INFOGRAFIC. Ce Spun Studiile despre suplimentele cu omega-3

  • Ce spun studiile



Numai în Statele Unite ale Americii, 19 milioane de oameni utilizează suplimente cu omega-3.

Numeroase studii au documentat și documentează în continuare efectele pe care le are omega-3 asupra sănătății. Părerile oamenilor de știință sunt însă împărțite, după cum este detaliat și în articolul CE SPUN STUDIILE: despre omega-3.

abonare

Deși există cercetări care demonstrează că acizii grași omega-3 nu influențează semnificativ sănătatea cardiovasculară (mai multe detalii în acest articol) sau alte aspecte ale stării de bine a organismului (mai multe detalii în acest articol), ghidurile recomandă în continuare alimentele bogate în aceste substanțe.

Cu toate acestea, există o serie de aspecte generale privitoare la acești acizi grași, aspecte pe care ar fi bine să le cunoaștem cu toții. Rezumatul lor, în infograficul următor:

Acizii grași omega-3 sunt sunt acizii grași polinesaturați, esențiali pentru metabolismul normal.

  • Acidul alfa linoleic (ALA);
  • Acidul eicosapentanoic (EPA);
  • Acidul docosahexanoic (DHA).

Principalele surse din care pot fi luați acești acizi sunt uleiurile vegetale, peștele și fructele de mare, precum și nucile și semințele.

Implicațiile pe care le pot avea la nivelul sănătății sunt concentrate pe 3 zone principale – beneficii la nivel cardiovascular, cerebral și hepatic.

În ceea ce privește prima categorie, mai multe studii (1, 2) arată că acești acizi grași pot scădea cu 25% riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și cu 20% riscul de deces prin cauze cardiovasculare.

Legat de funcția cognitivă, conform acestui studiu, acizii grași omega-3 par a fi benefici în boala Alzheimer – un aport crescut de pește conducând la o scădere cu 36% a riscului de a dezvolta această afecțiune. Mai mult decât atât, aceștia ar avea implicații și în ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie, după cum este prezentat în această meta-analiză.

Nu în ultimul rând, suplimentele cu omega-3 pot reprezenta o potențială opțiune terapeutică pentru ficatul steatozic non-alcoolic. Acestea au capacitatea de a îmbunătăți adipozitatea hepatică, a trigliceridelor, colesterolului HDL și a GGT (gama-glutamil trasferază).

Citește și: