Inteligența artificială dezvoltată de Google poate detecta cancerul de sân metastatic cu o precizie de 99%

  • Medicina digitală



Inteligența artificială își continuă evoluția într-un ritm alert în practica medicală. Recent, compania Google a dezvoltat un algoritm IA care poate depista cancerul de sân metastatic cu o precizie de 99%. Mai mult decât atât, software-ul este capabil să identifice atât locația exactă a tumorii cât și a altor regiuni suspicioase.

În momentul în care algoritmul va fi implementat în diverse activități clinice, LYNA (Lymph Node Assistant) va reprezenta un real ajutor pentru medicii patologi. Nu numai că va asigura o precizie mai mare a diagnosticării dar va reduce și timpul efectiv al acestui proces. Algoritmul nu va putea înlocui niciodată medicul, cu toate că acuratețea diagnosticării poate fi mai mare decât a specialistului, însă va reprezenta un asistent de nădejde.

abonare
Imagine care ilustrează noduli limfatici, utilizată pentru a pregăti sistemul de inteligență artificială. În partea dreaptă este identificarea zonei tumorale (cu roșu), realizată de către algoritmul LYNA. Sursă: ai.googleblog.com

Pentru a pregăti sistemul de inteligență artificială, oamenii de știință din cadrul Google au utilizat numeroase imagini în care era sau nu prezentă o formă de cancer de sân. În urma testelor, LYNA a putut deosebi cancerul metastatic față de celelalte forme în 99% din cazuri. De asemenea, algoritmul a putut indica locația exactă a tumorii, chiar dacă aceasta avea dimensiuni extrem de mici și ar fi reprezentat o provocare chiar și pentru medic.

În ceea ce privește asistarea medicului la efectuarea unui diagnostic, LYNA s-a dovedit extrem de eficientă, astfel încât a condus la scăderea ratei de omitere a metastazelor de dimensiuni mici, precum și la scăderea timpului de investigare.

Detalii despre desfășurarea studiului care a condus la aceste rezultate pot fi găsite aici.

Oamenii de știință din cadrul Google lucrează de mult timp la diferite metode de augmentare a experienței medicilor, atât în ceea ce privește diagnosticul cât și din punct de vedere al screening-ului.

La începutul anului, Google lansa un algoritm de inteligență artificială capabil să identifice persoanele care au riscul să facă infarct miocardic sau AVC prin simpla scanare a retinei. Sistemul s-a dovedit a fi sigur și precis, având o acuratețe de 70%. Despre dezvoltarea și modul de funcționare ale acestuia puteți citi mai multe în următorul articol.

Citește și: