Lansarea All.Can România. Care sunt oportunitățile pentru eficientizarea traseului pacienților cu afecțiuni oncologice?

  • OncologieMarți, 12 decembrie 2023, a avut loc lansarea inițiativei All.Can România, parte a All.Can International, una dintre cele mai mari platforme globale dedicate îmbunătățirii calității vieții pacienților afectați de cancer. All.Can România este o platformă dedicată colaborării între asociații de pacienți, societăți medicale, experți și reprezentanți ai industriei farmaceutice, având ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici și hemato-oncologici. All.Can România s-a alăturat inițiativei All.Can International în august 2023, România devenind cea de-a 21-a țară care se asociază la nivel internațional și cea de-a 6-a care desfășoară un studiu de percepție în rândul pacienților afectați de cancer, cu scopul de a eficientiza traseul acestora.

Prin lansare și asocierea cu rețeaua All.Can International, România este inclusă într-o rețea globală de împărtășire de informații, experiență și bune practici internaționale cu privire la îngrijirea bolnavilor afectați de cancer.

abonare

În cadrul evenimentului de lansare a All.Can România a fost prezentat un document de politici publice cu recomandări concrete, centrat pe nevoile pacienților, pentru îmbunătățirea traseului pacientului afectat de cancer: „Perspectivele pacientului despre îngrijirea cancerului: oportunități de îmbunătățire a eficienței”. Acest document reflectă angajamentul actorilor mai sus menționați pentru îmbunătățirea calității îngrijirii oncologice și onco-hematologice în România.

Documentul prezintă rezultatele unui studiu de percepție desfășurat în rândul a peste 200 de pacienți afectați de cancer și a aparținătorilor acestora, o atenție deosebită fiind acordată obținerii unui diagnostic rapid, precis și adecvat, transparenței în procesul de luare a deciziilor medicale, oferirii de îngrijire multidisciplinară și evaluării impactului financiar al afecțiunii. Din studiu reiese, printre altele:

  • 43% dintre pacienții diagnosticați cu cancer au fost depistați în urma unui control de rutină și doar 28% în urma unui program de screening;
  • 81% dintre respondenți au spus că timpul de diagnosticare a cancerului a fost sub 3 luni de la debutul bolii;
  • 63% dintre pacienți au mărturisit că ar fi dorit să fie întrebați  dacă doresc să fie înrolați ca subiecți în studii clinice pentru cancerul de care suferă.

Conform studiului, pacienții manifestă o deschidere semnificativă de a vorbi despre boala lor, de a împărtăși experiența proprie cu alți pacienți și de a contribui astfel la îmbunătățirea îngrijirii altor persoane afectate de cancer.

Masa rotunda de la Parlament, cu ocazia lansarii Initiativei All.Can Romania, dedicata cancerului in Romania
Imagine din timpul evenimentului de lansare

Documentul cu recomandări de politici publice întregește un tablou complex al îngrijirii bolnavilor oncologici din România, în contextul în care țara noastră este prima țară din Uniunea Europeană care a adoptat un Plan Național de Combatere și Control al Cancerului, în acord cu cele două inițiative europene: Planul european de combatere a cancerului și Misiunea împotriva cancerului.

„Studiul de față este un prim pas necesar care va contribui la îndeplinirea misiunii All.Can România de a obține o îngrijire mai bună și mai eficientă a persoanelor afectate de cancer. Scopul studiului este de a aduce o contribuție calitativă la stabilirea și clarificarea conceptului de <<calitate percepută de pacienți>>. Viziunea pacienților investigată în raport constituie o  informație foarte valoroasă, care ne ajută să conturăm o imagine mai profundă și completă asupra nevoilor și intereselor acestora”, a comentat Dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină, afiliat All.Can International.

Dr. Bianca Cucoș, medic specialist în genetică medicală și coordonator științific InoMed, prezentă în cadrul evenimentului de lansare, a reiterat susținerea organizației pentru demersurile All.Can România: „Suntem dedicați să colaborăm îndeaproape cu All Can România și toți partenerii implicați pentru a transforma îngrijirea pacienților oncologici și a reduce povara cancerului. Echipa InoMed se bucură să contribuie cu experiența sa în domeniul medicinei personalizate și inovației pentru a sprijini obiectivele All.Can”.

De asemenea, ea a vorbit despre proiectul comun, privind noile recomandări de screening oncologic din Uniunea Europeană, desfășurat de All.Can International, EFPIA Oncology Platform (EOP), cu sprijinul InoMed, care își propune să promoveze dialogul constructiv și bazat pe dovezi privind implementarea acestor recomandări în patru state membre – Belgia, Italia, Spania și România, subliniind că adoptarea noilor recomandări prin extinderea localizărilor pentru care se organizează programe de screening, precum și îmbunătățirea programelor de screening actuale, reprezintă piloni esențiali pentru sănătatea publică națională, regională și europeană.


All.Can este o inițiativă multi-sectorială, dezvoltată la inițiativa și cu sprijinul Bristol Myers Squibb, MSD, Astra Zeneca, Roche și Johnson & Johnson România, prin implicarea partenerilor științifici FABC, APCR, Colegiul Farmaciștilor din România și InoMed. Platforma reunește reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, profesioniști în domeniul sănătății, experți din mediul academic și din industria farmaceutică inovatoare, precum și factori de decizie. Scopul All.Can este de a contribui la definirea unor soluții mai bune pentru o îngrijire sustenabilă a cancerelor și de a contribui la creșterea calității vieții pacienților români care suferă de afecțiuni oncologice și onco-hematologice.


Accesează Centrul de informații privind noile recomandări UE pentru screening în cancer de pe Raportuldegardă.ro