începutul tratamentului de linia I a fost de 13,5 luni, iar supraviețuirea generală a fost de 28,8 luni. Toți cei 14 pacienți tratați cu nivolumab în linia a treia de tratament, cu excepția unui singur pacient, au primit terapia datorită unei progresii radiologice. În această cohortă, perioada medie de urmărire de la începutul tratamentului de linia I a fost de 21 de luni, iar supraviețuirea generală nu a fost calculată, din cauza datelor insuficiente. 15 pacienți (46,8%) au raportat 25 de efecte adverse, dintre care cinci au fost de gradul 3-4 și unul singur de gradul 5 (respingere a transplantului hepatic).

„Acest studiu sugerează că profilul de siguranță al nivolumab atunci când este utilizat în practica clinică este în concordanță cu datele raportate în studiile clinice, inclusiv pentru pacienții care nu au participat la studiile clinice. Datele trebuie interpretate având în vedere faptul că unii pacienți nu au progresat înainte de a primi nivolumab și în general modelele de progresie au fost eterogene” – a declarat Dr. Leonardo Gomes da Fonseca, din cadrul grupului BCLC al Spitalului Clinic din Barcelona, Spania.

Cel de-al doilea studiu a evaluat retrospectiv 65 pacienți care au primit nivolumab  sau pembrolizumab între 2015 și 2018, la șase centre din Austria și Germania. Dintre aceștia, 49% au prezentat afecțiune hepatică din clasa Child-Pugh A, 43% Child-Pugh B și 8% Child-Pugh C. Imunoterapia a fost utilizată ca prima, a doua, a treia sau a patra linie de tratament pentru nouă (14%), 27 (42%), 26 (40%) și respectiv, trei (5%) pacienți.

Rata generală de răspuns și ratele de control al bolii raportate în acest studiu au fost de 12% și respectiv, de 49%. Treizeci și cinci (54%) de pacienți au prezentat o progresie a bolii din punct de vedere radiologic și 36 (55%) au decedat pe parcursul studiului. Timpul mediu până la progresie a fost de 5,5 luni; supraviețuirea medie fără progresie a fost de 4,6 luni, iar supraviețuirea generală medie a fost de 11 luni. Cele mai frecvente efecte adverse au fost infecțiile, erupțiile cutanate, pruritul, oboseala, diareea și hepatita. Efectele și rezultatele privind siguranța au fost comparabile între pacienții cu Child-Pugh A și B; cu toate acestea, supraviețuirea globală medie a fost mai scurta în cazul pacienților cu Child-Pugh B.

Imunoterapia cu nivolumab sau pembrolizumab a fost bine tolerată la pacienții cu HCC avansat, inclusiv la cei în stadiul Child-Pugh B al bolii și la cei care au fost tratați anterior. Eficacitatea a fost comparabilă cu rezultatele raportate în studiile clinice de fază 2”, a adăugat Dr. Matthias Pinter, de la Universitatea de Medicină din Viena, Austria.

Carcinomul hepatocelular

Carcinomul hepatocelular (cancerul hepatic sau carcinomul hepatic) este tumora malignă primară a ficatului și reprezintă una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancere la nivel global. Această afecțiune apare la pacienţii cu o boală hepatică preexistentă, iar factorii de risc includ infecția cronică cu virus hepatitic B sau C, obezitatea, consumul de alcool, fumatul și expunerea la toxine, cum ar fi aflatoxina. Incidenţa carcinomului hepatocelular este în continuă creştere, acesta aflându-se pe locul 5 în cancerele diagnosticate la bărbați și pe locul 7 la femei). Carcinomul hepatocelular este mai frecvent la bărbați, cu un raport masculin/feminin de 3,7/1, în distribuția sa mondială. Vârsta medie de apariție este de 50 de ani.

Citește și: