#AACR24. Pacientele care răspund la imunoterapia neoadjuvantă pentru cancerul de sân HR+/HER2-, identificate prin testul genetic ImPrint

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizatăTestul ImPrint, bazat pe analiza a 53 de biomarkeri genetici, identifică pacientele cu cancer de sân HR+/HER2- care au cea mai mare probabilitate de a răspunde la imunoterapia neoadjuvantă, conform datelor din studiul I-SPY2, prezentate la întâlnirea anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) din 2024.

Rezultatele noastre arată că pacienții cu cancer de sân ER+/HER2-/ImPrint+ au o probabilitate foarte mare de a obține un răspuns complet la imunoterapie, în timp ce cei care sunt ER+/HER2-/ImPrint- au o probabilitate mult mai redusă de răspuns,” a declarat Dr. Denise Wolf, autoare a studiului.

Cunoașterea clasei ImPrint poate ajuta pacienții și medicii să determine dacă imunoterapia este o opțiune bună de tratament.  „Mulți pacienți vor fi dispuși să își asume riscul toxicității imunoterapiei dacă șansele lor de a răspunde sunt foarte mari, așa cum este cazul pacienților ImPrint+, a  mai spus Dr. Wolf.

abonare

Studiul I-SPY2 a fost iniţiat în 2010 şi a avut rolul de a identifica noi terapii împotriva cancerului și să depisteze biomarkeri specifici la persoanele cu tumori maligne mamare care au risc ridicat de recurenţă precoce. În acest context, a fost dezvoltat testul ImPrint, care a inclus profilul de expresie pentru 53 de gene implicate în procese imunologice, evaluate pe baza probelor de biopsie tumorală.

Studiul clinic I-SPY2 este primul studiu randomizat care evaluează eficacitatea imunoterapiei pentru pacienții HR+/HER2-, iar datele sugerează că anumiți pacienți ar putea obține beneficii substanțiale din această abordare comparativ cu chimioterapia standard.

Analiza prezentată la AACR24 s-a concentrat pe diverse imunoterapii combinate cu chimioterapia cu taxani urmată de antracicline. Evaluarea retrospectivă a răspunsurilor pacienților la aceste tratamente a relevat că un subset semnificativ de pacienți HR-pozitivi, HER2-negativi, au arătat un răspuns complet patologic de 33%, comparativ cu 13,5% doar cu chimioterapia. O analiză mai detaliată a arătat că pacienții pozitivi pentru ImPrint au avut rate de răspuns mult mai mari și un risc redus de recurență comparativ cu pacienții negativi pentru ImPrint.

Performanța ImPrint a fost evaluată prin analizarea a 204 pacienți cu cancer de sân HR+/HER2- care au primit diferite forme de imunoterapie și 191 pacienți tratați cu chimioterapie standard, ca grup de control.

Odată stratificați în funcție de clasa ImPrint, 28% dintre pacienții HR+/HER2- au fost clasificați ca ImPrint pozitivi (probabil sensibili).  Acest grup a înregistrat un răspuns patologic complet de până la 76% sub imunoterapie. În comparație, rata de răspuns a fost de doar 16% la pacienții ImPrint-negativi.

Descoperirile din studiul I-SPY2 pledează pentru integrarea abordărilor bazate pe biomarkeri, în special folosirea clasei ImPrint, în planificarea tratamentului pentru cancerul de sân HR+/HER2- cu risc ridicat, această abordare permițând clinicienilor să identifice pacienții care au cea mai mare probabilitate de a beneficia de imunoterapie, personalizând astfel strategiile de tratament.

Într-un alt studiu recent, prezentat la Conferința Europeană Dedicată Cancerului de Sân de la Milano, ImPrintTN, o variantă a testului adaptată pentru cancerul de sân triplu-negativ (TNBC), a identificat că o proporție semnificativă de pacienți cu TNBC ar răspunde la imunoterapie. Ratele de răspuns complet patologic au fost semnificativ mai mari în grupul pozitiv ImPrintTN comparativ cu grupul negativ

Citește și