INTERVIU. Robert Moots: inhibitorii JAK vor aduce schimbări majore în modul în care tratăm poliartrita reumatoidă

  • Health literacy



Robert Moots, profesor de reumatologie la Universitatea din Liverpool, ne-a acordat un interviu pe tema noii clase terapeutice care poate fi folosită în poliartrita reumatoidă (PAR), cea a inhibitorilor JAK.

Care sunt opțiunile terapeutice în poliartrita reumatoidă?

abonare

R.M: În primul rând este important de reamintit gravitatea PAR, este o boală care nu doar distruge articulațiile, ci poate și scurta viața prin creșterea riscului de boală cardiovasculară. Astfel, pacienții pot muri precoce. Luând acestea în considerare, tratamentul PAR s-a îmbunătățit foarte mult de-a lungul anilor, existând 2 revoluții. Prima a fost conștientizarea necesității unui diagnostic rapid și a unui tratament prompt, înaintea apariției unor leziuni. A doua revoluție a constat în înțelegerea științei din spatele bolii, a cauzelor acesteia și a potențialelor medicamente care pot fi dezvoltate pentru a o trata.

Astăzi tratamentul PAR se bazează pe un diagnostic precoce rapid și pe administrarea unui tratament eficient cât mai rapid posibil.

R.M: Medicamentele standard pe care le folosim de primă linie sunt cele precum metotrexat, administrat sub forma unor tablete o dată pe săptămână. Acesta ajută multe persoane dar nu pe toată lumea. La cei care nu răspund la acest tratament putem trece la o medicație mai puternică, țintită, cea a biologicelor. Există multe tipuri de biologice, de la inhibitori de TNF-alfa, până la inhibitori de IL-6. Acestea funcționează foarte bine, sunt foarte eficiente, dar sunt și scumpe. Pentru că sunt proteine, nu pot fi luate sub formă de tablete, ci trebuie administrate în injecții sau infuzii.

Care sunt noile descoperiri în tratamentul PAR?

R.M: Există progrese interesante în tratamentul PAR, unul dintre acestea fiind dezvoltarea inhibitorilor JAK, medicamente care acționează într-un mod diferit față de medicamentele de până acum. Biologicele, care erau considerate printre cele mai bune medicamente, acționează în afara celulei și blochează în mod individual o citokină (mediator al inflamației).

Inhibitorii JAK sunt molecule mici care intră în celulă și acționează prin blocarea unor căi de semnalizare importate ale inflamației. Funcționează țintit și reversibil, blocând o parte din căile de semnalizare ale inflamației, prin inhibarea mai multor citokine. De asemenea, au un timp de acțiune scurt, deci dacă pacientul are o problemă, de exemplu o infecție, poți opri rapid inhibitorul JAK. Astfel, efectele asupra pacientului se opresc rapid, ceea ce ajută la siguranță.

O altă diferență față de biologice este modul de administrare. În timp ce acestea trebuie administrate fie injectabil, fie sub formă de perfuzie, inhibitorii JAK sunt molecule mici ce pot fi puse în tablete și luate sub această formă, o dată sau de două ori pe zi.

Ce schimbări vor aduce inhibitorii JAK la nivelul ghidurilor și clinicii medicale?

R.M: Cred că inhibitorii JAK vor aduce schimbări majore în modul în care tratăm PAR. Este mult mai ușor pentru pacienți să ia o tabletă, în loc de o injecție. Atunci când credem că inhibitorii JAK sunt la fel de eficienți ca medicația injectabilă, este o oportunitate de a începe tratamentul mai rapid și de a preveni necesitatea injecțiilor sau infuziilor. Știm că inhibitorii JAK funcționează la fel de bine ca biologicele și sunt mult mai convenabile pentru pacienți.

Există considerații speciale atunci când se prescrie o astfel de terapie?

R.M: Atunci când începem o nouă terapie, trebuie să avem grijă care sunt avantajele și dezavantajele. Trebuie să știm dacă un medicament funcționează, dacă este sigur și cât de practic este de administrat.

Ceea ce vedem cu inhibitorii JAK este că sunt foarte eficienți și acționează repede. Dacă pacientul cu PAR nu răspunde la tratamentul standard de primă linie, în trecut ne-am fi gândit la a trece la un biologic. Astăzi avem opțiunea de a trece direct la un inhibitorii JAK. De asemenea, inhibitorii JAK pot fi foarte eficienți și dacă pacienții au o boală gravă, dacă nu au răspuns nici la prima linie de tratament, nici la biologice.

Există situații în care trebuie modificată doza inhibitorii JAK?

R.M: Este foarte util faptul că în cazul inhibitorii JAK nu trebuie să ne îngrijorăm prea mult cu privire la dozaj, existând o doză standard pentru toată lumea. Singurele situații în care ne-am gândi să schimbăm doza sunt insuficiențele renale și hepatice, unde se înjumătățește doza. Pe de altă parte, există situații în care pacienți cu probleme renale sau hepatice nu au alte opțiuni. Deci, posibilitatea ca inhibitorii JAK să poate funcționa la unii din acești pacienți este un mare avantaj.

Cum se compară siguranța inhibitorilor JAK cu cea a biologicelor?

R.M: Există aproape 10 ani de date asupra siguranței inhibitorului JAK tofacitinib, care arată nu doar că funcționează la fel de bine ca biologicele, dar că are și un profil de siguranță asemănător, ceea ce este foarte liniștitor.

Există însă o situație puțin diferită: persoanele care provin din Japonia sau Coreea sunt mult mai predispuse la o reactivare a herpes zoster și la a avea zona zoster sub tratament cu inhibitorii JAK. Pentru persoane din alte țări nu pare să fie cazul. Nu înțelegem pe deplin de ce este o problemă în cazul persoanelor din Japonia sau Coreea. Desigur, în anumite situații, riscul poate fi scăzut puțin, prin vaccinarea pacienților, dar acest lucru nu este necesar pentru toată lumea.

Cât de cercetată este clasa inhibitorii JAK?

R.M: Programul de cercetare al inhibitorii JAK include probabil unul din cele mai mari grupuri de studii pentru orice medicament de până acum, ceea ce este foarte liniștitor din mai multe perspective. În primul rând au fost studiate foarte multe tipuri de pacienți, deci avem o idee despre cum acționează inhibitorii JAK în cadrul PAR, fie că este la începutul bolii, înainte de orice alt medicament antireumatic, fie în cazuri mult mai severe când au fost încercate mai multe terapii care au eșuat. Este de asemenea foarte încurajator de știut că a fost studiat pe foarte mulți pacienți, pe o perioadă lungă de timp, deci datele despre siguranță sunt foarte credibile.

Care este eficiența pe termen lung a inhibitorii JAK?

R.M: Majoritatea medicamentelor biologice sunt și anticorpi și pot stimula producerea de anticorpi împotriva medicamentului, ceea ce poate scădea eficiența unui medicament.
Tofacitinib și restul inhibitoriilor JAK, fiind molecule mici, nu provoacă un răspuns imun, deci când pacienții răspund la ele, nu vor dezvolta anticorpi anti-medicament. Datele arată că răspunsul terapeutic persistă, ceea ce este foarte important.

Despre inhibitorii JAK

În România, aproximativ 1% din populație suferă de artrită reumatoidă. Boala afectează cu predilecție persoanele de sex feminin, iar debutul bolii se poate produce la orice vârstă. Opțiunile terapeutice actuale ale artritei reumatoide includ: DMARDs (disease-modifying antirheumatic drugs) convenționale (precum metotrexat, actualul standard de tratament) administrate oral, și DMARDs biologice injectabile. Cu toate acestea, majoritatea pacienților nu obțin ținta terapeutică de remisiune stringentă, în vederea prevenirii instalării deficitului funcțional ireversibil. Recent a fost introdusă o nouă clasă terapeutică, cea a DMARDs țintite, reprezentate de inhibitorii JAK. Din această clasă sunt aprobate în prezent de Agenția Europeană a Medicamentului 2 substanțe: tofacitinib și baricitinib.

Citește și: