STUDIU. Infecția cu HPV, asociată cu un risc dublu de cancer tiroidian

  • Oncologie



Un studiu realizat în Taiwan a arătat că persoanele cu istoric de infecții HPV au un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta cancer tiroidian. Aceasta este prima dovadă semnificativă asupra rolului unui agent carcinogen în cazurile de neoplasm tiroidian, care este cel mai frecvent cancer endocrin, cu cazuri în creștere rapidă la nivel mondial. Rezultatele sunt publicate în Scientific Reports.

Cancerul tiroidian are originea în glanda tiroidă, iar cauzele sale nu sunt bine înțelese, fiind de obicei atribuite unei combinații de factori genetici, de mediu și care țin de stilul de viață. Factorii de risc cunoscuți pentru dezvoltarea carcinomului papilar tiroidian (CPT) sunt expunerea la radiații ionizante, consumul ridicat de iod, bolile autoimune tiroidiene și predispoziția genetică. De asemenea, cercetările de până acum au raportat asocieri și cu agenți infecțioși precum parvovirusul B19, herpesvirusul și poliomavirusul în patogeneza carcinomului papilar tiroidian, însă nu s-a demonstrat clar o relație de cauzalitate.

abonare

Studiile anterioare raportează particule de HPV identificate în noduli tiroidieni, sugerând o legătură potențială cu dezvoltarea cancerului și în această regiune. HPV a fost prezent mai semnificativ în țesuturile CPT decât în nodulii tiroidieni benigni și țesuturile tiroidiene normale.

Virusul papiloma uman (HPV) este un virus cu transmitere sexuală, asociat cu mai multe tipuri de cancer, iar tipurile HPV cu risc înalt au fost legate de aproximativ 3% din cancerele la femei și 2% din cancerele la bărbați, incluzând cancerele de col uterin, anus, organe genitale, cap și gât.

HPV si cancerul de tiroida
Sursa foto – Freepik

În noul studiu au fost incluși peste 3000 de pacienți cu cancer de tiroidă, cu vârste de peste 20 de ani, din Taiwan’s Longitudinal Health Insurance Database și un grup de persoane sănătoase, într-o proporție de 1:3. Pacienții infectați cu HPV aveau de 2.199 ori mai multe șanse să dezvolte ulterior cancer tiroidian comparativ cu cei fără istoric al virusului. Acest lucru sugerează o asociere puternică între cele două boli și prezintă primele dovezi ale HPV ca un carcinogen care poate induce neoplasm tiroidian.

Datele sugerează că vaccinările împotriva HPV ar putea servi ca măsură preventivă împotriva cancerului tiroidian, în așteptarea unor cercetări suplimentare pentru a confirma această legătură și pentru a înțelege mecanismele implicate.

Observația că HPV are rate de prevalență comparabile la femei și la bărbați, precum și constatarea conform căreia cancerul tiroidian este mai frecvent întâlnit la femei, subliniază necesitatea unor studii care să elucideze modificările distincte de carcinogeneză induse de HPV la bărbați și femei. Este esențială înțelegerea factorilor biologici, genetici și legați de stilul de viață, specifici în funcție de gen, care ar putea influența progresia de la infecția cu HPV la dezvoltarea cancerului tiroidian.

De asemenea, faptul că riscul dezvoltării cancerului tiroidian este crescut atât la bărbații, cât și la femeile infectați cu HPV, reprezintă un argument în plus asupra măsurilor de vaccinare neutre din punct de vedere al genului, incluzând și băieții.

Citește și: