#ILC2020. Noi modele statistice pentru predicția riscului de carcinom hepatocelular după finalizarea tratamentului pentru hepatita C

  • Health literacyDepistarea precoce a persoanelor la risc de a dezvolta carcinom hepatocelular (HCC) după finalizarea cu succes a tratamentului împotriva hepatitei C cronice poate fi acum mai ușoară datorită activității a două echipe de cercetare independente din Franța și Egipt.

Studiile, prezentate la The Digital International Liver Congress (DILC) 2020 au inclus cohorte de pacienți cu infecție cronică cu VHC (virus hepatitic C) care au obținut un răspuns virusologic susținut (RVS) la terapia antivirală cu acțiune directă (DAA). Ambele studii au utilizat parametri clinici ușor de obținut, deja disponibili, pentru a-i depista pe cei care au risc de a dezvolta HCC.

abonare

Acest model ar putea ajuta la individualizarea monitorizării HCC și la detectarea HCC după ce pacienții se vindecă în urma infecției cu VHC, în cel mai scurt timp posibil.

Tratamentul pe bază de DAA poate oferi un RVS la mai mult de 95% dintre pacienții cu infecție VHC cronică. Cu toate acestea, în ciuda eradicării virale, pacienții cu infecție VHC cronică au în continuare un risc rezidual de HCC, în special cei cu boli hepatice subiacente severe și / sau comorbidități. Factorii de risc și modelele de predicție pentru HCC sunt mai bine înțeleși la pacienții infectați cu VHC înainte de eradicare, dar aceștia nu au fost încă stabiliți la pacienții care au atins RVS cu terapie DAA.

Lucrări statistice importante au fost prezentate de grupul francez folosind date de la subiecți cu ciroză compensată (dovedită prin biopsie) din cohorta prospectivă franceză ANRS CirVir. Ei au urmărit identificarea profilurilor longitudinale specifice asociate cu pacienții susceptibili la a dezvolta HCC după eradicarea VHC în conformitate cu alfa fetoproteina serică (AFP) și biomarkeri serici de rutină (gama-glutamil transferaza [GGT], alanin aminotransferază [ALT] și aspartat aminotransferaza [AST]).

În această cohortă, un total de 142 din 717 pacienți cu VHC la nivelul de bază și 47/413 care au obținut RVS, au dezvoltat HCC pe parcursul unei monitorizări mediane de 74,2 luni. Printre cei care au obținut RVS, cercetătorii au identificat două tipuri distincte de pacienți cu risc crescut de a dezvolta HCC:

  • un grup cu valori crescute ale parametrilor serici (95 de pacienți; incidență HCC de 13,7%);
  • unul cu funcție hepatică afectată (n = 109; incidență HCC de 15,6%).

Un al treilea grup de pacienți, al cărui AFP și niveluri de markeri biochimici tind spre normalitate, au avut o incidență mai mică de HCC, de doar 7,5% (228 pacienți).

„Aceste analize, bazate pe metode statistice noi, sugerează că supravegherea HCC poate fi perfecționată și îmbunătățită pentru a adapta managementul pacientului, cu scopul de a obține rezultate optime și a crește rentabilitatea”, a explicat prezentatorul și conducătorul studiului, dr. Pierre Nahon de la Hôpitaux de Paris, Hôpital Jean Verdier, Franța.

În termeni practici, o mai bună cunoaștere a persoanelor cu cel mai mare risc de a dezvolta HCC ar putea avea un impact important asupra modului de implementare a programelor de screening.

Atât echipa de cercetare din Franța, cât și cea din Egipt au prezentat potențiale sisteme de punctaj pentru atingerea acestui obiectiv. Studiul ANRS C022 HEPATHER a folosit date de la o cohortă mare de hepatită B sau C, selectând 7.752 de indivizi cu hepatită C cronică care nu prezentau HCC, nu aveau antigeni detectabili ai virusului hepatitei B și obținuseră răspuns virusologic susținut la 12 săptămâni după tratamentul cu DAA.

Persoanele au fost urmărite pentru o mediană de 2,2 ani, timp în care 220 (2,8%) au dezvoltat HCC. Opt variabile independente s-a dovedit a fi asociate cu apariția HCC: sex masculin, vârstă> 64 ani la atingerea RVS, fibroză hepatică avansată (scoruri de fibroză de 3 sau 4 [F3 sau F4]), genotipul VHC 3, prezența varicelor esofagiane, AFP seric inițial> 5,5 ng / ml, indicele de raport AST la trombocite (APRI)> 2 la sfârșitul tratamentului și regimuri anterioare pe bază de interferon cu sau fără ribavirină.

Echipa a dezvoltat apoi un scor de risc HCC folosind aceste variabile, permițând stratificarea pacienților în trei grupuri în funcție de nivelul de risc HCC (ridicat, intermediar, scăzut) la 1 și 3 ani după tratament. Scorul de risc HCC s-a dovedit a avea o performanță predictivă bună; cei mai mulți dintre indivizii evaluați (76,5%) au fost încadrați în grupul cu risc scăzut la 3 ani, cu o incidență HCC de sub 1,5%.

„Aceste rezultate ne pot permite să ne orientăm supravegherea către cei cu cel mai mare risc în timpul primilor 3 ani după atingerea răspunsului virusologic susținut”, a declarat Prof. Nathalie Ganne-Carrié, tot de la Hôpitaux de Paris, Hôpital Jean Verdier, Franța, care a prezentat studiul la ILC 2020.

Urmăriți un interviu cu Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, despre cele mai importante noutăți prezentate la #ILC2019.

Analiza celor două studii

Lucrând la același obiectiv, cercetătorii de la Institutul egiptean de cercetare a ficatului și cei de la Spitalul din Paris au efectuat un studiu prospectiv în care 2.326 de pacienți cu infecție cronică cu VHC și fibroză hepatică avansată sau ciroză hepatică (F3 sau F4) care au obținut un răspuns virusologic susținut au fost urmăriți în medie 24 de luni (intervalul 12–45 de luni).

109 pacienți (4,7%) au dezvoltat HCC în perioada de urmărire. Factorii de risc pentru HCC au fost similari cu cei observați de grupul francez, deși a fost identificat un număr mai mic de factori în studiul egiptean: vârsta, sexul, albumina serică, AFP și stadiul fibrozei pretratament. Utilizând aceste variabile, a fost apoi dezvoltat un sistem simplu de notare, care a stratificat pacienții în grupuri cu risc scăzut, mediu și ridicat, cu o bună precizie predictivă.

Incidența cumulativă HCC la 2 ani în aceste grupuri a fost de 2,0%, 4,5% și, respectiv, 10,3%. Dacă un astfel de sistem va fi validat, noul sistem de notare ar putea ajuta la individualizarea screeningului HCC al pacienților infectați cu VHC după un tratament DAA de succes.

„Aceste trei studii reflectă complexitatea înțelegerii hepatocarcinogenezei și resping ideea că vindecarea VHC este egală cu eliminarea riscului de cancer la ficat. Scorurile propuse pot reprezenta un instrument clinic util pentru a ajuta la informarea pacienților cu privire la riscul de a dezvolta HCC după vindecarea VHC. Aceste date întăresc, de asemenea, importanța de implementare a programelor de screening HCC la pacienții tratați cu DAA și necesitatea consolidării eforturilor de cercetare pentru a identifica cauzele dezvoltării cancerului de ficat, în ciuda vindecării de VHC”, a spus dr. Jordi Bruix, de la Clinica Spitalului din Barcelona, ​​Spania și membru al Consiliului de conducere al EASL (European Association for the Study of the Liver).

Cum a fost descoperit virusul hepatitic C? Urmăriți un interviu cu Profesorul Michael Houghton, descoperitorul VHC.

Citește și: