Inovațiile care au schimbat perspectiva tratamentului în bolile neurologice

  • Acces la inovație



Bolile neurologice și tulburările psihice și de comportament sunt probleme din ce în ce mai des întâlnite în societatea noastră. Având cauze genetice sau fiind rodul unor schimbări bruște în viața persoanei, acestea influențează atât individul, cât și persoanele din jurul acestuia.

Depresia este poate, boala secolului nostru, afectând atât adolescenții și tinerii, cât și persoanele mai în vârstă. De aceea, inovațiile realizate pentru tratamentul acestor afecțiuni sunt foarte importante.

abonare
Sursa foto: www.rdmag.com

1950 – Sintetizarea inhibitorilor de monoaminooxidoză

Acești inhibitori echilibrează substanțele chimice din creier, reducând astfel simptomele depresiei și nu numai, fiind eficienți și pentru schizofrenie și pentru deficitul de atenție. La acel moment, acești inhibitori constituiau primul tratament dezvoltat pentru tulburările neurologice.

Monoaminooxidoza (MAO) a fost pentru prima data identificată în ficat în anul 1928, de către Hare, iar inhibitorii au fost descoperiți de către Schayer, în 1951.

1993 – O nouă clasă de medicamente pentru încetinirea progresiei Alzheimer

Sunt introduse o serie de medicamente noi care stimulează producția în creier a unui neurotransmițător cheie. Astfel, memoria pacienților cu Alzheimer este îmbunătățită și problemele comportamentale sunt reduse.

1997 – Introducerea agoniștilor dopaminergici

Medicamentele care au la bază acești agoniști stimulează producerea dopaminei, tratând astfel boala Parkinson, ADHD-ul și anumite prolactinoame.

2011 – Aprobarea noilor anticoagulante orale pentru prevenția AVC

Anul 2011 a marcat începutul unei noi ere în prevenția accidentului vascular cerebral (AVC) la pacienții cu fibrilație atrială. Pentru prima dată, în 50 de ani, pacienții europeni primeau acces la o terapie inovatoare, mai sigură și cu risc scăzut de hemoragii, care urma să schimbe standardul de tratament.

2015 – Aprobarea alteplase pentru dizolvarea cheagurilor de sânge în AVC acut

Medicamentul a primit aprobarea pentru dizolvarea cheagurilor de sânge, fiind utilizat în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice acute.

De asemenea, indicațiile actuale ale medicamentului au fost extinse pentru AVC ischemic acut, infarctul miocardic acut, embolia pulmonară acută și tratamentul cu cateter în urma ocluziei trombotice.

Octombrie 2017 – Un nou medicament pentru controlul sclerozei multiple recurente

Anul 2017 a adus vești bune pentru pacienții cu scleroză multiplă recurentă: un nou medicament și-a demonstrat eficacitatea, prin comparație cu medicamentele bazate pe interferon beta-1a.

Despre aceste inovații și viitorul în domeniul bolilor sistemului nervos se va discuta în cadrul evenimentului „Trăim viitorul cu încredere”, organizat în data de 23 noiembrie, la București, de către Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Evenimentul este o platformă de dezbatere la care participă cercetători internaționali, reprezentanți ai autorităților, pacienților, medicilor și industriei farmaceutice.

Vorbitorii principali care vor dezbate teme precum viitorul inovației în medicină și impactul acesteia asupra vieții pacienților: Dr. Adrian Bot – vicepreședinte Kite Pharma și doctor în imunologie, microbiologie și științe medicale; Dr. Patt Dorr – Director Științific HIV și hepatită al AbbVie și doctor în microbiologie; Dr. Florin Sirzen – Director Departamentul de Cercetare în Imunoterapii în domeniul cancerului, Roche; Olivier Vilagines – Director Regional Europa Centrală, Servier; Dr. Emanuele Ostuni -Director al Diviziei Europene de Terapii Genice și Celulare la Novartis Oncology și, nu în ultimul rând, Dr. Marius Geantă – Președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.